Mesečno poročilo o delovanju portala (oktober 2014)

Za portal podcrto.si so začeli ustvarjati zunanji sodelavci. Uspešno se nadaljuje tudi zbiranje sredstev za delovanje portala.

Poudarki:

–          Oktobra smo za delovanje portala zbrali 7509,84 evrov

–          Izdatki za delovanje portala so znašali 568,08 evra

–          Vsebinsko portal deluje s polno paro

Oktober je bil prvi »polni« mesec v polletnem obdobju delovanja portala podcrtosi. Dal nam je precej odgovorov, kako se zadev lotevati v prihodnosti in predvsem kakšne obremenitve nam bodo povzročila posamezna opravila v projektu Pod črto. Vendar najprej k finančnim podatkom.

V oktobru smo zbrali nadaljnjih 6509 evrov za delovanje portala. Podjetja so prispevala 6250 evrov – večina te vsote je nakazilo sredstev, ki so jih podjetja že pred ustanovitvijo obljubila Zavodu Pod črto. Med donatorji so ta mesec podjetja 3FS, Založba Pasadena in Ma-No. Brezplačno uporabo pisarne pa nam omogoča Gambit Trade.

Osemsto evrov smo dobili s prodajo pravic za soobjavo vsebin. V obliki donacij bralcev pa smo prejelii 459,84 evra.

Del teh donacij je prav tako izpolnitev obljub za donacijo, ki ste nam jih bralci dali pred ustanovitvijo zavoda. Portalu vas je tako doniralo kar 87 odstotkov tistih, ki ste donacijo obljubili. Ker pa ste nekateri nakazali več od obljubljene vsote, smo dejansko zbrali vseh 2600 evrov, ki ste nam jih bralci obljubili pred ustanovitvijo zavoda. Za to smo vam še posebej hvaležni.

Kar zadeva stroške, smo oktobra plačali 300 evrov za članke/vsebine (plačuje se za mesec nazaj, torej so bile te vsebine objavljene septembra). Bančne storitve in storitve računovodstva so skupaj stale 111,54 evra. Za letalsko karto v London (za obisk Mozilla Festivala, ki bo temelj za pripravo prispevkov na portalu) pa smo plačali 151,54 evra. Pet evrov smo plačali za gostovanje portala na strežniku.

Precej pa se je  oktobra dogajalo na vsebinskem področju. Ta teden smo s člankom o nasilju na Jesenicah in v Velenju zaključili s soobjavo vsebin Dnevnikovih novinarjev o z nasiljem najbolj obremenjenih krajih v Sloveniji. Vseh pet reportaž so novinarji napisali na podlagi naših podatkov (dostopne so v dosjeju Kriminal).

Sodelovanje z Dnevnikom je bil zanimiv poskus skupnega ustvarjanja vsebin. Ker na podcrto.si na začetku tega polletnega obdobja delovanja še nismo imeli dovolj kadra za pisanje teh reportaž, smo s podatki opremili novinarje Dnevnika in se dogovorili za soobjavo vsebin.

S poskusom smo lahko delno zadovoljni. Reportaže odkrivajo mnogo pojavnih oblik nasilja v šestih krajih in tudi razloge zanj. Šibkejše pa so pri razkrivanju ukrepov za zmanjšanje nasilja. Razlog za slednje je razumljiv – ker so novinarji dnevnega časopisa obremenjeni tudi s pisanjem dnevnih novic, niso imeli na voljo dovolj časa za temeljito raziskavo možnih ukrepov. Ker imamo zdaj na voljo več kadra in sredstev, se bomo podobnih reportaž v prihodnje lotevali sami.

Veseli pa smo, da smo ta mesec objavili prve članke avtorjev, ki sodelujejo s portalom. Pija Kapitanović  je naredila analizo, kateri župani so kljub nezakonitem poslovanju spet kandidirali za ta položaj in kateri izmed njih so bili spet izvoljeni. Luka Tetičkovič pa je ponovil poskus odzivnosti državnih organov na zahteve dostopa do informacij javnega značaja, ki smo ga prvič opravili lansko leto.

Predvidoma v tem mesecu se bodo s članki predstavili tudi ostali sodelujoči pri projektu Pod črto.

V naslednjem mesecu bomo še več pozornosti namenili ustvarjanju kakovostnih vsebin. Vaša mnenja, predloge, vprašanja in kritike nam lahko pošljete na info@podcrto.si. Naj pa vas znova spomnimo še na druženje ob ponovnem zagonu portala podcrto.si, ki bo ta četrtek v Poligonu!

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

92 prispevkov

Marec in april na Pod črto: Prvi Teden preiskovalnega novinarstva, začetek praznovanja 10. obletnice in nove preiskave

Izvedli smo prvi Teden preiskovalnega novinarstva in tako otvorili praznovanje 10. obletnice Pod črto, pripravljali nove preiskave in gostovali v …

Tema: Mesečna poročila, O Pod črto
Sporočilo uredništva,

Začetek leta na Pod črto: Spremembe omejitev onesnaženosti zraka na ravni EU, popoplavna obnova in mednarodne preiskave

Za vas smo pripravili pregled našega dela v januarju in februarju. Hvala vsem, ki ste že podprli delovanje Pod črto …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno