Objavljamo višino plač in dodatkov vodilnih uslužbencev v javnem sektorju v 2010 – 2014

Objavljamo prečiščene tabele plač in dodatkov vodilnih uslužbencev in funkcionarjev v javnem sektorju za leta 2010 - 2014, ki jih je naš vir od ministrstva za javno upravi dobil z zaprosilom za dostop do informacije javnega značaja.

dodatki objava

Razkritje dodatkov za stalno pripravljenost, ki so jih dobili uslužbenci ljubljanske univerze, so v javnosti sprožile debate o primernosti izplačevanja (visokih) dodatkov v javnem sektorju. Z namenom podajanja dejstev o tej problematiki na podcrto.si objavljamo seznam višine plač in dodatkov vseh vodilnih uslužbencev in funkcionarjev v javnem sektorju.

Z objavo podatkov želimo vse zaintresirane vzpodbuditi predvsem k iskanju anomalij na področju izplačevanja dodatkov. Na podlagi analize podatkov smo na podcrto.si objavili članek o visokih dodatkih nekaterih sodnikov za stalno pripravljenost.

Seznam zaradi varovanja osebnih podatkov ne razkriva imena javnega uslužbenca, temveč le njegovo funkcijo oziroma delovno mesto. Na podlagi slednjega se v večini primerov da ugotoviti, za koga točno gre. V izogib napačnega razumevanja podatkov najprej podajamo natančen opis zbirke:

  • naziv_pu: Organ, v katerem je zaposlen javni uslužbenec
  • opis_delovnega_mesta: delovno mesto oziroma funkcija, ki jo opravlja javni uslužbenec
  • sifra_zaposlenega: seznam ne navaja imen javnih uslužbencev, je pa vsakemu uslužbencu dodeljena unikatna šifra
  • mesecev: koliko mesecev je bil v danem letu javni uslužbenec zaposlen na navedenem delovnem mestu. Pozor! Zaradi omejitev v izvornih podatkih število mesecev predstavlja število vseh mesecev, v katerih je bil zaposleni na delovnem mestu vsaj en dan. Na primer: če je nek javni uslužbenec delovno mesto zasedel 31. marca, zapustil pa 1. junija, bo v tem stolpcu zapisana številka 3, čeprav je javni uslužbenec na tem mestu dejansko delal le 32 dni.
  • placa: skupna višina izplačane osnovne bruto plače javnega uslužbenca v času, ko je v danem letu zasedal navedeni položaj
  • (dodatki): v naslednji stolpcih sledijo izplačani (bruto) zneski dodatkov, ki jih je v danem letu dobil javni uslužbenec v času, ko je zasedal navedeni položaj. Iz imena dodatka v tabeli je razvidno, za kateri dodatek gre, natančnejši opis dodatka pa je na voljo tu
  • sifra_pu: šifra proračunskega uporabnika (organa)
  • skupina_dm: skupina delovnega mesta. A pomeni funkcionar, B pa vodilni uslužbenec v javnem sektorju
  • sifra_delovnega_mesta: šifra delovnega mesta glede na tip delovnega mesta
  • leto_obdobja: leto, za katero so izračunani dodatki in plača

Vir podatkov je ISPAP baza podatkov o izplačanih plačah v javnem sektorju, ki jo vodi ministrstvo za javno upravo. Podatki so po našem vedenju pravilni, vseeno pa to ne izkjučuje možnih napak v podatkih ali napak, ki so nastale pri čiščenju podatkov. Zato vam svetujemo, da v primeru nadaljnje objave ali javnega izpostavljanja podatkov o prejemkih posameznikov pravilnost podatkov preverite pri ustrezni inštituciji, ki tega posameznika zaposluje. Podatki o plači in dodatkih so informacija javnega značaja.

Podatke si lahko prenesete v obliki petih excel tabel. Vsaka excel tabela prestavlja podatke za eno koledarsko leto v obdobju 2010 – 2014. Prenesi podatke (3,59 MB)

Podatki so  na voljo tudi v razdelku Podatkovne zbirke. V podatkovnih zbirkah lahko dostopate tudi do ostalih prečiščenih podatkov, ki smo jih na podcrto.si od različnih organov pridobili z zahtevami za dostop do informacij javnega značaja ali z lastno analizo oziroma čiščenjem že objavljenih podatkov.

Podatke iz evidence lahko uporabljate poljubno. Prosimo pa vas, da kot vir podatkov dosledno citirate spletni medij podcrto.si, v kolikor boste podatke oziroma analize, izvedene na podlagi evidence inšpekcije, tudi javno objavili.

V kolikor boste ob brskanju po podatkih našli zanimive trende ali kaj drugega, za kar menite, da bi bilo vredno novinarske obdelave, ne oklevajte: svoje ugotovitve nam posredujte na info@podcrto.si.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 2 komentarjaVeč iz teme: Objava podatkovnih zbirk

Objavljamo vse zbirke podatkov, ki smo jih pridobili tekom našega dela.

23 prispevkov

Podatkovna zbirka: podatki o segrevanju evropskih mest

Objavljamo podatke o dvigu temperatur v evropskih mestih med 20. in 21. stoletjem.

Tema: Objava podatkovnih zbirk
Sporočilo uredništva,

Podatkovna zbirka: objavljamo podatke o jamstveni shemi

Pri Pod črto objavljamo podatke o posojilih in poroštvih v okviru državne jamstvene sheme, ki smo jih pridobili od finančnega …

Tema: Objava podatkovnih zbirk
Sporočilo uredništva,

2 komentarja

Aleksander 12. 5. 2016, 07.55

Sej upam, da se zavedate da nekaj gnilih jabolk ne pomeni, da je cela gajba zanič?

hektor 11. 6. 2016, 10.12

Aleskander, saj veste kaj nekaj gnilih jabolk naredi celi gajbi - ali?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno