Visoke plače nekdanjih študentskih funkcionarjev na študentskem kampusu

Direktor Kampusa ŠOU dobil 2115 evrov neto, prokurist pa 1915 evrov neto na mesec in dodatek za uspešnost. Stroški obeh plač so višji od vseh sredstev za pomoč za socialno šibke študente.

kampus sou

Nekdanja ljubljanska študentska politika Bojan Kurež in Uroš Novak kariero uspešno nadaljujeta tudi po odhodu iz študijskih klopi. Prvi ima kot direktor Socialnega inkubatorja Študentski kampus v lasti Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU) osnovno bruto plačo 3680 evrov oziroma neto plačo 2115 evrov na mesec. Drugi pa ima kot prokurist kampusa, ki je registriran kot socialno podjetje, osnovno bruto plačo 3244 evrov oziroma neto mesečno plačo v višini 1915 evrov.

Novaku za razliko od Kureža ob izpolnitvi določenih pogojev pripada še 20 odstotkov dodatka k plači za delovno uspešnost. Z izplačilom celotnega dodatka se njegova osnovna neto plača z 2213 evri na mesec povzpne celo nad plačo direktorja Kureža, je razvidno iz pogodb o zaposlitvi obeh, ki nam jih je posredoval Jure Novak, poslanec opozicijske skupine Študentska Iskra. Novak je kopije pogodb dobil z zahtevo po dostopu do informacije javnega značaja.

Visoka pa ni le plača obeh vodilnih, temveč tudi odpravnina. Če Študentski kampus prekine pogodbo s Kurežem oziroma Novakom, sta upravičena do kar 12 plač odpravnine – torej 44.160 evrov oziroma 38.928 evrov neto odpravnine.

Na kampusu so sicer zaposleni še trije nekdanji študentski politiki oziroma funkcionarji: Tadej Levičar, Alen Nikola Rajković in Sebastjan Runovc. A njihove pogodbe o zaposlitvi niso dostopne javnosti, saj niso poslovodne osebe.

PodCrto_Design_Podpri_Cam#4_Banner_960x360_Strap # WebButton

Visoki stroški kampusa

Kar pet zaposlenih na kampusu in visoki stroški za plače vodilnih ter za ostalo delovanje kampusa so v primerjavi z bornim programom kampusa nenavadni. Za nakup zemljišča in nepremičnin kampusa ob Pivovarniški ulici v Ljubljani, ki so ga odprli oktobra lani, je ŠOU odštel dobrega 1,2 milijona evrov. Lani je za obnovo namenil še 300.000 evrov. Letos pa bo teh »investicijskih sredstev« v kampus še za 450.000 evrov, a bo del tega denarja po pojasnilih ŠOU namenjen za odplačilo posojila. Poleg omenjenega denarja je ŠOU lani za delovanje kampusa namenil še 118.000 evrov, letos pa bo, sodeč po pridobljenem proračunu ŠOU za leto 2016, ta številka še nekoliko višja – 195.000 evrov. Skupno bo torej ŠOU od leta 2014 do danes v kampus vložil več kot 2,25 milijona evrov.

Na ŠOU smo se obrnili z vprašanjem, s čim si Kurež in Novak zaslužita visoki plači.

Kot so nam pojasnili na ŠOU, ima vsak od zaposlenih, torej direktor kampusa Kurež in prokurist Novak, »plačo primerno obsegu njegovih odgovornosti in nalog. Zavod Študentski kampus Socialni inkubator namreč upravlja s 5.488 m2 nepremičnin na Pivovarniški 6.« V prostorih kampusa so študentska čitalnica, prostori za coworking in za študentska društva.

Po pojasnilih ŠOU se v prostorih kampusa odvijajo še konference in okrogle mize ter večeri »stand-up« komedije. Na ŠOU izpostavljajo še dogodke v kampusu, kot so koncert skupine Plavi orkestar, študentska kuhna, na kateri so se predstavili nekateri ponudniki študentske prehrane v Ljubljani, in študentska vinska cesta – predstavitev nekaterih vinarjev na kampusu. Pregled spletne strani študentskega kampusa pokaže, da se je v celotnem letu 2016 zvrstilo skupno 12 takšnih ali manjših dogodkov, kot je na primer študentski literarni večer in predstavitev študentske izmenjave na Danskem.

Na vprašanje, zakaj so Kurežu in Novaku določili še odpravnino v višini kar 12 mesečnih plač, nam na ŠOU niso odgovorili.

V kampusu ima sicer prostore tudi Fundacija Študentski tolar. Fundacija, ki je tako kot kampus v lasti ŠOU, z denarnimi pomočmi pomaga študentom v stiski. Po podatkih na njihovi spletni strani so v letošnjem letu s tremi razpisi med študente razdelili za skupno 80.000 evrov pomoči. Osnovni (bruto bruto) plači Kureža in Novaka Kampus na leto skupno staneta več kot 96.000 evrov.

Študentska politika

Tako Bojan Kurež kot Uroš Novak sta bila pred zaposlitvijo v kampusu aktivna v študentski politiki. Kurež je bil kot predsednik odbora za visoko šolstvo Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) pred desetimi leti član predsedstva ŠOS. ŠOS je krovna študentska organizacija, ki jo soupravljajo študentske organizacije Univerze v Ljubljani, Mariboru, Univerze na Primorskem in študentska društva. Kurež je povezan tudi s »pravo« politiko, saj je bil po javno dostopnih podatkih vodja podmladka stranke Socialni demokrati (SD) v Vidmu pri Ptuju.

Pred nekaj leti se je preizkusil tudi kot start-up podjetnik. Na platformi za množično financiranje Indiegogo je za svoj projekt nekakšne pametne zapestnice zbral 738 dolarjev od želenih 90.000 dolarjev.

Predstavitveni video Kureža za zapestnico GoVibe:

Uroša Novaka pa se v javnosti drži sloves nekakšnega botra študentske skupine Povezani, ki je druga največja skupina v trenutni vladi ŠOU. Uroš Novak je bil med letoma 2007 in 2008 predsednik študentskega sveta na ljubljanski ekonomski fakulteti, nato pa do leta 2010 predsednik študentske organizacije te fakultete.

Marca letos smo pisali  o nenavadnem poslovanju ŠOU z Novakom: lani mu je ŠOU za izvedbo petih kampanj »viralnega marketinga« plačal po 500 evrov za kampanjo, še 500 evrov pa je dobil za idejno zasnovo celostne grafične podobe. Petsto evrov je meja, pri kateri študentski organizaciji ni treba pridobiti ponudb ostalih potencialnih ponudnikov za izvedbo poslov.

Z Novakom je (bilo) povezano tudi podjetje A2N, ki je lani od ŠOU dobilo 20.000 evrov za organizacijo brucovanja, torej vsakoletne jesenske zabave ljubljanskih študentov. A2N je bilo najprej v lasti sestre Uroša Novaka, Novak pa je bil v podjetju med novembrom 2010 in januarjem 2014 zaposlen kot menedžer za marketing. Zdajšnji lastnik podjetja A2N je Peter Borko.

Dokumenti:

Spornim študentskim poslom bomo na Pod črto sledili tudi v prihajajočem letu. Za to pa potrebujemo vašo podporo. Podprite naše delo z donacijo.

 

Prikaz nasprotnih dejstev: program na Študentskem kampusu

Članek z naslovom Visoke plače nekdanjih študentskih funkcionarjev na študentskem kampusu, avtorja Anžeta Voh Boštic, ki je bil objavljen na portalu Pod črto dne 29. 11., omenja da ima Kampus “borni program”. Kot argumentacijo poda spletno stran Kampusa, kjer je objavljenih 12 dogodkov. Med prostori, ki jih Kampus ponuja, članek omeni študentsko čitalnico (ti sta sicer dve), prostore za coworking in za študentska društva, pozabi pa na vse ostale prostore, ki so vključeni v Kampus: Picerija Kampus, e-Študentski servis, info točka za podaljšanje bonov, večnamenska dvorana, 3 predavalnice, Dijaška skupnost Ljubljana, Tribuna, Fundacija Študentski tolar, itd.

Na Študentskem kampusu se je v letu 2016 zvrstilo okoli 170 dogodkov, od otvoritve oktobra 2015 pa okoli 200 dogodkov, namenjenih študentom. Na Kampusu se izvajajo tudi dogodki študentskih društev, v predavalnicah pa se izvaja pedagoški proces dveh fakultet. Pestremu dogajanju na Kampusu priča tudi zaseden urnik prostorov – kot dokaz je priložen urnik rezervacij. Sicer pa je že od samega začetka namen Kampusa predvsem predstavljati študentsko stičišče, torej nuditi servis vsem študentom, društvom in organizacijam, ki potrebujejo prostor za izvajanje lastnih projektov.

V članku se nahaja še ena napačna navedba, saj Jure Novak ni poslanec opozicijske skupine Študentska iskra.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 1 komentarVeč iz teme: Zloraba študentskega denarja

Preiskujemo nepravilnosti študentskih organizacij in klubov pri porabi javnega denarja.

9 prispevkov

ŠOS za mnenje, da ni oseba javnega prava, plačal 34.500 evrov

ŠOS je leta 2012 za mnenje o pravnem statusu organizacije najela pravnika, čeprav so jo upravno, vrhovno in ustavno sodišče …

Tema: Zloraba študentskega denarja
Članek,

ŠOS v šestih letih in pol zunanjim PR-svetovalcem plačala 210.000 evrov

Študentska organizacija Slovenije je med februarjem 2010 in avgustom 2016 za storitve strateškega komuniciranja namenila 210.000 evrov. Posle so sklepali …

Tema: Zloraba študentskega denarja
Članek,

1 komentar

Michel Cevzar 29. 11. 2016, 19.08

Odličen članek, le tako naprej.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno