Objavljamo evidence odločb inšpekcije za varno hrano

Kateri trgovci, pekarne, pridelovalci in predelovalci hrane so bile kaznovani zaradi kršenja predpisov o varni hrani? Preverite v inšpekcijskih evidencah.

varna hrana

Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin celostno nadzoruje varnost hrane od klavnice do trgovskih polic ali gostilniških krožnikov. Poleg tega nadzoruje še področje veterinarstva in rastlin (vse naloge inšpekcije so dostopne na spletni strani uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin). Pred njo (do leta 2013) je varnost hrane na trgovskih policah kontrolirala inšpekcija za kakovost živil pri inšpektoratu za okolje in naravo.

Na podcrto.si objavljamo evidenci obeh inšpekcij. Torej inšpekcijski vpisnik nekdanje inšpekcije za kakovost živil pri inšpektoratu za okolje in naravo ter dve evidenci (pravnomočnih odločb in plačilnih nalogov) zdajšnje inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki deluje pod okriljem uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Evidence obsegajo pravnomočno končane postopke med leti 2011 in 2013.

Pri tem naj opozorimo da je nekdanja inšpekcija za kakovost živil kontrolirala ožje področje kot zdajšnja za varno hrano. Zato evidence prve in druge med seboj niso v celoti primerljive. Neposredno pa se lahko primerja kazni trgovcem zaradi prodaje zdravju nevarnih, napačno označenih ali kako drugače neustreznih živil.

Iz vseh treh evidenc so razvidni kršitelji, členi zakonov, ki so jih kršili, in kazni. Iz evidenc lahko na primer ugotovite, katere nepravilnosti so inšpekcije ugotovile pri vašem najljubšem trgovcu. Evidence so bile podlaga za objavljen članek o varnosti hrane slovenskih trgovcev.
V kolikor vas zanimajo posamezne odločbe lahko zanje zaprosite neposredno inšpekcijo prek zahteve za dostop do informacije javnega značaja.

Vse tri evidence so dostopne v zavihku podatkovne zbirke v google docs ali excel formatu.

Obenem v istem zavihku objavljamo še elektronsko evidenco pregledanih pekarn inšpekcije za varno hrano v letu 2013 in evidenco pregledanih pekarn v letu 2014. Podatki so bili podlaga za članek z naslovom Zemljevid: vse pekarne, ki so jih lani in letos kaznovali inšpektorji za varno hrano.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Objava podatkovnih zbirk

Objavljamo vse zbirke podatkov, ki smo jih pridobili tekom našega dela.

23 prispevkov

Podatkovna zbirka: podatki o segrevanju evropskih mest

Objavljamo podatke o dvigu temperatur v evropskih mestih med 20. in 21. stoletjem.

Tema: Objava podatkovnih zbirk
Sporočilo uredništva,

Podatkovna zbirka: objavljamo podatke o jamstveni shemi

Pri Pod črto objavljamo podatke o posojilih in poroštvih v okviru državne jamstvene sheme, ki smo jih pridobili od finančnega …

Tema: Objava podatkovnih zbirk
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno