November in december na Pod črto: Kaj vse smo naredili z vašo podporo?

Objavili smo dve novi epizodi podkasta in nadaljevanje teme o poklicnih boleznih, kjer se po treh desetletjih napovedujejo spremembe na bolje. Zahvaljujemo se vsem, ki ste podprli naše delovanje v letu 2022.

Vizualija - 8 let preiskovalnega novinarstva na Pod črto
Vizualija: Metod Blejec

Novembra in decembra smo se na Pod črto ukvarjali s poklicnimi boleznimi, astroturfingom in samozaposlenimi v kulturi. Prav tako smo zbirali podatke za mednarodne preiskave za leto 2023, v katerih sodelujemo v okviru Evropske mreže za podatkovno novinarstvo (EDJNet). In pripravljali multimedijsko preiskavo, ki jo bomo objavili v začetku leta.

Preden se posvetimo novim vsebinam, bi se radi zahvalili vsem, ki ste brali, delili in z donacijami podpirali delovanje Pod črto v letu 2022. Z vašo pomočjo preiskujemo že osem let.

Naše delo v letu 2023 ne bi bilo mogoče brez vaše podpore. Zahvaljujemo se vsem, ki ste naše delo v preteklem letu podprli z donacijo po svojih zmožnostih. Nas želite podpreti tudi letos? Podpri Pod črto. >>

Leto smo lahko zaključili tudi s pozitivno novico – v letu 2023 se namreč napovedujejo spremembe na bolje na področju poklicnih bolezni. Na problematiko poklicno bolnih v Sloveniji pri Pod črto opozarjamo že od leta 2015.

Dve novi epizodi Pod črto podkasta: epilog k Lažnim realnostim in samozaposleni v kulturi

December je bil na Pod črto mesec podkasta, saj smo objavili kar dve novi epizodi.

Najprej smo se vrnili k lažnim profilom iz naše preiskovalne serije podkastov o astroturfingu. V naslednji epizodi pa smo preverili, kako se odvijajo poleti napovedane spremembe na področju kulture.

Fotografija in oblikovanje: Metod Blejec

Za konec leta smo v 36. epizodi Pod črto podkasta pripravili epilog naše preiskovalne serije Lažne realnosti, ki smo jo objavili spomladi. V četrtem delu serije je na potezi ostal Twitter.

Podkast serija Lažne realnosti:

Družabno omrežje Twitter je bilo zaradi lanske spremembe lastništva in pravil uporabe deležno precejšnje pozornosti splošne javnosti, tudi tiste, ki ga sicer ne uporablja.

V Pod črto podkastu smo zato preverili še, kaj se je zgodilo s 307 Twitter profili, ki smo jih analizirali, in profili, ki so bili po naši preiskavi o astroturfingu suspendirani. Zanimalo pa nas je tudi, ali so se vmes pojavili novi lažni profili:

Ilustracija: Una Rebić, oblikovanje: Metod Blejec

V 37. epizodi Pod črto podkasta pa smo se sogovorniki in sogovornicami ponovno podali na področje prekarnosti v kulturi.

V preiskavi, ki smo jo objavili konec poletja, smo namreč ugotovili, da se je revščina med samozaposlenimi v kulturi med epidemijo povečala – skoraj tretjina jih živi z dohodki, ki so pod pragom tveganja revščine.

S sogovorniki in sogovornicami smo v podkastu preverili, kako daleč so na Ministrstvu za kulturo z obljubljenimi ukrepi za reševanje slabega položaja samozaposlenih v kulturi:

Vpeljevanju ukrepov in uvajanju sprememb na tem področju bomo sledili tudi v letu 2023.

Poklicne bolezni: po več desetletjih napoved sprememb na bolje

Ilustracija pljuč
Ilustracija: Metod Blejec

December smo zaključili s spodbudno novico. Leto 2022 smo namreč začeli s poklicnimi boleznimi – z objavo članka in podkasta.

Ob izteku leta pa smo poročali o premiku na tem področju. Področje poklicnih bolezni je v Sloveniji slabo urejeno že 30 let, na Pod črto pa to problematiko spremljamo od leta 2015.

22. decembra je v javno razpravo vstopil predlog pravilnika, ki naj bi področje dokončno uredil. Kako je do tega prišlo po dveh desetletjih praznih obljub in katera so ključna področja, ki jih je treba urediti, smo opisali v članku:

V letošnjem letu bomo seveda spremljali, ali bo posredovanje mednarodnih institucij tokrat vendarle privedlo do sprememb.

Gostovanje v drugih medijih

Gostovali smo tudi v drugih medijih. Decembra smo za oddajo Tednik podali kratko izjavo o ustvarjanju lažnih javnosti na družabnih omrežjih. Posnetek prispevka najdete na povezavi.

Finančno poročilo za november in december

Hvala vsem, ki ste nas v novembru in decembru podprli z donacijo – vaše donacije so že bile namenjene delovanju Pod črto v letu 2023.

Bralke in bralci ste nas podprli v skupnem znesku 1.723,00 EUR. Hvala!

Naše delo ste podprli tudi podjetja in podjetniki. Za donacije se zahvaljujemo podjetjema Modra jagoda in Tosla! Prav tako se zahvaljujemo vsem donatorjem, ki ste konec leta obnovili svojo podporo Pod črto v prihajajočem letu.

 

Prilivi in odlivi: november 2022

Donacije bralk in bralcev: 664 EUR

Donacije prek donatorskih pogodb: 200,00 EUR (Modra jagoda)

Stroški dela: 15.212,03 EUR

Plačilo storitev: 512,66 EUR

Provizije, davek, administracija in ostalo:  388,86 EUR

 

Prilivi in odlivi: december 2022

Donacije bralk in bralcev: 1.059 EUR

Donacije prek donatorskih pogodb: 5.200,00 EUR (Modra jagoda, Tosla d.o.o.)

Stroški dela: 18.699,15 EUR

Plačilo storitev: 75,64 EUR

Plačilo dostopa do portala Tax-Fin-Lex: 1.890 EUR (Dostop do portala v celoti krijejo sredstva Learning Initiative fundacije Civitates.)

Provizije, davek, administracija in ostalo: 775,49 EUR

 

Ze delovanje Pod črto v letu 2023 zbiramo še dobrih 70.000 evrov. Hvala vsem, ki ste naše delo že podprli z donacijo. Želite podpreti naše delo tudi vi? Vsak evro šteje. Podpri Pod črto z donacijo >>

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #mesečno poročilo

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

92 prispevkov

Marec in april na Pod črto: Prvi Teden preiskovalnega novinarstva, začetek praznovanja 10. obletnice in nove preiskave

Izvedli smo prvi Teden preiskovalnega novinarstva in tako otvorili praznovanje 10. obletnice Pod črto, pripravljali nove preiskave in gostovali v …

Tema: Mesečna poročila, O Pod črto
Sporočilo uredništva,

Začetek leta na Pod črto: Spremembe omejitev onesnaženosti zraka na ravni EU, popoplavna obnova in mednarodne preiskave

Za vas smo pripravili pregled našega dela v januarju in februarju. Hvala vsem, ki ste že podprli delovanje Pod črto …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno