Zemljevid: Na katerih mariborskih in celjskih ulicah tatovi ukradejo največ vozil

Objavljamo prikaz kraj avtomobilov po mariborskih in celjskih ulicah. Preverite, kako mikavna so za tatove ulice in parkirišča, kjer po navadi parkirate.

V Mariboru in Celju so vozila znamke Volkswagen za tatove med najbolj priljubljenimi. Foto: order_242
V Mariboru in Celju so vozila znamke Volkswagen za tatove med najbolj priljubljenimi. Foto: order_242

Koliko avtomobilov so tatovi ukradli z ulic in parkirišč, na katerih po navadi parkirate svoje prevozno sredstvo?

Pred nekaj dnevi smo na zemljevidu prikazali, koliko avtomobilov, motorjev in ostalih prevoznih sredstev je bilo ukradenih na posameznih ulicah v Ljubljani. Tokrat objavljamo enak prikaz za Maribor in Celje.

V Mariboru so nepridipravi med letoma 2008 in 2014 ukradli skupno 822 avtomobilov in ostalih cestnih prevoznih sredstev. Od policije smo z zahtevo po dostopu do informacij javnega značaja dobili podatke o vrsti in lokaciji vsakega posameznega ukradenega vozila.

Lokacije ukradenih vozil v Mariboru po posameznih ulicah predstavljamo v spodnjem zemljevidu.

Zemljevid: koliko vozil je bilo ukradenih na posameznih mariborskih ulicah

Legenda v spodnjem desnem kotu zemljevida kaže skupno število ukradenih vozil v obdobju 2008-2014 glede na vrsto oznake ulice. Podatki so dostopni na tej povezavi.

Največ vozil je bilo ukradenih na Ptujski cesti (55), Tržaški cesti (42) in Ljubljanski ulici (31). To ni presenetljivo, saj gre za daljši cesti oziroma ulico v mestu.

Najbolj plodno leto za tatove je bilo v Mariboru leto 2012, ko so ukradli 176 vozil. Lani so v štajerski prestolnici ukradli skoraj za polovico vozil manj, 94.

kraje maribor leta
Vir: policija

Tako kot v Ljubljani tudi v Mariboru tatovi najraje odpeljejo vozila znamke Renault in Volkswagen. To sta tudi najbolj prodajani znamki avtomobilov v Sloveniji.

Sledita prestižnejši znamki BMW in Audi. Med motorji je najbolj priljubljena znamka Tomos, v dvanajsterico največkrat ukradenih znamk se uvršča še Yamaha.

Vir: policija
Vir: policija

Celje

V tretjem največjem slovenskem mestu je bilo med letoma 2008 in 2014 ukradenih skoraj za dve tretjini manj vozil kot v Mariboru, 320. Lokacije ukradenih vozil po celjskih ulicah so vidne v spodnjem zemljevidu.

Zemljevid: koliko vozil je bilo ukradenih na posameznih celjskih ulicah

Legenda v spodnjem desnem kotu zemljevida kaže skupno število ukradenih vozil v obdobju 2008-2014 glede na vrsto oznake ulice. Podatki so dostopni na tej povezavi.

Tako kot v Mariboru so tudi v Celju tatovi največ vozil ukradli na dveh dolgih ulicah oziroma cestah: Mariborski (37) in Ljubljanski cesti (18) ter Kidričevi (12) ulici. A na visoko drugo mesto po ukradenih vozilih se z 19 vozili uvršča ulica Milčinskega v blokovskem naselju v predelu Hudinja.

kraje avtomobilov celje leta
Vir: policija

 

Za razliko od Ljubljane in Maribora pa najbolj priljubljena znamka za tatove v Celju ni Renault, temveč Volkswagen. Temu sledita višje cenovni znamki Audi in BMW, Renault pa je šele na četrtem mestu. Izmed motorjev imajo nepridipravi najraje Tomos, med 12 največkrat ukradenimi znamkami pa se je v Celju znašel tudi proizvajalec tovornih vozil Schmitz.

Vir: policija
Vir: policija

Kako se lahko zaščitite, če parkirate na tatovom priljubljenih mestih? Na policiji med drugim svetujejo dodatne, neserijske sisteme varovanja, na primer alarme, in mehansko zaščito (blokada sklopke, menjalnika in volana). Več nasvetov policije si lahko preberete v članku o krajah avtomobilov v Ljubljani.

V prihodnjih dneh bomo podobno analizo objavili še za gorenjsko prestolnico Kranj in slovensko Obalo. V tem članku bomo predstavili tudi podatke o krajah avtomobilov po letih in priljubljenost znamk med tatovi za celotno Slovenijo.

Pripravo vsebin na Pod črto z donacijami omogočate bralci. Do konca marca zbiramo sredstva za naslednjih šest mesecev delovanja. Podprite nas z donacijo.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #avtomobili #celje #kraje #maribor #zemljevid

Deli zgodbo 1 komentarVeč iz teme: Kriminal

S pomočjo podatkov policije in reportaž s terena analiziramo kriminal v Sloveniji.

76 prispevkov

Vladavina prava: poročilo evropske komisije citira naše ugotovitve o medijih

Poročilo opozarja na neučinkovit kazenski pregon korupcije ter netransparentno lastništvo in financiranje medijev v Sloveniji.

Tema: Kriminal, Mediji
Članek,

Dolg Jureta Jankovića prek Hongkonga plačal hrvaški odvetnik Plišo

Podjetje Big Step iz Hongkonga je leta 2013 plačalo 1,2 milijona evrov dolga Jureta Jankovića. Končni lastnik podjetja je hrvaški …

Tema: Kriminal
Članek,

1 komentar

Marko 23. 3. 2015, 09.39

In kaj smo izvedeli? Podobno kot pri Ljubljanskem zemljevidu... večja/daljša/bolj naseljena ulica -> več ukradenih avtomobilov (kar je nekako logično). Še vedno pa ne veš, katera ulica je bolj nevarna, ker ne veš koliko je tam normalno parkiranih avtomobilov, oziroma parkirnih mest.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno