Oktober na Pod črto: preiskovanje postopkov proti Kanglerju in Jankoviću

Oktobra smo se pri Pod črto ukvarjali z nekdanjim mariborskim županom Francem Kanglerjem in trenutnim ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem.

Ilustracija: Metod Blejec

Oktobra se je zgodilo kar nekaj sprememb na področjih, o katerih smo v preteklosti pisali pri Pod črto. Pojdimo po vrsti.

Policisti naj bi po poročanju medijev zaradi suma zlorabe 300.000 evrov evropskih sredstev v projektu socialne aktivacije preiskovali podjetje Griffin. Pri Pod črto smo konec lanskega leta obširno pisali o teh programih za usposabljanje dolgotrajno brezposelnih. Ugotovili smo vprašljive učinke petih milijonov evrov sredstev, kolikor jih je država vložila v projekte socialne aktivacije. Kot kaže se pri porabi teh sredstev zdaj pojavljalo celo sumi goljufij.

V Kočevju so zaradi naraščanja nasilnega kriminala protestirali občani. Pri Pod črto že vrsto let opozarjamo, da je Kočevje mesto z največ nasilnega kriminala v Sloveniji. Za zmanjšanje nasilnega kriminala bi morala država pripraviti celostno strategijo, v kateri bi s preventivnimi ukrepi sodelovali centri za socialno delo, izobraževalne inštitucije, policija in zdravstvo. A problem nasilja odgovorni na ministrstvih ignorirajo, saj do danes niso razvili celostne strategije za zmanjševanje nasilnega kriminala.

Tožilstvo je oktobra vložilo dve novi obtožnici proti ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, je poročala RTV Slovenija. Gre za primere, ki smo jih že obširno raziskali pri Pod črto: sum zlorabe občinskih sredstev pri sanaciji gramozne jame za gradnjo Stožic in sum utaje davka pri prodaji delnic Mercatorja. Vendar bo zaradi počasnega dela naših pravosodnih organov do konca sojenja najverjetneje minila še vrsta let.

Več priznanih zdravnikov je oktobra opozorilo na pomanjkljivosti zdravstvene oskrbe prebivalcev Slovenije. Zaradi kadrovanja nesposobnih ljudi na pomembna mesta v zdravstvu, korupcije, slabega upravljanja bolnišnic in zdravstvenih domov ter netransparentne porabe javnih sredstev bolniki v zdravstvenih ustanovah dobijo manj kakovostno obravnavo, kot bi si jo zaslužili, so v izjavi zapisali zdravniki. Pri Pod črto smo že leta 2016 opozorili na pomanjkljiv nadzor nad kakovostjo zdravstva v Sloveniji, po ocenah ministrstva za zdravje naj bi zaradi zdravniških napak pri nas na leto umrlo okoli tisoč bolnikov.

Ilustracija: Ajda Erznožnik

Kot kaže se dogajajo nadaljnji premiki na področju gradnje neprofitnih stanovanj. Po poročanju medijev je stanovanjski sklad RS oktobra začel graditi 500 neprofitnih stanovanj v Ljubljani. V dveh letih in pol bo zgradil ali kupil še dodatnih 1000 stanovanj. Nova neprofitna stanovanja gradi tudi ljubljanska občina. Pri Pod črto smo že leta 2016 opozorili na hudo pomanjkanje neprofitnih stanovanj za tiste, ki si ne morejo privoščiti plačevati tržne najemnine. V državi namreč primanjkuje več tisoč neprofitnih stanovanj.

Računsko sodišče se je prejšnji mesec odločilo, da bo revidiralo prizadevanja več ministrstev za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov. Kot smo konec lanskega leta pisali pri Pod črto v okviru mednarodne preiskave o segrevanju Evrope v sodelovanju z Evropsko mrežo za podatkovno novinarstvo, se Ljubljana v primerjavi z ostalimi evropskimi mesti segreva nadpovprečno hitro, država pa zamuja s sprejetjem ukrepov tako za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov kot za omilitev posledic podnebnih sprememb.

O čem smo oktobra pisali na Pod črto:

Parlamentarno preiskovanje kazenskih postopkov proti Francu Kanglerju

Z delom je pričela parlamentarna komisija, ki bo preiskovala kazenske postopke proti Francu Kanglerju. Delo komisije spremljajo očitki o njeni politični pristranskosti. A parlamentarna preiskava kazenskih postopkov proti Francu Kanglerju ni tako nesmiselna, kot se morda zdi na prvi pogled. Žal pa opozicijski poslanci politizirajo vprašanja delovanja stroke in s tem jemljejo kredibilnost preiskavi.

Več o tem v članku Komentar: parlamentarno preiskovanje kazenskih postopkov proti Kanglerju

Franc Kangler s poštnimi obvestili o prejetih pošiljkah. Foto: Matija Sušnik/Državni zbor

Pogrebniki podjetij: Primeri, ki smo jih preiskali pri Pod črto

Na enem mestu smo zbrali vse primere delovanja pogrebnikov podjetij, ki smo jih pri Pod črto preiskali v okviru projekta Pogrebniki podjetij.

Pregled delovanja pogrebnikov podjetij si lahko preberete v posebnem prispevku.

Kako delujejo mediji v vaši občini: pomagajte nam pri nadaljevanju preiskave

Po objavi preiskave o delovanju občinskih medijev ste nas bralci obvestili, da ste zasledili podobne zlorabe vašega občinskega glasila.

Pomagajte nam zbrati več podatkov o tem. Posredujte nam primere zlorab občinskih medijev v politične namene.

Ilustracija: Matija Medved

Sodelovanje Pod črto in TV Slovenija na primeru gradnje Stožic

TV Slovenija je v sodelovanju s Pod črto pripravila dvodelno oddajo o spornih poslih pri gradnji Stožic. Oddajo si je v živo ogledalo več kot 140.000 ljudi.

Povezava do obeh delov oddaje je dostopna v prispevku Pod črto z oddajo Tarča o spornih poslih pri gradnji Stožic.

Oddaja moje mnenje

Oktobra je odgovorni urednik Pod črto Anže Voh Boštic kot komentator aktualnega političnega dogajanja sodeloval v štirih oddajah Moje mnenje na drugem programu TV Slovenija. Oddaje so dostopne na naslednkih povezavah:

Oddaja o stečaju Adrie Airways, širitvi schengeskega območja in sestavljanju nove evropske komisije

Oddaja o trenju med vlado in stranko Levica, postopkih proti Zoranu Jankoviću, zlorabah v dobrodelnih organizacijah in Brexitu

Oddaja o politično organiziranih demonstracijah, sporih med ustavnimi sodniki, aferah v Sovi in turški ofenzivi v Siriji

Oddaja o padcu podpore vladi, parlamentarni preiskovalni komisiji v primeru Kangler, dogodkih v Kataloniji in Brexitu

Finančno poročilo za oktober 2019

Donacije bralcev: 1246 EUR

Donacije podjetij in podjetnikov: 500 EUR

Prihodki od prodaje vsebin: 300 EUR

Prihodki od razpisov: 5791.37 EUR

Stroški dela: 1959.11 EUR

Provizije, davek, administracija in ostalo: 1888.82 EUR

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #mesečno poročilo

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

85 prispevkov

Marec na Pod črto: Serija Problemi s plastiko in mednarodne preiskave ter sodelovanja

Objavili smo serijo prispevkov o ravnanju z odpadno embalažo v Sloveniji in sodelovali pri mednarodnih preiskavah in prispevkih.

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

Januar in februar na Pod črto: Problemi s plastiko, sprejem pravilnika o poklicnih boleznih in mednarodne preiskave

Zaključevali smo z večmesečno preiskavo o ravnanju z odpadno embalažo v Sloveniji in sodelovali pri mednarodni preiskavi o femicidu v …

Tema: Mesečna poročila, Splošno
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Zadnje objavljeno