Marec na Pod črto: domovi za starejše in izgubljeni davkoplačevalski milijoni

Marca smo pri Pod črto pričeli s projektom preiskave jamstvene sheme. Nadaljevali smo temo o kakovosti domov za starejše v Sloveniji.

Prebuja se pomlad in skladno z vremenom se tudi pri Pod črto vedno bolj zagnano lotevamo novih zgodb – in nadaljujemo že odprte. V preteklem mesecu smo tako nadaljevali s poročanjem o nepravilnostih v domovih za starejše in odprli novo temo – jamstveno shemo. V okviru jamstvene sheme je država podjetjem dala poroštva za posojila, ki so jih podjetja najela pri komercialnih bankah. Država je poroštva za posojila dala tudi močno zadolženim podjetjem. Posledice te odločitve smo s 60 milijoni evrov pokrili davkoplačevalci.

Prejšnji mesec nam je sodišče vročilo tožbo državnega odvetništva, ki nas v imenu Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) toži zaradi objave člankov o sojenju nekdanjemu direktorju Sove Iztoku Podbregarju. Državno odvetništvo je zaradi objave domnevno tajnih podatkov v teh člankih najprej napovedalo odškodninsko tožbo proti mediju Pod črto. Obenem je odvetništvo sodišču predlagalo, da nam celo zamrzne sredstva na bančnem računu (kar je sodišče zavrnilo). Zdaj pa je svoje zahteve omililo in v tožbi zahteva dokončen umik člankov z naše spletne strani in prepoved objave nadaljnjih člankov na podlagi dokumentov, ki smo jih z zahtevo po dostopu do informacij javnega značaja dobili od sodišča. Ker menimo, da je bila objava člankov v javnem interesu, bomo nadaljevali s sodnim bojem in si prizadevali za ponovno objavo člankov.

Fotografije / ilustracije: JT/Flickr, Ajda Arznožnik, Rok Grča, NIAID/Flickr

Jamstvena shema

Leta 2009 je tudi Slovenijo dosegla svetovna finančna kriza. Takratna vlada je za omilitev posledic krize načrtovala vrsto ukrepov. Eden izmed njih je bila tako imenovana jamstvena shema. V okviru jamstvene sheme je država podjetjem dala poroštva za posojila, ki so jih podjetja najela pri komercialnih bankah. Toda: država je poroštva za posojila dala tudi močno zadolženim podjetjem. Unovčenja poroštev smo s 60 milijoni evrov pokrili davkoplačevalci.

Več preberite v člankih:

Nova tema: kako je jamstvena shema pogoltnila davkoplačevalske milijone, v katerem predstavimo, zakaj smo se lotili preiskovanja jamstvene sheme.

Jamstvena shema: kako je država izgubila 62 milijonov evrov, v katerem opišemo, kaj je šlo v jamstveni shemi narobe.

Domovi za starejše

Februarja smo pričeli objavljati serijo člankov o domovih za starejše. Preiskujemo, kako dobro domovi za starejše skrbijo za svoje stanovalce. Že februarja smo opozorili, da dela domov ne spremlja oziroma ne nadzira nihče.

Marca smo na to temo objavili še dva članka:

Kako se domovi za starejše (ne) spopadajo z nevarnimi bakterijami: Domovi za starejše so idealen poligon za širjenje večkratno odpornih bakterij. Te lahko predvsem pri slabše odpornih osebah, kot so starejši, povzročilo pljučnice in nekatere ostale bolezni, ki so zelo nevarne za zdravje. Toda slovenski domovi za starejše ne vedo, koliko prenašalcev teh bakterij imajo v oskrbi in koliko jih zaradi posledičnih okužb umre.

Kateri domovi za starejše niso izvajali ukrepov za zagotavljanje neoporečne vode: V slabo vzdrževanem vodovodnem sistemu se lahko namnoži bakterija legionela, povzročiteljica potencialno smrtno nevarne legioneloze. Neskladnosti pri preprečevanju okužb z legionelo je zdravstvena inšpekcija v zadnjih letih odkrila pri kar petini vseh domov za starejše.

Vabimo pa vas tudi k poslušanju podcasta, kjer govorimo o tem, zakaj in kako smo se lotili teme: Poslušajte peti Pod črto podkast: Kakšna je oskrba v domovih za starejše.

Gostovanja v medijih in na dogodkih

Marca je bil na tem področju dejaven predvsem Lenart J. Kučić – za več medijev je komentiral tako imenovano afero Cambridge Analytica oziroma zlorabe podatkov o uporabnikih Facebooka:

Oddaja Tarča na prvem programu Televizije Slovenija je konec marca pripravila oddajo o političnem zaposlovanju v javni upravi.  Ena izmed podlag za oddajo so bila tudi podatki v člankih, ki smo jih na to temo pri Pod črto objavili že leta 2014:

 

Finančno poročilo za marec 2018

Marca nas je z donacijo podprlo podjetje E-Potovanja.

Donacije bralcev: 2157,5 EUR

Donacije podjetij: 1600 EUR

Stroški dela: 6080 EUR

Provizije, davek, administracija in ostalo: 495,48 EUR

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #mesečno poročilo

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

91 prispevkov

Začetek leta na Pod črto: Spremembe omejitev onesnaženosti zraka na ravni EU, popoplavna obnova in mednarodne preiskave

Za vas smo pripravili pregled našega dela v januarju in februarju. Hvala vsem, ki ste že podprli delovanje Pod črto …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

November in december na Pod črto: Štiri nove teme in začetek kampanje #PodpriPodČrto

Hvala vsem, ki ste bili v preteklem letu z nami. Za vas smo pripravili pregled, kaj vse smo objavili z …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno