Napoved projekta: nevarne državne ceste po Sloveniji

Kako varne so ceste, po katerih se vozite v službo, šolo, k prijateljem in sorodnikom, na počitnice? Predstavljamo najbolj nevarne odseke na državnih cestah v Sloveniji.

nesrece

Previdnost je mati modrosti, pravi slovenski rek. Toda: dobro je, da nekdo, ki želi biti previden, ve, kdaj oziroma kje mora biti še posebej pazljiv.

Tako je tudi v prometu. Za vse udeležence – voznike, kolesarje in pešce – je pomembno, da vedo, kateri so tisti cestni odseki, na katerih se zgodi veliko prometnih nesreč.

Na podcrto.si smo v dozdajšnjih člankih o prometnih nesrečah že predstavili nevarne točke v slovenskih mestih: Ljubljani, Mariboru, Celju, Murski Soboti, Ptuju in Kamniku. Zdaj pa smo na podlagi pridobljenih podatkov Direkcije RS za infrastrukturo (DRSI) analizirali še regionalne in ostale ceste, ki so v pristojnosti države.

V prihodnjih člankih bomo izpostavili 34 nevarnih cestnih odsekov, na katerih se je v obdobju med 2012 in 2014 zgodilo nadpovprečno veliko prometnih nesreč oziroma nesreče s hujšimi posledicami. V vsakem prispevku bomo predstavili nevarne odseke v eni slovenski regiji.

DRSI vsako leto naroči izdelavo študije nevarnih točk. Ta študija je nato podlaga za izboljšanje prometne varnosti na slovenskih cestah. Študija, ki analizira nesreče v obdobju 2012–2014, je najnovejša, zato smo jo za našo analizo uporabili tudi mi.

Študija pa ne obsega le opisa nevarnih točk. V njej so podani tudi predlogi za izboljšavo prometne varnosti na posameznem nevarnem odseku. Naš namen zato ni le predstaviti nevarnih točk voznikom, temveč tudi prikazati možne ukrepe za izboljšanje prometne varnosti.

Namen objave člankov je tako dvojen. Poleg opozarjanja udeležencev v prometu na nevarne točke dajemo lokalnim skupnostim v roke orodje, s katerim lahko pristojne opozarjajo na slabe ceste na svojem območju. S tem lahko izvajajo pritisk na odgovorne – in prispevajo k izboljšanju prometne varnosti.

V ta namen smo DRSI zaprosili za podrobno razlago, kakšne ukrepe za izboljšanje prometne varnosti načrtujejo za vsako ugotovljeno točko. Tudi te predvidene ukrepe bomo predstavili v člankih. Lokalne skupnosti, nevladne organizacije, ki se ukvarjajo s prometno varnostjo, in ostale družbene skupine pa lahko nato spremljajo izvedbo teh ukrepov. In v primeru, da odgovorni ne bodo izpolnili svojih obljub, na to tudi opozorijo.

Z objavo člankov pričnemo že to sredo.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Prometne nesreče

Ugotavljamo, kateri odseki slovenskih cest so najnevarnejši.

17 prispevkov

Zakaj državne ceste propadajo in kako bodo odgovorni izboljšali njihovo varnost

Na 34 nevarnih točkah na državnih cestah se je med letoma 2012 in 2014 zgodilo 296 prometnih nesreč, izmed katerih …

Tema: Prometne nesreče
Članek,

Najbolj nevarne ceste na ptujskem, v Prlekiji in Prekmurju

Nevarni odseki na ptujskem, v Prlekiji in Prekmurju so: Majšperk – Apaški Križ; Rogoznica – Senarska; Spuhlja – Ormož; križišče …

Tema: Prometne nesreče
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno