Zemljevid: vse pekarne, ki so jih lani in letos kaznovali inšpektorji za varno hrano

Inšpekcija že drugo leto zapored intenzivno nadzira pripravo hrane v slovenskih pekarnah. Objavljamo zemljevida s pekarnami, ki po ugotovitvah inšpektorjev lani ali letos niso upoštevale standardov priprave varne hrane.

Foto: pixabay.com
Foto: artemtation/pixabay.com

Lani spomladi se je inšpektorat za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin precej domiselno lotil pregleda priprave kruha in pekovskih izdelkov v pekarnah. Iz poslovnega registra so pridobili informacije o vseh pravnih subjektih, ki so kot glavno dejavnost navajali proizvodnjo kruha, svežega peciva in slaščic. Nato so seznam teh subjektov primerjali  s svojim registrom pravnih oseb, ki se ukvarjajo z živilsko dejavnostjo. Po zakonu se morajo v ta register prijaviti vsi, ki se želijo poslovno ukvarjati s peko kruha.

S primerjavo so izluščili tista podjetja in samostojne podjetnike, ki so imeli v poslovnem registru navedeno pekovsko dejavnost, a se hkrati niso prijavili v register pravnih oseb z živilsko dejavnostjo. Takšna nedoslednost je namreč prvi znak, da z delom pekarne ni vse v redu.

Ob tem so se inšpektorji osredotočili na male pekarne z enim do dvema zaposlenima in na pred kratkim ustanovljena podjetja za peko. Pod drobnogled so vzeli tudi skupine pekarn, ki so domovale na istem naslovu. Pregledali so še pekarne, za katere » obstaja sum nepoznavanja slovenske in evropske zakonodaje.«

Skrbno izbrana metoda je (žal) obrodila sadove. V 104 pregledanih podjetjih namreč le pri 25 ni bilo ugotovljenih kršitev s področja zagotavljanja varne hrane. Pri 45 so odkrili lažje kršitve. Te pekarne so jo odnesle z ustnim opozorilom. Pri 34, torej kar pri tretjini, pa so bile kršitve hujše narave, ki lahko ogrožajo zdravje potrošnika. Zato so inšpektorji izdali ureditveno odločbo in nekatere tudi denarno kaznovali.

Inšpektorji v pekarnah pregledajo surovine, upoštevanje sistema za nadzor nad tveganji (HACCP), pravilno označevanje živil, higieno in druge pomanjkljivosti, ki bi lahko škodovale zdravju potrošnikov.

Iz inšpekcijskih odločb, ki so se pojavile v javnosti, so razvidne skrb vzbujajoče ugotovitve inšpektorjev. Poročilo iz pekarne in slaščičarne Kandija v Novem mestu na primer med drugim navaja: »Vsa oprema je bila umazana, zamaščena, na številnih mestih zarjavela in neprimerna za uporabo. Pečica je bila vsa črna od prežgane maščobe, prav tako pekači, v katerih pečejo burek. Vse PVC posode, v katerih so hranili živila, so bile umazane …« V eni izmed pekarn pa so našli celo mišje iztrebke.

Kakšne nepravilnosti je ugotovila inšpekcija? Poglejte si na primeru odločb trem pekarnam, ki jih je lani prvi objavil portal ZA Novo mesto: Pekarna Arta, Pekarna Šmihel, Vujec pekarstvo.

Vse pregledane pekarne v letu 2013 so glede na resnost kršitve prikazane na spodnjem zemljevidu:

Zemljevid pregledanih pekarn v letu 2013

Legenda: zelena oznaka – ni nepravilnosti; rumena oznaka – lažje kršitve (ustno opozorilo inšpektorja); rdeča oznaka – hujše kršitve (inšpekcijska odločba in/ali plačilni nalog). Zaradi ukinitve storitve Google Fusion Tables zemljevid ni več interaktiven. Podatki, katere pekarne so bile pregledane in v katerih so ugotovili nepravilnosti so dostopni na tej povezavi.

Slabe higienske razmere v pekarnah so bile nevarne za zdravje ljudi, je za podcrto.si pojasnila Andreja Bizjak, direktorica inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Po pojasnilih inšpekcije so sicer pekarne ugotovljene kršitve nato »v glavnem odpravile.«

Vendar so se zaradi velikega števila ugotovljenih nepravilnosti  inšpektorji odločili, da bodo pekarne še naprej intenzivno nadzirali.

Letos so tako inšpektorji pregledali dodatnih 150 pekarn. Rezultati tudi tokrat niso vzpodbudni. Nepravilnosti inšpektorji namreč niso zaznali v le 38 pekarnah. V 67 pekarnah so zaznali manjše nepravilnosti, zaradi česar so si prislužile ustno opozorilo. Pri 45 – torej spet pri okoli tretjini – pa so odkrili hujše nepravilnosti.

Rezultati pregledov v posameznih pekarnah so razvidni s spodnjega zemljevida:

Zemljevid pregledanih pekarn v letu 2014

Legenda: zelena oznaka – ni nepravilnosti; rumena oznaka – lažje kršitve (ustno opozorilo inšpektorja); rdeča oznaka – hujše kršitve (inšpekcijska odločba in/ali plačilni nalog). Zaradi ukinitve storitve Google Fusion Tables zemljevid ni več interaktiven. Podatki, katere pekarne so bile pregledane in v katerih so ugotovili nepravilnosti so dostopni na tej povezavi.

Rezultati lanskega in letošnjega pregleda so si precej podobni. Lanski nadzor torej ni v zadostni meri prestrašil lastnikov pekarn. Morda pa bo javna objava kršiteljev imela večje preventivne učinke.

Prav zaradi tega smo se na podcrto.si odločili objaviti zgornja zemljevida lanskih in letošnjih kršiteljev. Kot je za podcrto.si povedala vodja inšpekcije Andreja Bizjak, je medijska izpostavljenost za kršitelje veliko bolj boleča kot denarna kazen ali le izdaja ureditvene odločbe.

Po trditvah inšpektorjev sicer večina pekarn po obisku inšpekcije nepravilnosti odpravi. Inšpektorji to tudi preverijo. Pekarne se pa se ob tem morajo zavedati – v kolikor bodo kršile zakon in pripravljale hrano, ki ni varna za potrošnike, bodo javno izpostavljene. Zato je bolje, če vseskozi spoštujejo pravila in pripravljajo varno hrano, namesto da začnejo za varnost kruha skrbeti šele po obisku inšpekcije. Če sploh.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Inšpekcijski vpisniki

Na podlagi vpisnikov inšpekcij sistematično ugotavljamo, katera podjetja in javne službe so najhujši kršitelji slovenske zakonodaje.

37 prispevkov

Electa in Damijan Janković osumljena utaje 244.000 evrov davka

Damijan Janković naj bi kot direktor Electe inženiringa davek utajil s fiktivnim računom in napačnim obračunavanjem davka na dodano vrednost.

Tema: Inšpekcijski vpisniki
Članek,

Na Mali Sevi ob Bužekijanu nasedel tudi Taxgroup bratov Šešok

Taxgroup je leta 2007 ob zloglasni kmetiji Bužekijan na nenavaden način za kar 566.000 evrov kupil 12.700 kvadratnih metrov kmetijskih …

Tema: Inšpekcijski vpisniki
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno