Portal podcrto.si je spet v polnem teku. A za uspeh rabimo vašo podporo!

Pričenjamo s polletnim delovanjem projekta Pod črto. V tem času moramo zbrati zadostno podporo vas, dragi bralci.

Pred več kot letom dni, natančneje 16. julija lani, smo splavili portal podcrto.si. Takrat je bil to projekt enega pisca in par podpornikov, ki so pomagali pri tehnični izvedbi projekta. In z nejasnim ciljem ter še bolj nejasno prihodnostjo.

Zavedali pa smo se, da obstoječi mediji novinarjem zaradi časovnih in denarnih pritiskov ne nudijo možnosti za pisanje poglobljenih in celovitih člankov, ki bralcem prikažejo določen problem v družbi, pojasnijo, kako je do tega problema prišlo, in tisto najpomembnejše, kako ga rešiti. Z željo po ustvarjanju takih novinarskih vsebin smo se podali na pot v neznano.

Načrt A je bil portal financirati izključno iz prodaje člankov uveljavljenim medijskim hišam. Z upanjem, da lahko portal sčasoma postane samostojen medij.

A kmalu se je pokazalo da se ta načrt ne bo obnesel. Uveljavljeni mediji namreč člankov niso bili pripravljeni kupovati po cenah, ki bi njihovemu avtorju omogočili preživetje. Avtorju portala je ekonomijo delovanja naših medijev nazorno pojasnil eden izmed urednikov večjega časopisa pri nas. Uredniku je vseeno, ali za stran časopisa plača 50 ali 500 evrov – pomembno je, da je stran napolnjena. Zato bo raje plačal 50 evrov. Kvaliteta člankov pa je drugotnega pomena.

Ker verjamemo, da se vsi bralci v Sloveniji ne strinjajo s to filozofijo, smo se po krajšem lanskem jesenskem premoru odločili za načrt B – postaviti portal kot samostojen medij, ki ga bodo bralci podprli neposredno. Letos poleti nam je uspelo zbrati dovolj sredstev za pol leta delovanja portala. Zato smo se julija, avgusta in septembra intenzivno ukvarjali s ustanovitvijo zavoda in nadgradnjo spletne strani portala.

Zdaj je pred nami trenutek resnice. So vsebine dovolj dobre za to, da nas bralci podprete z donacijo? Ali je v Sloveniji sploh dovolj ljudi, ki je pripravljeno podpreti novinarstvo, kot ga ponujamo? Dokler ne poskusimo ne bomo vedeli.

Imamo pa razloge za optimizem. Na podlagi naše prošnje po doniranju zagonskega kapitala za podcrto.si smo od bralcev zbrali za 2600 evrov obljub za donacijo. Dejansko smo do danes dobili 2200 evrov, torej 85 odstotkov obljubljenih sredstev.

Večino začetnega kapitala smo sicer zbrali s pomočjo donacij podjetij. Vsa podjetja ki so in bodo donirala v skladu z našim kodeksom delovanja nimajo vpliva na uredniško politiko portala.

Naš cilj pa je, da se portal podcrto.si večinoma financira z mesečnimi donacijami bralcev. Le to nam namreč lahko zagotovi najvišjo možno mero novinarske neodvisnosti. V naslednjega pol leta si zato želimo pridobiti vsaj 200 bralcev, ki so pripravljeni projekt Pod črto podpreti s povprečno 10 evri mesečne donacije. Ustvarjati vsebine brez podpore bralcev bi bilo namreč nesmiselno.
V zameno za vašo podporo, dragi bralci, vam obljubljamo tri stvari. Prva je najvišja možna transparentnost našega delovanja. Poleg javne objave podjetij, ki nas podpirajo, bomo vsak mesec objavili tudi mesečno poročilo o delovanju portala. V njem bomo natančno opisali koliko sredstev za delovanje smo zbrali v določenem mesecu in kako jih bomo porabili. Obenem vam bomo v poročilih sporočali vsebinske načrte portala in ostale stvari, za katere menimo, da jih morate kot naši bralci vedeti.

Druga stvar, ki vam jo obljubljamo, je nadaljevanje pisanja takšnih prispevkov, kot ste jih vajini že sedaj: jasnih, brezkompromisnih, neodvisnih, ki razkrivajo nepravilnosti ne glede na to, kdo je zanje odgovoren, ali pojasnjujejo zapletene družbene pojave na področju gospodarstva, sociale in okolja. Namesto senzacionalističnega in površinskega poročanja ponujamo poglobljene in relevantne analize dogodkov, ki se tičejo vseh članov naše družbe. Mediji, politiki, različne interesne skupine nas dnevno obstreljujejo s poročili o katastrofalnem stanju na področju gospodarstva, sociale, zdravstva, pokojnin, okolja… Pri čemer pa je težko ločiti zrno od plev. Torej ugotoviti, katera svarila so resnična, katera napihnjena, katera služijo ozko usmerjenim interesom posameznikov. In kako se spopasti s tistimi problemi, ki so resnični. To poslanstvo želimo izpolniti mi. Naša vizija je tako postati osrednji medij za resno preiskovalno in poglobljeno analitično novinarstvo.

Kot tretje pa vam obljubljamo, da bodo naše vsebine ostale popolnoma brezplačne. Verjamemo namreč, da vsebine v javnem interesu ne morejo biti dostopne le tistim, ki si jih lahko privoščijo. V kolikor so vam naše vsebine všeč in jih redno berete ter nas lahko podprete vas torej prosimo za podporo. V vsakem primeru pa se vam zahvaljujemo, da del vašega časa namenjate vsebinam, ki jih ustvarjamo!

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Splošno

80 prispevkov

Fini delci v zraku: V Sloveniji bomo morali onesnaženost znižati za dve tretjini

Onesnaženje s finimi delci povzroča prezgodnja rojstva, bolezni in v Sloveniji več kot 800 preprečljivih smrti letno.

Tema: Okolje, Splošno
Članek,

Floods in Slovenia: How to help those affected

How you can help those affected by the current flooding in Slovenia. (Latest update: 15 August 2023, 10:30) …

Tema: Splošno
Article,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno