April na Pod črto: jamstvena shema in neposredna demokracija

Aprila smo nadaljevali preiskavo izgubljenih davkoplačevalskih milijonov v jamstveni shemi in analizirali učinkovitost portala predlagam.vladi.si.

Aprila smo nadaljevali s preiskavo jamstvene sheme, v kateri je izginilo 60 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja, in objavili serijo člankov o portalu za neposredno demokracijo predlagam.vladi.si novinarke Urše Savnik.

Glede na to, da je minila točno polovica kampanje zbiranja donacij bralcev za delovanje Pod črto v letu 2018, bi se radi zahvalili vsem, ki ste do sedaj podprli naše preiskovalno delo. V pol leta smo zbrali 17.763 evrov donacij bralcev od zastavljenega cilja 25.000 evrov. Za dosego cilja bi jih torej potrebovali še 7237 – torej dobro četrtino.

Kot smo napovedali, se bomo letos osredotočili na preiskovanje davčnih utaj, sodnih postopkov proti bogatim in vplivnim, delovanju policije in Sove, kakovosti domov za starejše, revščine in socialne aktivacije, delitvene ekonomije in delovanja slovenskega medijskega trga.

Ilustracija: Metod Blejec

Poglobljeno preiskovalno delo in razkrivanje nepravilnosti, ki jih odgovorni želijo skriti, omogočajo vaše donacije.

Vendar pa se naše delo ne končna pri razkritju posamične nepravilnosti. Svoje novinarsko delo usmerjamo tudi v ustvarjanje pritiska na odgovorne za odpravo razkritih nepravilnosti, kar vodi v spremembe na bolje v naši družbi.

Učinki razkritij so včasih neposredno merljivi, še večkrat pa jih lahko z našim novinarskim delom povežemo precej kasneje ali samo posredno. Ena izmed večjih političnih novic v zadnjih dneh je bila napoved ljubljanskega župana Zorana Jankovića, da s svojo stranko Pozitivna Slovenija ne bo kandidiral na prihajajočih državnozborskih volitvah. Uradno zato, ker ne želi »krasti« glasov drugim strankam na levici. Toda Jankovića obenem bremenijo očitki o več spornih poslih. Podrobnosti teh poslov smo z objavo povzetkov policijskih ovadb proti Jankoviću razkrili lani pri Pod črto, na podlagi naših razkritij pa je tema potem še dolgo odmevala v ostalih medijih in širši javnosti. Seveda ne moremo trditi, da se je Janković kandidaturi odpovedal prav zaradi naših razkritij. So bila pa naša razkritja ključna, da je problem spornih poslov družine Janković sedaj znan širši javnosti in potencialnim volivcem, ki odločajo o tem, komu so pripravljeni zaupati vodenje države.

Skupaj ustvarjamo bolj demokratično in odgovorno državo. Podprite naše preiskovalno delo z donacijo na podcrto.si/podpri >>

Jamstvena shema: Protikrizni ukrep, ki je davkoplačevalce stal več kot 60 milijonov evrov

Aprila smo nadaljevali s poročanjem o jamstveni shemi, v okviru katere je država v letih 2009 in 2010 podjetjem dala poroštva za posojila, ki so jih podjetja najela pri komercialnih bankah. Preiskali smo, zakaj je protikrizni ukrep, ki naj bi pomagal zagnati gospodarstvo, davkoplačevalce stal več kot 60 milijonov evrov.V aprilskih objavah smo se osredotočili na podjetja, ki so dobila posojila, nato pa v nenavadnih pogojih prenehala poslovati. Banke so v teh primerih unovčile državna jamstva, podjetja pa se izognila poplačilu teh jamstev državi. Pri Pod črto smo našli za več kot devet milijonov evrov takih spornih poslov.

Več o naših ugotovitvah preberite v člankih:

Povzetek celotne preiskave si lahko v treh minutah preberete v članku Kaj je razkrila naša preiskava jamstvene sheme.

Za vas smo pripravili tudi novo epizodo podkasta, v kateri smo povzeli ugotovitve naše preiskave in pojasnili, kako smo do teme sploh prišli.  Epizoda 6: Kako so v jamstveni shemi izginili davkoplačevalski milijoni.

Prav tako smo med podatkovnimi zbirkamu objavili tudi podatke o jamstveni shemi, ki smo jih pridobili tekom naše preiskave.

Portal predlagam.vladi.si: Mnogo predlogov, malo učinka

V sodelovanju z novinarko Uršo Savnik smo aprila analizirali delovanje spletnega portala predlagam.vladi.si. V okviru portala lahko državljani državni upravi pošiljajo pobude in predloge za boljše delovanje države. V naši analizi smo ugotovili, da je velika večina predlogov državljanov preslišanih.

V članku Spletni portal predlagam.vladi.si: mnogo predlogov, malo učinka smo predstavili, zakaj portal ne opravlja svoje naloge dajanja glasu državljanom.

V članku Predlagam.vladi.si: opis vseh uvedenih predlogov državljanov smo analizirali vse predloge, ki jih je država upoštevala, in ugotovili, da so ti predlogi v večini primerov bolj »kozmetične« narave.

V intervjuju s Tanjo Oblak Črnič, profesorico s Fakultete za družbene vede v Ljubljano, pa smo se pogovarjali tako o delovanju portala kot o širšem pomenu digitalne demokracije.

Gostovanja v medijih in na dogodkih

Aprila smo sodelovali konferenci o samozaposlenih z naslovom »Status samoobremenjenega: konferenca o sodobnih boleznih in bolniških izzivih samozaposlenih«, ki jo je 24. aprila organiziral Kreativni center Poligon

So-ustanoviteljica in direktorica Pod črto Taja Topolovec je vodila okroglo mizo z naslovom »Nove oblike dela, novi izzivi«, na kateri so sodelovali Miha Lobnik, zagovornik načela enakosti, mag. Alenka Sottler, umetnica, aktivistka in soavtorica bloga Skozi oči prekariata, Tea Jarc, predsednica sindikata Mladi plus, in mag. Katja Rihar Bajuk, generalna direktorica Direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela na Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Posnetek pogovora je na voljo na Facebooku.

Novinar Lenart J. Kučić je na konferenci predstavil našo preiskavo o prekarizaciji Evrope, ki smo jo pripravili v sodelovanju z mednarodno skupino preiskovalnih novinarjev Investigate Europe. Posnetek predstavitve je na voljo na Facebboku (od 40. minute dalje)

Lenart je gostoval tudi na Radiu Slovenije, kjer je govoril o uporabi in uporabnosti socialnih omrežij v predvolilnih kampanjah, lažnih novicah, umetno ustvarjenih profilih in trolih.

 

Finančno poročilo za april 2018

Aprila nas je z donacijo podprlo podjetje Liberty International.

Donacije bralcev: 1146,5 EUR

Donacije podjetij: 2100 EUR

Stroški dela: 5040 EUR

Provizije, davek, administracija in ostalo: 853,17 EUR

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #mesečno poročilo

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

92 prispevkov

Marec in april na Pod črto: Prvi Teden preiskovalnega novinarstva, začetek praznovanja 10. obletnice in nove preiskave

Izvedli smo prvi Teden preiskovalnega novinarstva in tako otvorili praznovanje 10. obletnice Pod črto, pripravljali nove preiskave in gostovali v …

Tema: Mesečna poročila, O Pod črto
Sporočilo uredništva,

Začetek leta na Pod črto: Spremembe omejitev onesnaženosti zraka na ravni EU, popoplavna obnova in mednarodne preiskave

Za vas smo pripravili pregled našega dela v januarju in februarju. Hvala vsem, ki ste že podprli delovanje Pod črto …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno