Mesečno poročilo o delovanju portala: marec & april 2015

V marcu smo izvedli kampanjo zbiranja donacij od bralcev in razkrili odmevno zgodbo o vdorih v komunikacijski sistem policije Tetra.

Za nami sta dva zelo naporna meseca. Večino marca smo bili zaposleni s kampanjo zbiranja donacij bralcev za nadaljnje delovanje Zavoda Pod črto. V aprilu pa smo kovali strategijo za naprej. Ob tem smo še vseskozi pripravljali nove vsebine. Zato nam je marca zmanjkalo časa za pripravo mesečnega poročila o delovanju portala. Zdaj objavljamo poročilo za oba meseca skupaj: marec in april.

Najprej k finančnim podatkom. V marcu in aprilu smo za delovanje portala skupno zbrali 8918,45 evra. Veliko večino tega zneska, 8118,45 evrov, predstavljajo donacije bralcev in podjetij. S prodajo vsebin drugim medijem v so-objavo pa smo dobili še 800 evrov.

V skladu z našim kodeksom delovanja javno objavljamo imena fizičnih oseb, ki so nam donirale več kot 100 evrov, in vseh podjetij. To so:

Rok Garbas

Jure Čuhalev

Boštjan Špetič

Samo Ačko

Domen Kožar

LANCom d.o.o.

Teloh d.o.o.

Altersoft d.o.o.

Cursor d.o.o.

Eden izmed donatorjev nam je doniral 500 evrov, a ni privolil v javno objavo svojega imena. Zato smo mu v skladu s kodeksom našega delovanja vrnili  400 evrov donacije.

V marcu in aprilu smo skupno porabili  6500 evrov: 5748 evrov za pripravo vsebin in 752 evrov za bančne in računovodske stroške, stroške provizij (PayPal), stroške za izdelavo materialov za kampanjo in stroške oglaševanja na Facebooku. Visoki administrativni stroški gredo predvsem na račun PayPal provizij, saj ste nam bralci v marcu precej donacij nakazali prek tega sistema, in stroškov za izdelavo vizualnih predstavitev kampanje.

Kar zadeva vsebine, smo marca objavili odmevno zgodbo hudih varnostnih ranljivostih komunikacijskega sistema Tetra, ki ga med drugim uporabljajo Policija, SOVA, in vojaška policija. Naša razkritja so imela učinke, saj je obravnavo varnostnih ranljivosti sistema napovedala tudi komisija državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Objavili smo tudi zemljevide kraj vozil po ulicah v večjih slovenskim mestih (Ljubljana, Celje & MariborKranj & Obala).

Med bolj branimi sta bila še prispevka o slovenskih krajih, v katerih imajo prebivalci zaradi pomanjkanja zdravnikov najslabšo zdravstveno oskrbo, in o nepoštenih poslovnih praksah, s katerimi vam trgovci poskušajo stanjšati denarnico.

S podporo vas, bralcev in donatorjev, smo med oktobrom 2014 in aprilom 2015 vzpostavili Pod črto kot samostojen medij za preiskovalno novinarstvo in poglobljene zgodbe z več kot 30.000 bralci mesečno in prepoznavnostjo v slovenskem medijskem prostoru in širše. Naša razkritja povzemajo vsi pomembnejši slovenski mediji (Delo, Dnevnik, RTV Slovenija, Finance, POP TV, Kanal A, Večer, Primorske novice …). Fundacija Nieman ameriške univerze Harvard pa nas je v
marčevskem poročilu Nieman Reports kot edini slovenski projekt uvrstila med redke medije, ki ohranjajo preiskovalno novinarstvo na Balkanu.

Med trajanjem marčevske kampanje #PodpriPodCrto, v kateri je Pod črto z donacijami v skupni višini 8000 evrov podprlo 231 bralcev, in v aprilu so projekt Pod črto predstavili tudi mnogi slovenski mediji: Delo (Pet do deset evrov za »kar mora vedeti vsak«), Dnevnik (Taja Topolovec, podcrto.si: Pokazali smo, kaj je mogoče narediti, zdaj potrebujemo podporo bralcev), Večer in Torek ob petih (Mnenje tedna: Kakšna norost poganja novinarstvo v javnem interesu?).

Gostovali smo tudi na omizju o novinarstvu in medijih na tretjem programu RTV Slovenija.

Kot medijski sponzor smo podprli dva dogodka: uvodni Cryptoparty Slovenija in konferenco Open Way, na kateri je Anže Voh Boštic sodeloval tudi s predavanjem o podatkovnem novinarstvu.

Za sodelovanje pri kampanji #PodpriPodCrto se zahvaljujemo vsem, ki ste nas podprli z donacijo, vsem, ki ste delili glas o kampanji in naše vsebine po socialnih omrežjih, posebno pa Metodu Blejcu, ki je poskrbel za oblikovanje, in ekipi DLabs, ki je sodelovala pri tehnični izvedbi rešitve.

Trenutno se osredotočamo na nove zgodbe in zbiranje dodatnih sredstev, ki nam bodo omogočila nadaljevanje s projektom tudi po koncu junija 2015.

Naše delo na projektu Pod črto lahko še vedno podprete z donacijo.

 

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

92 prispevkov

Marec in april na Pod črto: Prvi Teden preiskovalnega novinarstva, začetek praznovanja 10. obletnice in nove preiskave

Izvedli smo prvi Teden preiskovalnega novinarstva in tako otvorili praznovanje 10. obletnice Pod črto, pripravljali nove preiskave in gostovali v …

Tema: Mesečna poročila, O Pod črto
Sporočilo uredništva,

Začetek leta na Pod črto: Spremembe omejitev onesnaženosti zraka na ravni EU, popoplavna obnova in mednarodne preiskave

Za vas smo pripravili pregled našega dela v januarju in februarju. Hvala vsem, ki ste že podprli delovanje Pod črto …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno