Mesečno poročilo o delovanju portala (februar 2015)

Februarja smo analizirali, kateri slovenski kraji so najbolj obremenjeni s prepovedanimi drogami in in razkrili sumljive posle Kluba mariborskih študentov.

 

PodCrtoHeaderPin

Poudarki:

–          Januarja smo za delovanje portala zbrali 814 evrov

–          Stroški delovanja portala so znašali 2954,42 evra

–          Intenzivno se pripravljamo na izvedbo kampanje za zbiranje sredstev, s katero pričenjamo naslednji teden

Mesec februar je bil peti polni mesec delovanja portala podcrto.si pod okriljem Zavoda Pod črto in hkrati predzadnji, za katerega še imamo sredstva za delovanje. Zato bomo že naslednji teden pričeli s kampanjo zbiranja sredstev za nadaljnje delovanje portala. A več o tem čez nekaj trenutkov – najprej se posvetimo finančnim podatkom.

V mesecu februarju smo za delovanje portala zbrali 814 evrov. Od tega ste 349 evrov donirali bralci, za kar se vam lepo zahvaljujemo. Od prodaje pravic do so-objave vsebin portala podcrto.si pa smo zaslužili 420 evrov.

Stroški delovanja portala so v prejšnjem mesecu znašali 2954,42 evra. Največ, 2450 evrov, predstavljajo stroški ustvarjanja vsebin. Stroški računovodstva, bančnih in PayPal provizij so znašali 98,3 evra. Poleg tega smo kupili še digitalni fotoaparat, ki nam bo v pomoč pri pisanju reportaž s terena – skupaj s spominsko kartico je stal 140,98 evra. Plačati pa smo morali tudi 265,14 evra davka od dohodka pravnih oseb, in sicer za obdobje september 2014 – februar 2015.

Prejšnji mesec in v začetku tega meseca pri ustvarjanju vsebin nismo bili tako produktivni kot sicer. Razloga za to sta dva: Pripravljali smo kampanjo za zbiranje sredstev, s katero pričnemo prihodnji teden. V okviru priprav na kampanje smo morali razviti nekatere tehnične rešitve na portalu podcrto.si in pripraviti vsebinsko gradivo, kar nam je vzelo nemalo količino našega časa.

Drugi razlog za manj objavljenih vsebin pa je priprava nekaterih kompleksnejših zgodb in preiskav, ki jih bomo objavili v prihodnjih treh tednih. Tem zgodbam smo morali posvetiti več časa.

Kljub temu smo tudi v februarju objavili prispevke, na katere smo ponosni.

V dveh člankih smo razkrili naslednjih osem javnih uslužbencev, ki so po ugotovitvah protikorupcijske komisije javno službo izkoristili za izpolnjevanje zasebnih interesov. Objavili smo tudi zemljevid gostiln, v katerih so inšpektorji uprave za varno hrano ugotovili hujše higienske pomanjkljivosti.

Na zemljevid smo postavili tudi vsa tista podjetja, ki so med leti 2010 in 2014 zaposlovala na črno. Sodelavka portala Ana Štruc pa se je predstavila s člankom o sumljivih poslih Kluba mariborskih študentov z 31.000 evrov vredno nepremičnino na Poštni ulici 6 v Mariboru.

Objavili smo tudi obširno analizo, v kateri smo razkrili, kateri slovenski kraji so najbolj obremenjeni s kriminalom zaradi prepovedanih drog.

Žal pa smo v mesecu februarju težave s cenzuro medijev: Predstavniki za odnose z javnostjo ministrstva za zdravje so nam namreč odpovedali že dogovorjen pogovor z zaposleno na ministrstvu, o temi, ki jo preiskujemo že več tednov, ker jim pred objavo članka izjav in povzemanja izjav uslužbenke nismo hoteli posredovati v odobritev oziroma avtorizacijo.

Portal podcrto.si v skladu s svojim kodeksom delovanja izjav oziroma delov člankov (ki nima oblike intervjuja) pred objavo ne posreduje v avtorizacijo nikomur. S tem bi namreč tiste, katerim so bile izjave pred objavo poslane v odobritev, postavili v privilegiran položaj glede na ostale osebe, citirane v članku. Obenem se s predhodnim posredovanjem izjav novinar izpostavlja pritisku tistega, ki mu je izjavo dal. Slednji bi lahko namreč objavo članka poskusil preprečiti z grožnjami ali kakšnim drugačnim izražanjem nestrinjanja z zapisanim.

Kot smo tekom tega mesečnega poročila že večkrat omenili, pričenjamo v prihodnjih dneh s kampanjo #PodpriPodČrto, s katero nameravamo zbrati podporo v obliki donacij bralcev v višini 15.000 evrov. Ta podpora nam bo omogočila preiskovalno delo in objave v prihodnjih šestih mesecih.

Na tem mestu bi se želeli še enkrat zahvaliti vsem, ki ste nas že podprli oziroma nas že podpirate z redno mesečno donacijo. Z vašo podporo namreč naše zgodbe vplivajo na pozitivne premike.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

91 prispevkov

Začetek leta na Pod črto: Spremembe omejitev onesnaženosti zraka na ravni EU, popoplavna obnova in mednarodne preiskave

Za vas smo pripravili pregled našega dela v januarju in februarju. Hvala vsem, ki ste že podprli delovanje Pod črto …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

November in december na Pod črto: Štiri nove teme in začetek kampanje #PodpriPodČrto

Hvala vsem, ki ste bili v preteklem letu z nami. Za vas smo pripravili pregled, kaj vse smo objavili z …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno