Marec na Pod črto: pogrebniki podjetij in pomanjkljivosti v policiji

Marca smo pričeli z objavo člankov v novi preiskovalni seriji o specialistih za umikanje premoženja pred upniki. Razkrili smo tudi pomanjkljivosti v nacionalnem preiskovalnem uradu in posneli nov podkast o policiji.

Prvega aprila je 23 družinskih zdravnikov kranjskega zdravstvenega doma podalo odpovedi o zaposlitvi. Odpovedni rok traja dva meseca, s prvim junijem bi tako brez osebnega zdravnika lahko ostalo 40.000 posameznikov. Razlog za odpovedi je po besedah zdravnikov njihova preobremenjenost. Zaradi velikega števila pacientov, ki jih morajo pregledati, ne morejo več zagotavljati dovolj kakovostnega dela svojih ambulant.

Poteza zdravnikov ne bi smela presenetiti nikogar. Že leta 2015 smo pri Pod črto opozarjali na hudo pomanjkanje družinskih zdravnikov. Zdravnikov primanjkuje v vsej državi, a na nekaterih območjih so razmere še posebno slabe. Pomanjkanje zdravnikov pomeni njihovo preobremenjenost, slednja pa večje število zdravniških napak pri obravnavi pacientov in posledično več nepotrebnih zapletov pri zdravljenju.

Kot kaže so štiri leta po objavi naših prispevkov razmere postale tako nevzdržne, da so se uprli tudi sami družinski zdravniki. Videli bomo, kako se bo na to krizo odzvala vlada. Do danes se namreč različni ministri za zdravje s to težavo niso znali učinkovito spopasti.

Družinski zdravniki pa niso edini, ki so preobremenjeni. Leta 2015 smo pri Pod črto ugotovili tudi podobno pomanjkanje pediatrov v Sloveniji. Nova kriza v zdravstvu bi lahko bila tako že za naslednjim vogalom.

Za vas smo pripravili pregled marčevskih zgodb na Pod črto:

Serija preiskovalnih zgodb Pogrebniki podjetij. Fotografija in oblikovanje: Metod Blejec

Nova serija na Pod črto: Pogrebniki podjetij

Marca smo pri Pod črto pričeli z objavo člankov v okviru projekta Pogrebniki podjetij. V člankih želimo pokazati, kako so se nekateri lastniki podjetij v zadnjih letih s pomočjo pogrebnikov podjetij izognili plačilu svojih dolgov na način, da so skrili premoženje pred upniki. Pri Pod črto smo analizirali 16 primerov podjetij ali posameznikov s skupno več kot 200 milijoni evrov dolga, pri katerih se pojavlja sum skrivanja premoženja pred upniki. Za seboj pa so pustili opeharjene delavce, podizvajalce, pa tudi banke, ki smo jih nato sanirali davkoplačevalci.

Projekt izvajamo skupaj z organizacijo Transparency International Slovenia. V okviru projekta bomo pri Pod črto raziskali temo in objavili članke o spornih praksah skrivanja premoženja. V TI Slovenija pa bodo pripravili predloge za preprečitev in bolj učinkovito sankcioniranje skrivanja premoženja.

Preberite do sedaj objavljene prispevke v seriji:

Nov projekt na Pod črto: »Pogrebniki podjetij«, v katerem boste izvedeli vse o samem projektu.

Pogrebniki podjetij: strokovnjaki za skrivanje premoženja v davčnih oazah, v katerem natančno opišemo sheme pogrebnikov podjetji za skrivanje premoženja pred upniki.

Povzetek preiskave: kako pogrebniki podjetij skrijejo premoženje pred upniki, v katerem strnjeno opišemo naše ugotovitve o delovanju pogrebnikih podjetij.

Igor in Rok Furlan: množica sodnih postopkov, nobenega epiloga, kjer natančneje opišemo umikanje premoženja razvpitega »kralja betona« Roka Furlana in njegovega očeta Igorja Furlana.

Sledi pogrebnikov podjetij po navadi vodijo v ameriško zvezno državo Delaware. Avtor fotografije: Tim Kiser, Wilmington, Delaware. Objavljeno pod CC licenco. Oblikovanje: Metod Blejec

Prav tako pa smo za vas pripravili krajše povzetke:

Kaj je mreža Orion?

Kdo so pogrebniki podjetij?

Povzetek preiskave: Kako pogrebniki podjetij skrijejo premoženje pred upniki?

Policija: Kaj je narobe z delovanjem najbolj eminentnih kriminalistov v državi?

Leta 2010 so poslanci ustanovili nacionalni preiskovalni urad (NPU). Ta policijska enota naj bi združevala najboljše slovenske kriminaliste, ki bi se ukvarjali z najzahtevnejšimi kaznivimi dejanji. Pri Pod črto smo pridobili poročilo notranjega ministrstva, ki opozarja na pomanjkljivosti v delovanju NPU-ja. A tudi sam nadzor notranjega ministrstva nad delovanjem inštitucije je bil po naših ugotovitvah zelo birokratski. Tako še danes ni popolnoma jasno, kako dobro deluje NPU.

Več o tem preberite v članku Kako se je ministrstvo izognilo resnemu nadzoru nad preiskovalnim uradom.

Pripravili pa smo tudi povzetek naših ugotovitev v zvezi z nadzorom delovanja urada.

Preiskovalno novinarstvo na Pod črto omogočajo vaše donacije. Podprite pripravo novih razkritij z donacijo po vaših zmožnostih. Vsaj evro šteje. Doniraj >>

Podkast: Zakaj je treba nadzorovati delo policije?

Pri Pod črto že vrsto let poročamo o nepravilnostih v slovenski policiji. Kaj smo ugotovili v zadnjem letu? Poslušajte v najnovejšem Pod črto podkastu.

Pod črto priporoča v branje: novinarske zgodbe iz tujih medijev

Tudi marca smo za vas zbrali zanimive članke, ki smo jih prebrali v tujih medijih. Preberite, kaj zanimivega priporočamo v branje.

Finančno poročilo

Marca so nas z donacijo podprla naslednja podjetja: HOL, d.o.o. in E-potovanja. Podprlo nas je tudi Združenje Frank.

Donacije bralcev: 1395 EUR

Donacije podjetij in podjetnikov: 2200 EUR

Stroški dela: 5020 EUR

Provizije, davek, administracija in ostalo: 608,59 EUR

 

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #mesečno poročilo

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

92 prispevkov

Marec in april na Pod črto: Prvi Teden preiskovalnega novinarstva, začetek praznovanja 10. obletnice in nove preiskave

Izvedli smo prvi Teden preiskovalnega novinarstva in tako otvorili praznovanje 10. obletnice Pod črto, pripravljali nove preiskave in gostovali v …

Tema: Mesečna poročila, O Pod črto
Sporočilo uredništva,

Začetek leta na Pod črto: Spremembe omejitev onesnaženosti zraka na ravni EU, popoplavna obnova in mednarodne preiskave

Za vas smo pripravili pregled našega dela v januarju in februarju. Hvala vsem, ki ste že podprli delovanje Pod črto …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno