Pod črto priporoča v branje: novinarske zgodbe iz tujih medijev

Ozrli smo se po nagrajenih novinarskih zgodbah in za vas izbrali nekaj predlogov za branje iz različnih tujih medijev, ki jih spremljamo pri Pod črto.

Pri Pod črto za vas redno pripravimo izbor zanimivih zgodb, člankov in podkastov, ki so nam padli v oči v minulem mesecu ali dveh. Vendar se vseeno pogosto zgodi, da spregledamo kakšno dobro zgodbo, ki bi jo z veseljem delili z vami. Zato so različni pregledi in izbori najboljših zgodb ob koncu in začetku leta odličen način, da izbrskamo še kakšno odlično zgodbo. V članku Courageous Journalism Recognized by Haul of Awards je zbrana množica novinarskih zgodb iz vseh celin, ki so lani požele najvišja novinarska priznanja. Mnoge od njih so bile objavljene že dobro leto nazaj, a zagotovo boste med njimi našli kopico zanimivega branja: od begunskih taborišč do Venezuele, od države nadzora do korupcije, od Filipinov do Brazilije.

Ostale zgodbe, ki so nam v zadnjih mesecih padle v oči

Zemljevid žrtev kolere v londonskem predelu Soho leta 1854. Avtor: John Snow / vir: Wikimedia

 

  • V ameriškem New York Times so vizualizirali pot, ki vodi do ameriškega kongresa. Seveda ne govorimo o cestah, ki peljejo do Capitol Hilla, temveč o različnih kariernih mejnikih vseh sedanjih ameriških kongresnikov. Izkazalo se je, da so si njihove poti presenetljivo podobne.

 

  • Ste že kdaj slišali za Paula Le Rouxa? Ali za Johna Berrnarda Bowlinsa? Ali za Johna Williama Smita ali Williama Vaughna? Gre za eno in isto osebo, genialnega programerja, resničnega profesorja Moriartya ter enega od največjih kriminalnih umov v zgodovini človeštva. Resnično zgodbo o njegovem vzponu in padcu pa bi lahko pisali najboljši scenaristi kriminalnih dram.

 

  • V naših priporočilih so se že nekajkrat znašle presentljive, celo nekoliko bizarne zgodbe, a zgodb o kaviarju vam zaenkrat še nismo postregli. Danes pa vam v branje priporočamo prav to – zgodbo o podtalnem lovu na lovce (nabiralce?) kaviarja iz ogroženih vrst rib v ameriškem Missouriju.

 

  • Za konec pa še nekaj na poslušanje. Na Pod črto smo že velikokrat pisali o informacijski varnosti. Podkast Malicious Life ponuja odličen vpogled v zgodovino kibernetske varnosti in napadov. Prijetno branje in poslušanje.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Splošno

82 prispevkov

Join our first Investigative Journalism Week in collaboration with international experts in investigative journalism

The application deadline for online workshops is April 2nd 2024 (we still have a few spots available).

Tema: Splošno
Sporočilo uredništva,

Začenjamo praznovanje 10. obletnice: Prijave na Teden preiskovalnega novinarstva odprte

Prijave lahko pošljete do 2. aprila 2024, na voljo je še nekaj mest.

Tema: Splošno
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno