Februar na Pod črto: iranska jedrska proliferacija in sporni posli slabe banke

Februarja smo na Pod črto preiskali neukrepanje policije pri sumu jedrske proliferacije prek NLB in razkrili še en sporen posel slabe banke. Prejeli smo tudi novo nagrado za naše delo.

Februarja je v povezavi s preiskavami, ki smo jih v preteklih letih objavili pri Pod črto, pozornost spet vzbujala slaba banka. Kot so konec meseca zapisali na finančnem ministrstvu, Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) do danes ni izboljšala svojega poslovanja do te mere, da bi zagotavljala učinkovito in gospodarno delovanje. Zato mora ministrstvo za finance pripraviti dodatne ukrepe za primeren nivo upravljanja slabe banke.

Spomnimo, poslovanje slabe banke je zimzelen problem. DUTB je od slovenskih bank prevzela terjatve v vrednosti 1,37 milijarde evrov. Te terjatve bi morala čim bolje unovčiti ter denar nakazati v državni proračun. A slabo banko pretresajo sporni posli, (pre)visoke plače vodilnih in korupcijska tveganja.

O teh problemih smo pri Pod črto obširno poročali že konec leta 2016. Februarja letos pa smo objavili novo zgodbo o slabi banki: prodajo bohinjskega hotela sumljivim ruskim kupcem.

Ta mesec imamo za vas tudi veselo novico: naše delo je nagradilo Statistično društvo Slovenije. Dobili smo namreč nagrado za odličnost statističnega poročanja. Kot so zapisali v utemeljitvi, smo nagrado dobili »zaradi kakovostnega in poglobljenega novinarskega dela, ki dokazuje, da se s številkami lahko identificira marsikateri družbeni problem, hkrati pa pokaže smernice za njegovo rešitev«.

Za nagrado ste zaslužni tudi vsi, ki z donacijo in deljenjem naših vsebin podpirate naše delo!

Podelitev nagrade za statistično odličnost. Brdo pri Kranju, Kongresni center Brdo. Statistični dan 2019. Fotografija: Nebojša Tejić / STA

Februarske zgodbe na Pod črto:

Iranska jedrska proliferacija prek NLB

Spomladi 2017 je v javnosti odjeknila novica, da naj bi iranski državljan med leti 2008 in 2010 prek bančnega računa NLB opral milijardo dolarjev. Pozneje se je izkazalo, da je šlo za izogibanje sankcijam, pod katerimi so se znašle iranske banke zaradi suma podpore jedrske proliferacije. Pri Pod črto smo dobili dokumentacijo, ki dokazuje, da je policija primer preiskala izjemno površno, nato pa to površnost skrivala pred tožilstvom, notranjim ministrstvom in poslanci.

Več o tem preberite v članku Iranska jedrska proliferacija prek NLB: policija zavajala tožilstvo in ministrstvo.

Pripravili smo tudi krajši povzetek naših ugotovitev: Povzetek: kaj je ugotovila naša preiskava ravnanj policije v primeru Farrokh.

Sporni posli slabe banke z Eco hotelom Bohinj

DUTB je leta 2015 terjatve do podjetja MPM Engineering prodalo ciprski družbi Cerita z neznanim lastništvom. MPM Engineering je imel v lasti Eco hotel Bohinj, ki je nato prišel v last Cerite. Pri Pod črto pa smo ugotovili, da za Cerito najverjetneje stoji ruski poslovnež, ki ga v Rusiji sumijo večmilijonskih goljufij. Sam se brani, da je žrtev političnega pregona.

Več o tem v članku Skrivnostni kupec bohinjskega hotela: goljuf ali žrtev ruskega oligarha?

Pripravili smon tudi krajši povzetek naših ugotovitev: Povzetek preiskave: sporno lastništvo bohinjskega Eco hotela.

Naknadno smo izvedeli tudi, da prodajo terjatev do MPM Engineeringa preiskuje policija. Več o tem v članku Slaba banka: Prodajo Eco hotela Bohinj preiskuje tudi policija.

Kakovost v zdravstvu

Že vrsto let pri Pod črto preiskujemo, kako kakovostno je naše zdravstvo. Kaj vse smo ugotovili do danes? Preberite v prispevku Kakovost v zdravstvu: zapostavljena tema, od katere so odvisna življenja.

Prekarnost in podjetništvo

Država je v preteklosti podjetništvo spodbujala tudi s subvencijami za odprtje s. p.-jev. Izkazalo se je, da teh sto milijonov evrov subvencij pogosto ni vzpodbujalo podjetništva, temveč prekarnost. Več o tem v članku Prekarnost in (ne)prostovoljni podjetniki.

Finančno poročilo

Februarja so nas z donacijo podprla naslednja podjetja: 3FS, Vahta, Intera, Zombodroid, Kundi.

Donacije bralcev: 1535.99 EUR

Donacije podjetij in podjetnikov: 6700 EUR

Prihodki od razpisov: 9050 EUR

Stroški dela: 5690 EUR

Provizije, davek, administracija in ostalo: 998.32 EUR

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #mesečno poročilo

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

91 prispevkov

Začetek leta na Pod črto: Spremembe omejitev onesnaženosti zraka na ravni EU, popoplavna obnova in mednarodne preiskave

Za vas smo pripravili pregled našega dela v januarju in februarju. Hvala vsem, ki ste že podprli delovanje Pod črto …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

November in december na Pod črto: Štiri nove teme in začetek kampanje #PodpriPodČrto

Hvala vsem, ki ste bili v preteklem letu z nami. Za vas smo pripravili pregled, kaj vse smo objavili z …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno