Na katerih ulicah v Kranju in na Obali ukradejo tatovi največ vozil

Objavljamo prikaz kraj avtomobilov po ulicah v Kranju in krajih na slovenski Obali. Preverite, kako mikavni so za tatove ulice in parkirišča, kjer po navadi parkirate svoje prevozno sredstvo.

vespa
Na slovenski Obali tatove najbolj zanimajo motorji znamke Piaggio. Foto: Nikos Koutoulas

Koliko avtomobilov so tatovi ukradli z ulic in parkirišč, na katerih po navadi parkirate svoje prevozno sredstvo? Pred nekaj dnevi smo na zemljevidu prikazali, koliko avtomobilov, motorjev in ostalih prevoznih sredstev je bilo ukradenih na posameznih ulicah v Ljubljani ter na posameznih ulicah v Mariboru in Celju. Tokrat objavljamo enak prikaz za Kranj in slovensko Obalo.

V Kranju so zlikovci med leti 2008 in 2014 po podatkih policije, ki smo jih dobili z zahtevo po dostopu do informacij javnega značaja, ukradli skupno 202 vozili. Lokacije teh ukradenih vozil po ulicah so vidne na spodnjem zemljevidu

Zemljevid: koliko vozil je bilo ukradenih na posameznih kranjskih ulicah

Legenda v spodnjem desnem kotu zemljevida kaže skupno število ukradenih vozil v obdobju 2008-2014 glede na vrsto oznake ulice. Podatki so dostopni na tej povezavi.

Največ vozil, 13, so v zadnjih sedmih letih v Kranju ukradli na Koroški cesti. Tatovom priljubljena mesta so še Kidričeva cesta (devet ukradenih vozil), Škofjeloška cesta (9), Savska cesta (9), in Planina (8).

Nepridipravi so bili v gorenjski prestolnici najbolj aktivni v letu 2012, ko so ukradli 38 vozil. Od takrat število ukradenih vozil pada.

Vir: policija
Vir: policija

Priljubljenost znamk med tatovi se v Kranju ne razlikuje bistveno od Ljubljane, Maribora in Celja. Največkrat ukradejo avtomobile znamk Volkswagen in Renault, ki sta tudi najbolj prodajani znamki v Sloveniji. Sledi prestižnejši Audi, na petem mestu so motorji Tomos.

Vir: policija
Vir: policija

Obala

Zadnje območje, ki ga predstavljamo v naši analizi, je slovenska Obala. Tu smo pod drobnogled vzeli šest krajev: Koper, Izolo, Piran, Portorož, Lucijo in Ankaran. V teh krajih na Obali namreč ukradejo največ vozil. Med leti 2008 in 2014 so jih ukradli 441.

Lokacije ukradenih vozil na slovenski Obali so vidne na spodnjem zemljevidu.

Zemljevid: koliko vozil je bilo ukradenih na posameznih ulicah v obalnih krajih

Legenda v spodnjem desnem kotu zemljevida kaže skupno število ukradenih vozil v obdobju 2008-2014 glede na vrsto oznake ulice. Podatki so dostopni na tej povezavi.

Daleč največ vozil na Obali, 34, so ukradli na Ferrarski ulici v Kopru. Na drugem mestu je ulica Obala v Portorožu, a tu so lastnikom odtujili že za skoraj polovico manj vozil, 19. Tatovom priljubljene lokacije so še Pristaniška ulica v Kopru (17 ukradenih vozil), Ankaranska cesta v Kopru (17) in Jadranska cesta v Ankaranu (15).

V obalnih mestih so bili nepridipravi najbolj aktivni leta 2011, ko so ukradli 86 vozil. Predlani in lani pa so lastnikom odtujili po 58 jeklenih konjičkov.

obala kraje vozil leta

Zanimiva pa je primerjava znamk ukradenih vozil na Obali z ostalimi slovenskimi mesti. Medtem ko v Ljubljani, Mariboru, Kranju in Celju tatove najbolj zanimajo avtomobili – Volkswagni, Renaulti ter prestižnejši Audiji in BMW, v obalnih mestih tatove precej bolj privlačijo motorna vozila.

Daleč na prvem mestu ukradenih vozil so tako motorji znamke Piaggio (96 ukradenih vozil), sledi še ena znamka motornih vozil, Gilera (47). Šele na tretjem mestu je prva znamka avtomobilov, Volkswagen. Renault, ki je v Sloveniji tatovom sicer najbolj zanimiva znamka, je na Obali šele na sedmem mestu.

Vir: policija
Vir: policija

Kako se lahko zaščitite, če parkirate na tatovom priljubljenih mestih? Na policiji med drugim svetujejo dodatne, neserijske sisteme varovanja, na primer alarme, in mehansko zaščito (blokada sklopke, menjalnika in volana). Več nasvetov policije si lahko preberete v članku o krajah avtomobilov v Ljubljani.

Kraje v Sloveniji

Za konec  moramo izpolniti še obljubo in predstaviti podatke o krajah vozil za celotno Slovenijo. Največ vozil so tatovi ukradli predlani, 1795. Število kraj je med leti 2008 in 2013 naraščalo, lani pa je nato upadlo za dobro petino, na 1424 ukradenih vozil.

Pripravo vsebin na Pod črto z donacijami omogočate bralci. Do konca marca zbiramo sredstva za naslednjih šest mesecev delovanja. Podprite nas z donacijo.

Vir: policija
Vir: policija

Najbolj priljubljeni znamki tatov v Sloveniji sta tako kot v večini večjih mest Volkswagen in Renault. Sledita prestižnejši BMW in Audi, na petem mestu pa je izdelovalec motornih koles Tomos.

Vir: policija
Vir: policija

 

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #kraje #kranj #obala #vozila

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Kriminal

S pomočjo podatkov policije in reportaž s terena analiziramo kriminal v Sloveniji.

76 prispevkov

Vladavina prava: poročilo evropske komisije citira naše ugotovitve o medijih

Poročilo opozarja na neučinkovit kazenski pregon korupcije ter netransparentno lastništvo in financiranje medijev v Sloveniji.

Tema: Kriminal, Mediji
Članek,

Dolg Jureta Jankovića prek Hongkonga plačal hrvaški odvetnik Plišo

Podjetje Big Step iz Hongkonga je leta 2013 plačalo 1,2 milijona evrov dolga Jureta Jankovića. Končni lastnik podjetja je hrvaški …

Tema: Kriminal
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno