Začenjamo praznovanje 10. obletnice: Prijave na Teden preiskovalnega novinarstva odprte

Prijave lahko pošljete do 2. aprila 2024, na voljo je še nekaj mest.

English version: Join our first Investigative Journalism Week 

Pri Pod črto letos praznujemo 10. obletnico delovanja. Praznovanje pričenjamo z organizacijo prvega Tedna preiskovalnega novinarstva.

Izvedli ga bomo med 8. in 12. aprilom 2024.

Spletne delavnice bodo potekale vsak dan med 17. in 19. uro. Delavnice so namenjene novinarkam in novinarjem, raziskovalkam in raziskovalcem v NVO ter študentkam in študentom iz Slovenije in tujine. Potekale bodo v angleškem jeziku.

Skupaj z gostjami in gosti iz tujine, s katerimi smo pri Pod črto sodelovali v zadnjih nekaj letih, vam bomo v interaktivni obliki predstavili pet različnih sklopov znanj in metodologij preiskovalnega novinarstva, ki temelji na preverjenih podatkih in dokazih. Spoznali se boste z različinimi metodami dela, skozi cel teden pa vas bomo opremili z znanji, ki jih boste lahko uporabili pri svojem delu.

TEDEN PREISKOVALNEGA NOVINARSTVA, spletne delavnice: od 8. do 12. aprila 2024. Vsak dan med 17.00 in 19.00 (CET). 

PRVI DAN: Taja Topolovec: Novinarstvo, ki temelji na dejstvih

DRUGI DAN:  Dr. Mark Lee Hunter and Drs. Luuk Sengers: Delo s preiskovalno hipotezo in bazo preiskave

TRETJI DAN: Dr. Mark Lee Hunter and Drs. Luuk Sengers: Delo z viri – Preiskovalni intervju

ČETRTI DAN: Susanne Reber: Naracija – Kako zastaviti dobro zgodbo?

PETI DAN: Taja Topolovec: Kako nove metodologije uporabiti pri svojem delu?

Kako se prijaviti? Na taja@podcrto.si nam pošljite e-mail z naslovom ‘Prijava na Teden preiskovalnega novinarstva’. Na kratko se nam predstavite. Zanima nas, kdo ste in kaj počnete, zakaj se želite udeležiti delavnic ter kaj bi radi s pridobljenim znanjem kasneje naredili. Sporočite nam tudi, ali se boste lahko udeležili vseh delavnic. Zaželena je polna udeležba, saj delo s skupino razvijamo skozi cel teden skupnega dela in delavnice gradijo ena na drugi. Prijave lahko pošljete najkasneje do 2. aprila 2024 (nekaj mest je še na voljo).

Udeležba je omejena na 25 udeleženk oziroma udeležencev (5 mest je rezerviranih za študentke in študente). Vašo udeležbo bomo potrdili najpozneje 2. aprila 2024. Organizator si pridržuje pravico za izbor udeleženk in udeležencev na podlagi poslane prijave.

Vse delavnice bodo letos, ob prvi izdaji Tedna preiskovalnega novinarstva, udeleženkam in udeležencem na voljo brezplačno.

Zaradi poglobljenega dela ter sodelovanja v skupinah je število omejeno. Če bo zanimanje dovolj veliko, pa načrtujemo ponovno izvedbo delavnic spomladi leta 2025.

Zelo veseli smo, da se nam bosta kot mentorja na prvem Tednu preiskovalnega novinarstva pridružila Dr. Mark Lee Hunter in Drs. Luuk Sengers, ki sta našo ekipo že izobraževala o vodenju preiskav ter preiskovalnem intervjuju. Pridružila se nam bo tudi Susanne Reber, s katero smo sodelovali pri zastavitvi prve preiskovalne serije podkastov Lažne realnosti.

KDO SO MENTORICE IN MENTORJI NA PRVEM TEDNU PREISKOVALNEGA NOVINARSTVA?

Taja Topolovec je ustanoviteljica, direktorica in odgovorna urednica preiskovalnega medija Pod črto. Vodi preiskave na Pod črto in podatkovne preiskave v sklopu Evropske mreže za podatkovno novinarstvo (EDJNet). Je izvršna producentka Pod črto podkasta. Med letoma 2020 in 2023 je kot asistenka poučevala študente novinarstva na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. S svojimi prispevki sodeluje na mednarodnih konferencah, izobraževanjih in strokovnih posvetih.

Dr. Mark Lee Hunter je večkrat nagrajeni preiskovalni novinar, eden izmed ustanoviteljev Globalne mreže za preiskovalno novinarstvo (GIJN) in avtor več priročnikov za preiskovalno novinarstvo, med njimi tudi soavtor metodologije Story-Based Inquiry: A Manual for Investigative Journalists (UNESCO 2009). Novinarje po vsem svetu uči, kako voditi in pisati preiskave.

Drs. Luuk Sengers je preiskovalni novinar, mentor, predavatelj in medijski trener. Je avtor več priročnikov za preiskovalno novinarstvo, med njimi tudi soavtor metodologije Story-Based Inquiry: A Manual for Investigative Journalists (UNESCO 2009). Novinarje in raziskovalce v NVO-jih po vsem svetu uči preiskovalnih metod in podatkovnega novinarstva.

Susanne Reber je večkrat nagrajena preiskovalna novinarka, izvršna producentka podkastov in mentorica, ki izobražuje kreativne ekipe po vsem svetu. Je soustanoviteljica preiskovalnega podkasta Reveal, prvega ameriške preiskovalne radijske oddaje in podkasta. Trenutno ustvarja Verified, dokumentarno podkast serijo, ki ima do sedaj 4 sezone.

Veselimo se, da se nam boste pridružili na Tednu preiskovalnega novinarstva. Če imate dodatna vprašanja, se nam oglasite na taja@podcrto.si.

Projekt Teden preiskovalnega novinarstva, ki ga organizira Pod črto, je podprlo Veleposlaništvo ZDA v okviru programa NGO Small Grants. 

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #teden preiskovalnega novinarstva

Deli zgodbo 0 komentarjev