Aprilske zgodbe: Deložacije, dodatki v javnem sektorju, boljši nadzor nad sredstvi EU

Kam gredo tisti, ki jih zaradi dolgov deložirajo? Kateri javni uslužbenci dobivajo najvišje dodatke k plačam in ali so ti upravičeni? Kakšne so bile spremembe na bolje? Odgovore na ta vprašanja smo iskali aprila.

Začnimo s spremembo na bolje: po tem, ko je v zadnjih letih evropska komisija Sloveniji zaradi slabega nadzora nad njihovo porabo večkrat zamrznila črpanje evropskih sredstev, se sodeč po zadnjem poročilu revizorjev zadeve na tem področju izboljšujejo.

Letos izdano poročilo urada za nadzor proračuna o porabi sredstev v letu 2014 namreč ugotavlja precej manj nepravilno ali celo goljufivo porabljenih evropskih sredstev kot v prejšnjih letih. Na podcrto.si že od leta 2013 redno opozarjamo na zlorabo sredstev EU in razloge, zakaj se zlorabe dogajajo. Eden izmed glavnih je bilo politično nastavljanje in hitro menjavanje javnih uslužbencev, ki nadzorujejo porabo sredstev. Po pojasnilih vladne službe, ki upravlja s sistemom dodeljevanja evropskega denarja, so v preteklih letih pripravili načrt usposabljanja in izobraževanja javnih uslužbencev, ki nadzorujejo porabo sredstev EU. Zato ti morebitne zlorabe sredstev ugotovijo prej.

V aprilu smo se lotili še naslednjih zgodb:

Deložacije revnih: nekaterim pomagajo nevladne organizacije, za drugimi se izgubi sled

Kam gredo tisti, ki jih zaradi dolgov deložirajo? Pogosto se za njimi izgubi vsaka sled. V Sloveniji nimamo nobenih sistemskih rešitev za pomoč tem posameznikom ali družinam. Matere z otroki lahko socialne službe na primer začasno namestijo v materinski dom, za očete tam prostora ni. Zato jim ostane cesta  Ministrstvo pripravlja nenavaden antideložacijski program, njegova uspešnost je vprašljiva. Želi namreč, da bi stanovanja za revne krili kar državljani in podjetja z donacijami.

Ilustracija: Ajda Erznožnik
Ilustracija: Ajda Erznožnik

Bivši študentski funkcionarji našli zaposlitev na študentskem kampusu ŠOU

Študentski kampus, ki ga je soustanovila in katerega delovanje financira Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU), in v katerega se stekajo milijoni evrov študentskega denarja, je na pet prostih delovnih mest zaposlil pet nekdanjih študentskih politikov oziroma funkcionarjev. Po trditvah ŠOU so jih izbrali na podlagi javnega razpisa in so bili najbolj kvalificirani za zaposlitev.

Plače in dodatki v javnem sektorju

Sredi meseca smo objavili podatke o višini plač in dodatkov funkcionarjev in vodilnih uslužbencev v javnem sektorju v obdobju 2010 – 2014. Z analizo podatkov smo našli visoke prejemke nekaterih sodnikov za stalno pripravljenost in visoke dodatke direktorja agencije za trg vrednostnih papirjev in njegovih namestnikov za delovno uspešnost. Na agenciji nam niso pojasnili, kaj točno in koliko časa so vodilni na agenciji delali za te dodatke. V primeru sodnikov pa je revizija vrhovnega sodišča že leta 2014 pokazala, da bi z ukinitvijo nepotrebne stalne pripravljenosti sodstvo lahko prihranilo milijon evrov na leto.

Novela stečanje zakonodaje: razbremenitev sodišč pod preobleko pomoči najrevnejšim

Revnim, ki nimajo nikakršnega upanja na izboljšanje situacije, bo sodišče po novem dolgove odpustilo prej. A to pomeni predvsem manj dela za sodišča in stečajne upravitelje, in ne pomoč tistim, ki bi se, če ne bi imeli dolgov, lahko sami izkopali iz revščine.

***

Ob pripravi vsebin se je odgovorni urednik podcrto.si Anže Voh Boštic v prejšnjem mesecu ukvarjal tudi s policijo. Na policiji so ga namreč 20. aprila kot osumljenca obrekovanja povabili na zaslišanje. Voh Boštic naj bi policistko obrekoval s tem, ko je lani v enem izmed člankov zapisal, da je podpisala odredbo, s katero želi policija v nasprotju z ustavo od upravljavca enega izmed spletnih portalov pridobiti podatke o piscu komentarja. Odločitev policije, ali bodo proti Voh Bošticu podali kazensko ovadbo, bo predvidoma znana sredi tega meseca.

***

Aprila smo bili kot sogovorniki povabljeni tudi na zadnjo javno razpravo o novi medijski strategiji, ki je potekala na Ministrstvu za kulturo. V drugem delu razprave, ki se je osredotočala na odgovorno lastništvo medijev, so so z uvodnimi prispevki nastopili Daniél Kretschmar iz berlinskega Tageszeitunga, dr. Sonja Merljak Zdovc, ustanoviteljica spletnega medija Časoris za otroke, Taja Topolovec, soustanoviteljica portala Pod črto, Tadej Slapnik, državni sekretar iz kabineta predsednika vlade, zadolžen za socialno podjetništvo, in dr. Marko Milosavljević s Fakultete za družbene vede.

Bili smo tudi na okrogli mizi o prihodnosti digitalnih medijev, ki jo je znotraj dogodka Prepišno uredništvo organizirala LUD Literatura. O produkcijskih možnostih medijev v digitalni dobi se je z Markom Crnkovičem, Ženjo Leiler in Tajo Topolovec pogovarjal Andrej Blatnik. (Poročilo o dogodku.)

***

Za konec objavljamo še podatke o poslovanju podcrto.si v mesecu aprilu:

Prihodek od donacij bralcev: 1268 evrov
Prihodek od donacij podjetij: 0 evrov
Prihodek od prodaje vsebin: 300 evrov
Stroški dela: 6236 evrov
Provizije, davek, administracija in ostalo: 143,96 evra

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

90 prispevkov

November in december na Pod črto: Štiri nove teme in začetek kampanje #PodpriPodČrto

Hvala vsem, ki ste bili v preteklem letu z nami. Za vas smo pripravili pregled, kaj vse smo objavili z …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

Jesen na Pod črto: Šest let Pod črto podkasta, nova tema o onesnaženosti zraka in širitev ekipe

Septembra in oktobra smo pripravljali novo okoljsko temo, praznovali obletnice, šli na mednarodno konferenco in razširili ekipo.

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno