Maj na Pod črto: intervju s premierjem in varnost Spara v Škofji Loki

Maja smo objavili intervju s premierjem Šarcem, ki je odmeval tudi v drugih medijih. Z odgovori nismo bili zadovoljni. Razkrili smo tudi nenavadne posledice delovanja pogrebnikov podjetij pri gradnji Spara v Škofji Loki.

Pri Pod črto želimo s svojim delom prispevati k spremembam na bolje. Tokrat lahko poročamo o kar treh spremembah na bolje, ki so se v preteklem mesecu zgodile na področjih, ki jih preiskujemo pri Pod črto.

V zadnjih letih smo pogosto poročali o nepravilnostih pri porabi evropskih sredstev. Zaradi sumov večmilijonskih goljufij pri porabi teh sredstev nam je evropska komisija leta 2013 celo zamrznila črpanje več sto milijonov evrov evropskih sredstev. Razmere so se od takrat precej izboljšale. V zadnjem revidiranem letu so revizorji urada za nadzor proračuna ugotovili precej manj napak pri porabi sredstev. To pomeni, da ministrstva, ki razdeljujejo evropska sredstva, precej bolje nadzirajo pravilnost njihove porabe kot še pred par leti.

Pri Pod črto smo v preteklih letih v okviru preiskovanja vzrokov za revščino v Sloveniji opozorili na pomanjkanje neprofitnih stanovanj za tiste, ki si ne morejo privoščiti najeti stanovanje po tržni ceni.  Največ stanovanj primanjkuje v Ljubljani. Ljubljanska občina je zdaj ljubljanskemu stanovanjskemu skladu namenila dodatnih 4,2 milijona evrov za gradnjo okoli 250 novih neprofitnih stanovanj. V letu 2020 naj bi za ta namen namenili še dodatnih 15 milijonov evrov.

Premika se tudi pri družinskih zdravnikih. Že leta 2015 smo opozorili, da v nekaterih slovenskih regijah kronično primanjkuje zdravnikov splošne medicine. Slednji so zato preobremenjeni, to pa se odraža v slabši zdravstveni oskrbi pacientov in posledično več zdravniških napakah. Vlada je maja sprejela ukrepe, s katerimi je omejila število pacientov pri posameznem družinskem zdravniku. Zdaj vlado čaka drugi, težji del naloge: kako zagotoviti dovolj družinskih zdravnikov po vsej državi, da se bodo novi standardi tudi spoštovali.

Delovanje Pod črto omogočate bralci z donacijami. Podprite objavo novih razkritij, vsak evro šteje. Želim vas podpreti z donacijo >>

Teme, s katerimi smo se maja ukvarjali pri Pod črto:

Nenavaden intervju s premierjem Šarcem

Marjan Šarec. Foto: Lenart J. Kučić

Sredi aprila smo opravili intervju z Marjanom Šarcem. Od njega smo želeli pridobiti poglobljene odgovore, kako se bo vlada soočila z različnimi problematikami, ki smo jih v zadnjih letih preiskovali pri Pod črto: počasnih kazenskih postopkih v primeru gospodarskega kriminala in korupcije, zagotavljanja kakovosti v zdravstvu, slabega nadzora nad delom policije, če omenimo le nekatere. Z odgovori Šarca nismo bili zadovoljni. Šarec namreč skoraj ob nobeni problematiki ni znal navesti konkretnih ukrepov, ki jih načrtuje vlada.

Preberite:

Fotogrtafija Rok Grča / Pod črto

Pogrebniki podjetij: varnost škofjeloškega Spara

Pri Pod črto nadaljujemo s projektom pogrebniki podjetij. Maja smo objavili članek o nenavadni posledici njihovega delovanja pri gradnji Sparovega trgovskega centra v Škofji Loki – vprašljivi varnost stavbe, v kateri je Sparova trgovina. Preberite:

Fotografija in oblikovanje: Metod Blejec

Sporna poraba evropskih sredstev

Pet dolenjskih občin z novomeško na čelu bo moralo zaradi nepravilno izvedenega javnega naročila vrniti 828.000 evrov evropskih sredstev. Posel gradnje novega vodovoda so namreč oddali podjetju, ki za to ni imel primernih referenc. Več o tem v članku:

Medijski odmevi

V mesecu maju je naše delo odmevalo tudi v drugih medijih:

Finančno poročilo

Donacije bralcev: 594 EUR

Potovalna štipendija za udeležbo na izobraževanju “Egagement Explained Live”: 500 EUR

Stroški dela: 4800 EUR

Provizije, davek, administracija in ostalo: 871,26 EUR

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #mesečno poročilo

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

92 prispevkov

Marec in april na Pod črto: Prvi Teden preiskovalnega novinarstva, začetek praznovanja 10. obletnice in nove preiskave

Izvedli smo prvi Teden preiskovalnega novinarstva in tako otvorili praznovanje 10. obletnice Pod črto, pripravljali nove preiskave in gostovali v …

Tema: Mesečna poročila, O Pod črto
Sporočilo uredništva,

Začetek leta na Pod črto: Spremembe omejitev onesnaženosti zraka na ravni EU, popoplavna obnova in mednarodne preiskave

Za vas smo pripravili pregled našega dela v januarju in februarju. Hvala vsem, ki ste že podprli delovanje Pod črto …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno