Podatkovna zbirka: objavljamo podatke o jamstveni shemi

Pri Pod črto objavljamo podatke o posojilih in poroštvih v okviru državne jamstvene sheme, ki smo jih pridobili od finančnega ministrstva.

V okviru naše preiskave jamstvene sheme smo od finančnega ministrstva pridobili podatke posojilih ter o izdanih in unovčenih poroštvih države v okviru zakona o jamstveni shemi. Z analizo podatkov smo ugotovili, da je shema slovenske davkoplačevalce stala več kot 60 milijonov evrov.

Na podlagi podatkov smo napisali naslednje članke:

Podatke zdaj dajemo na voljo javnosti. Objavljamo tri dokumente:

  1. Tabeli izdanih in unovčenih jamstev ter podatki o posojilih na podlagi teh jamstev. Datum seznama je november 2017. Tabeli sta dostopni v formatu Excel
  2. Pregled poplačil iz naslova unovčenih jamstev (pregled kaže, kolikšno vsoto že unovčenega jamstva je država uspela izterjati od podjetja, ki je dobilo posojilo na podlagi jamstva). Datum seznama je december 2017. Tabela je dostopna v fromatu PDF.
  3. Poročilo vladi o jamstveni shemi z leta 2012. V poročilu je med drugim navedeno, za kakšen namen so podjetja dobila posojila, zavarovana z jamstvi države. Poročilo je dostopno v formatu PDF.

Evidenca je na voljo tudi v razdelku Podatkovne zbirke. V podatkovnih zbirkah lahko dostopate tudi do ostalih prečiščenih podatkov, ki smo jih na podcrto.si od različnih organov pridobili z zahtevami za dostop do informacij javnega značaja ali kako drugače.

Podatke iz evidence lahko uporabljate poljubno. Prosimo pa vas, da kot vir podatkov dosledno citirate spletni medij podcrto.si, v kolikor boste podatke oziroma analize, izvedene na podlagi evidence inšpekcije, tudi javno objavili.

V kolikor boste ob brskanju po podatkih našli zanimive trende ali kaj drugega, za kar menite, da bi bilo vredno novinarske obdelave, ne oklevajte: svoje ugotovitve nam posredujte na info@podcrto.si.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Jamstvena shema

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Objava podatkovnih zbirk

Objavljamo vse zbirke podatkov, ki smo jih pridobili tekom našega dela.

23 prispevkov

Podatkovna zbirka: podatki o segrevanju evropskih mest

Objavljamo podatke o dvigu temperatur v evropskih mestih med 20. in 21. stoletjem.

Tema: Objava podatkovnih zbirk
Sporočilo uredništva,

Podatkovna zbirka: kdo so dolgotrajni davčni dolžniki

Dva tistoč dvainpetdeset podjetij je bilo novembra davek državi dolžnih že vsaj leto dni, 1421 pa vsaj dve leti. Seznam …

Tema: Objava podatkovnih zbirk
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno