Sumljivi posli, žvižgači, zgrešena stanovanjska politika in druge marčevske zgodbe

Preiskovali smo anomalije pri podeljevanju neprofitnih stanovanj, nenavadne povezave namestnika odgovornega urednika Dela s Tetro in sumljive posle ljubljanske študentske organizacije. Država pa skuša rešiti problem, na katerega smo opozorili že predlani.

Kot kaže, bo državi le uspelo odpraviti nezakonito delovanje največjih slovenskih trgovcev in energetskih družb v Sloveniji. Kot smo razkrili že leta 2014, Petrol, Mercator, OMV, Spar, Tuš in nekateri drugi veliki trgovci sistematično nezakonito oglašujejo tobak in tobačne izdelke. Zakonodaja oglaševanje močno omejuje, to pa tobačni industriji otežuje pridobivanje novih, mladih kadilcev. Kazen 2000 evrov za posamezno kršitev pa ni nič v primerjavi z milijonskimi dobički od prodaje tobačnih izdelkov. S predlogom novega protitobačnega zakona, ki ga je ministrstvo za zdravje marca predstavilo javnosti, želi zdaj država popolnoma prepovedati oglaševanje, kršiteljem pa vzeti licence za prodajo cigaret. Če bo zakon sprejet v predlagani obliki, bo dve leti od naših prvih opozoril končno rešilo problem nezakonitega oglaševanja tobaka in tobačnih izdelkov.

Ilustracija: Ajda Erznožnik
Neprofitna stanovanja: zgrešena stanovanjska politika države revne pušča na cedilu. Ilustracija: Ajda Erznožnik

V marcu smo odprli še naslednje zgodbe:

Kateri naši ponudniki telekomunikacij bolje in kateri slabše skrbijo za naročnike

Naročniki mobilnih in fiksnih telefonskih storitev, interneta in kabelske televizije se lahko v primeru neugodnega spora s ponudnikom storitev pritožijo agenciji za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS). Analizirali smo, kateri ponudniki dobijo največ pritožb svojih strank. Na področju mobilnih storitev neslavno prvo mesto zaseda Tušmobil (zdaj Telemach mobil), pri ponudnikih interneta pa Amis.

Namestnik urednika Dela hkrati direktor podjetja, ki je dobilo sporne milijonske posle s Tetro

Tudi sami nismo mogli verjeti, ko smo prek podatkov o oddanem naročilu za vzdrževanje komunikacijskega sistema slovenske policije, imenovanega Tetra, ugotovili, kdo je direktor podjetja, ki bo po novem vzdrževalo Tetro. To je Luka Dekleva, namestnik odgovornega urednika našega največjega dnevnega časnika z resnimi vsebinami. Država posle s Tetro oddaja na podlagi očitno prirejenega javnega naročila iz leta 2002.

Neprofitna stanovanja: zgrešena stanovanjska politika države revne pušča na cedilu

Koliko še lahko zaslužite, če od države najemate neprofitno stanovanje, preden bodo tega zaradi vašega dobrega finančnega stanja dodelili drugemu? Več kot 2000 evrov (neto) na mesec. Zaradi povsem zgrešene stanovanjske politike, ki ne pomaga socialno ogroženim, je revnih, ki zaprošajo za neprofitna stanovanja,  vse več, medtem ko neprofitnih stanovanj vse bolj primanjkuje.

Iz fekalno onesnaženih vodovodov je lani vodo pilo vsaj 150.000 Slovencev

Leta 2014 smo poročali o slabem stanju manjših vodovodnih sistemov v Sloveniji. Zaradi slabega vzdrževanja so v mnogih vodovodih fekalije, ki ogrožajo zdravje njihovih uporabnikov. Takrat je iz onesnaženih vodovodov vodo pilo kar 182.000 prebivalcev. Po opažanju zdravstvene inšpekcije se stanje počasi izboljšuje. Iz naših zbranih podatkov lahko preverite, v katerih slovenskih vodovodih so lani našli bakterijo E coli, ki je znak fekalne onesnaženosti vode.

Sumljivi posli ljubljanske študentske organizacije z nekdanjimi študentskimi politiki

Pogodbe, ki smo jih pridobili od vira, odstirajo tančico nad poslovanjem ljubljanske študentske organizacije z nekdanjimi študentskimi politiki. Slednji so lani več 10.000 evrov zaslužili s storitvami, za katere se zdi, da nimajo veliko skupnega z dobrobitjo študentov.

Intervju z žvižgačem iz NSA, Billom Binneyjem: teroristov ne odkrijemo zaradi pohlepa

William (Bill) Binney že vse od leta 2001 opozarja na neučinkovitost pri preprečevanju terorističnih napadov, zlorabo pooblastil in na razmah korupcije v tajnih službah. Na podcrto.si smo imeli čast govoriti z njim sredi marca, ko je bil na obisku v Ljubljani. Takrat je opozoril, da zaradi vseh pomanjkljivosti tajnih služb ne preprečujemo terorističnih napadov, preden bi se ti zgodili – čeprav tehnologija to omogoča. Njegova kritika se je (še enkrat) boleče potrdila le nekaj dni po našem pogovoru – s terorističnimi napadi v Bruslju.

Kako je mogoče, da so nekateri sodniki stalno pripravljeni tudi do 60 ur vsak teden

Pri pregledu podatkovne baze o plačah funkcionarjev in vodilnih uslužbencev v javnem sektorju smo našli sodnike, ki so na leto dobili tudi do 10.000 evrov bruto dodatka za stalno pripravljenost. Sodniki približno polovico tega dodatka dobijo za služenje v dežurnih senatih. A dežurni senati se razen na ljubljanskem sodišču (skoraj) nikoli ne sestanejo.

V okviru naše misije odpiranja podatkov smo objavili bazo z lokacijami vseh prometnih nesreč v Sloveniji. V kolikor jo želite za kakršne koli analize uporabite tudi vi, ste dobrodošli.

Za konec pa še podatki o poslovanju podcrto.si v mesecu marcu:

  • Prihodek od donacij bralcev: 488 evrov
  • Prihodek od donacij podjetij: 3250 evrov
  • Prihodek od prodaje vsebin: 934,69 evrov
  • Vračilo davka za leto 2015: 464,80 evrov
  • Stroški dela: 6010 evrov
  • Provizije, davek, administracija in ostalo: 381,38 evra

Podjetja, ki so v februarju podprla Zavod Pod črto z donacijo so: Datalab, Intera, First Orbal ltd, CRMT in Motiviti. Seznam vseh naših donatorjev in podpornikov vodimo tukaj.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

92 prispevkov

Marec in april na Pod črto: Prvi Teden preiskovalnega novinarstva, začetek praznovanja 10. obletnice in nove preiskave

Izvedli smo prvi Teden preiskovalnega novinarstva in tako otvorili praznovanje 10. obletnice Pod črto, pripravljali nove preiskave in gostovali v …

Tema: Mesečna poročila, O Pod črto
Sporočilo uredništva,

Začetek leta na Pod črto: Spremembe omejitev onesnaženosti zraka na ravni EU, popoplavna obnova in mednarodne preiskave

Za vas smo pripravili pregled našega dela v januarju in februarju. Hvala vsem, ki ste že podprli delovanje Pod črto …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno