Ministrstvo za zdravje z zahtevami po avtorizaciji cenzurira medije

Minister in zaposleni novinarjem ne dajejo izjav, če novinarji še pred objavo članka napisanih izjav ne pokažejo oziroma dajo v odobritev predstavnikom ministrstva za odnose z javnostjo.

Ministrica za zdravje Milijka Kolar Celarc. Foto: MZ
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Foto: Ministrstvo za zdravje

Predstavniki za odnose z javnostjo ministrstva za zdravje pogovore z ministrom ali ostalimi zaposlenimi omogočijo le novinarjem, ki privolijo v to, da jim nato v članku navedene izjave ministra ali ostalih zaposlenih še pred objavo posredujejo v branje in odobritev (avtorizacijo).  To so zdaj pravila ministrstva, nam je v pogovoru pojasnila Majda Hostnik, predstavnica za odnose z javnostjo v kabinetu ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc.

V omenjenem pogovoru je Majda Hostnik urednika podcrto.si in pisca tega članka želela prepričati, da ji še pred objavo članka v odobritev posreduje izjave, ki jih bo pridobil v  intervjuju s predstavnico ministrstva o anomalijah v slovenskem zdravstvu. Ker v to nismo privolili, je posledično odpovedala že dogovorjeni termin za intervju za temo, ki jo preiskujemo že več tednov.

Ko smo Majdo Hostnik opozorili, da bi s posredovanjem napisanih delov članka z izjavami predstavnice ministrstva poleg etičnih načel kršili tudi kodeks delovanja podcrto.si, nam je Majda Hostnik odgovorila: »Naša pravila so nad vašimi.«

Po mnenju uredništva podcrto.si je takšno stališče ministrstva nedopustno, saj predstavlja neopravičljiv poseg v novinarsko delo, obenem pa tudi de facto cenzuro. Zaradi naše odklonitve predhodne avtorizacije nam ministrstvo o problematiki, ki jo preiskujemo, ne bo posredovalo potrebnih informacij v zahtevani obliki. Definicija cenzure vključuje tako omejevanje dostopa do informacij, pomembnih za javnost, kot tudi naknadne zahteve po pregledovanju in popravljanju besedila.

»To je podobno, kot da bi zahtevali ponovno snemanje radijskega intervjuja. Taka zahteva pa nikomur ne pade na pamet. Si predstavljate, da bi nekdo pogojeval nastop v Odmevih s tem, da bi vnaprej posneli intervju, nato bi predstavnik za odnose z javnostjo ugotovil, da intervju ni primeren, in poslal ministra ali kogar koli že še enkrat k Slavku Bobovniku ali Igorju E. Bergantu snemati vprašanja? Zakaj bi nekaj identičnega zahtevali za tisk ali splet?« je odziv ministrstva komentiral Marko Milosavljević, profesor katedre za novinarstvo na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani.

Majda Hostnik pogovoru kot razlog za zahtevo za avtorizacijo navedla pogosto napačno navajanje izjav zaposlenih na ministrstvu v drugih medijih.

»Ta pogojevanja [po avtorizaciji] so profesionalno gledano nedopustna, saj potrebe po avtorizaciji nimamo zapisane ne v zakonu o medijih, ne v zakonu o Radioteleviziji Slovenija, ne v zakonu o Avdiovizualnih medijskih storitvah. Tudi v kodeksu društva novinarjev Slovenije je ni. In tudi vi [portal podcrto.si] je nimate zapisane v internem kodeksu. To pogojevanje je na nek način merjenje moči – ko pride do javnih institucij, je tovrstno pogojevanje še toliko bolj sporno, saj gre za nosilce javnih funkcij,« je povedal Marko Milosavljević s Fakultete za družbene vede.

Portal podcrto.si v skladu s svojim kodeksom delovanja izjav oziroma delov člankov pred objavo ne posreduje v avtorizacijo nikomur. S tem bi namreč tiste, katerim so bile izjave pred objavo poslane v odobritev, postavili v privilegiran položaj glede na ostale osebe, citirane v članku. Obenem se s predhodnim posredovanjem izjav novinar izpostavlja pritisku tistega, ki mu je izjavo dal. Slednji bi lahko namreč objavo članka poskusil preprečiti z grožnjami ali kakšnim drugačnim izražanjem nestrinjanja z zapisanim.

Uredništvo portala podcrto.si tako absolutno zavrača vse zahteve za avtorizacijo, razen v primeru objave v obliki intervjuja z izpisanim soslednjem vprašanj in odgovorov. V tem primeru je novinar ob avtorizaciji primoran upoštevati le faktične popravke, ostale pa po lastni presoji. To naše načelo smo predstavnikom ministrstva za odnose z javnostjo večkrat pojasnili. Razložili smo jim tudi, da pogovor s predstavnico ministrstva ne bo imel oblike intervjuja, temveč bodo njene izjave le vključene v članek o določeni problematiki.

»Razumem željo predstavnikov za odnose z javnostjo, da se [njihove varovance] prikaže v lepi luči, a pogojevanje izjav z avtorizacijo je nedopustno. Ljudje imajo namreč pravico do spremljanja informacij prek medijev, in če dobijo ljudje zmanipulirane odgovore, potem se funkcija medijev sprevrže. Nobene osnove ni za avtorizacijo. Obstaja le potreba nosilcev oblasti in predstavnikov za odnose z javnostjo, da bi stvari polepšali,« je povedal Marko Milosavljević.

Milosavljevič sicer razume, da želijo predstavniki za odnose z javnostjo z zahtevami po avtorizacij včasih preprečiti netočno ali celo manipulativno poročanje novinarjev. »A pri pogovorih v živo so predstavniki za odnose z javnostjo prisotni, snemajo pogovor z diktafonom, in če se zgodi manipulacija, imajo vso možnost, da javnosti predstavijo, kako je intervju potekal. Tovrstnega pogojevanja po avtorizaciji so s profesionalnega vidika neprimerna, so lahko posledica merjenja moči tako imenovanih spin doktorjev z novinarji.«

Podobne zahteve tudi drugim medijem?

Predstavnica za odnose z javnostjo ministrstva za zdravje Majda Hostnik nam je v telefonskem pogovoru, v katerem je odpovedala že dogovorjen pogovor s direktorico direktorata ministrstva, pojasnila tudi, da enake zahteve za avtorizacijo postavlja tudi drugim medijem. V kolikor bi podcrto.si odobrili pogovor brez naknadne avtorizacije, bi imeli naslednje dni na vratih »hordo drugih medijev«, od katerih so zahtevali avtorizacijo, nam je povedala. Iz tega gre sklepati, da je pritisk ministrstva za zdravje na poročanje medijev sistematičen in ni omejen le na naš portal.

Po njenih besedah novinarji drugih medijskih hiš privolijo v avtorizacijo člankov pred objavo.

Majdo Hostnik, sicer do pred kratkim novinarko časnika Dnevnik, smo prosili, če nam lahko stališče ministrstva po nujni avtorizaciji posreduje tudi pisno. Na njeno vprašanje, zakaj je to potrebno, smo ji odgovorili, da bi radi o tem stališču objavili prispevek na portalu. Stališča nam nato pisno ni hotela posredovati, pojasnila pa nam je, da se bo za mnenje o zahtevah po avtorizaciji obrnila še na direktorja urada vlade za komuniciranje Boštjana Lajovica. Stališče ministrstva in urada nam bo po njenih besedah posredovala naslednji teden.

V pogovoru je Majda Hostnik urednika portala podcrto.si v kršenje lastnega kodeksa delovanje želela prepričati tudi s trditvijo, da novinarjem zaradi pomanjkanja časa po navadi ne omogočijo pogovora s predstavniki ministrstva v živo. Zaradi te usluge bi se morali po njenem mnenju prilagoditi tudi pri podcrto.si. A bi, kot rečeno, s tem kršili lasten kodeks delovanja, kršenje slednjega pa je za uredništvo podcrto.si nesprejemljivo.

Novinarji portala podcrto.si se sicer redno srečujejo z željami po pošiljanju člankov ali izjav predstavnikov oblasti v avtorizacijo predstavnikom za odnose z javnostjo. Vendar nihče izmed ostalih predstavnikov novinarjem podcrto.si ni pogojeval intervjuja ali pogovora z avtorizacijo citatov pred objavo članka – tudi ko so novinarji to zaprosilo zavrnili.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 2 komentarjaVeč iz teme: Mediji

Analiziramo stanje in anomalije na slovenskem medijskem trgu.

75 prispevkov

Vladavina prava: poročilo evropske komisije citira naše ugotovitve o medijih

Poročilo opozarja na neučinkovit kazenski pregon korupcije ter netransparentno lastništvo in financiranje medijev v Sloveniji.

Tema: Kriminal, Mediji
Članek,

Nadzorniki: Popovič je zlorabil občinsko glasilo za volilno kampanjo

Nadzorni odbor koprske občine je ugotovil vrsto nepravilnosti pri delovanju občinskega glasila in s tem potrdil ugotovitve preiskave Pod črto …

Tema: Mediji
Članek,

2 komentarja

blaz 7. 3. 2015, 17.29

"Stališča nam nato pisno ni hotela posredovati, pojasnila pa nam je, da se bo za mnenje o zahtevah po avtorizaciji obrnila še na direktorja urada vlade za komuniciranje Boštjana Lajovica. Stališče ministrstva in urada nam bo po njenih besedah posredovala naslednji teden."

Teden je minil. Ste prejeli obljubljeno 'stalisce'?

Anže Voh Boštic 7. 3. 2015, 18.41

Nismo. Bomo povprašali!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno