Povzetek preiskave: sporno lastništvo bohinjskega Eco hotela

Resnični kupec bohinjskega hotela je najverjetneje človek, ki ga v Rusiji preganjajo zaradi večmilijonskih goljufij. Sam trdi, da je žrtev politične zarote.

Vir fotografije: Novaja gazeta

Prestižni Eco hotel Bohinj se nahaja le nekaj kilometrov od bohinjskega jezera pod vršaci Julijskih Alp. Zgradilo ga je podjetje MPM Engineering v lasti poslovneža Boštjana Čokla. A Čoklovo podjetje ni zmoglo odplačevati bančnih posojil, zato so banke terjatve do MPM Engineeringa prenesle na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) – tako imenovano slabo banko.

Lastnica hotela je nato postala družba iz Britanskih Deviških otokov s skritimi lastniki. Leta 2018 pa se je kot lastnik v poslovni register vpisal Valerij Votinov, takrat devetnajstletni sin nekadnjega podpredsednika ruskega naftnega giganta Rosneft, Andreja Votinova.

Slednjega v Rusiji preganjajo zaradi večmilijonskih goljufij, pred kazenskim pregonom pa je zbežal v Veliko Britanijo. Ker, kot lahko sklepamo, pristojni organi niso opravil ustreznega preverjanja kupca hotela, ni jasno, ali bi lahko pri nakupu hotela šlo tudi za pranje denarja.

Eco hotel Bohinj

Eco hotel Bohinj je podjetje MPM Engineering zgradilo maja 2009. Hotel ima 102 sobi, za gradnjo hotela in vodnega parka ob hotelu pa je MPM Engineering od slovenskih bank pridobil slabih 15 milijonov evrov posojil.

Ker MPM Engineering posojil zaradi gospodarske krize ni mogel več odplačevati, je terjatve do podjetja prevzela DUTB oziroma slaba banka, kot je pogovorno znana ta inštitucija. Terjatve naj bi sprva za 6,6 milijona evrov kupila nemška hotelska veriga RIMC International, nato pa so konec leta 2015 pristale v rokah ciprske družbe z imenom Cerita. Cerita je nato prevzela tudi lastništvo nad Eco hotelom Bohinj.

Lastništvo Cerite sprva ni bilo znano. Neposreden lastnik Cerite je bilo podjetje Rokanimus z Britanskih Deviških otokov, lastniki Rokanimusa pa niso bili znani, saj jih ta država ne izdaja.

Cerita je po prevzemu lastništva nad hotelom slednjega dala v upravljanje podjetju SHD, ki je v lasti Anžeta Čokla. Anže Čokl je sin Boštjana Čokla, torej nekdanjega lastnika hotela. Zato so se leta 2017 v nekaterih medijih začele pojavljati domneve, da za Cerito stoji prav Boštjan Čokl in da je od slabe banke z visokim diskontom sam odkupil terjatve do svojega podjetja MPM Engineering. Čokl je to v medijih odločno zanikal.

Družina Votinov

Nato se je leta 2018 kot lastnik Rokanimusa in torej tudi bohinjskega hotela v slovenski register lastnikov podjetij vpisal Valerij Votinov. Valerij Votinov, ki je danes star 22 let, je sin ruskega gospodarstvenika Andreja Votinova. Slednji je bil med letoma 2013 in 2015 celo podpredsednik ruskega naftnega giganta Rosneft. Glede na to, da je bil Valerij Votinov ob nakupu hotela star šele 20 let in bi zato zelo težko razpolagal s 6,6 milijona evrov lastno prisluženega denarja, je zelo verjetno, da je resnični kupec hotela njegov oče – Andrej Votinov.

Andreja Votinova so aprila 2015 odstavili z mesta podpredsednika Rosnefta, nato pa so ga v Rusiji obtožili večmilijonskih goljufij na škodo Rosnefta. S fiktivnimi posli naj bi Votinov Rosneft oškodoval za okoli štiri milijone evrov.

Votinov je pred ruskimi oblastmi zbežal v Veliko Britanijo, Rusi pa so nato zahtevali njegovo izročitev. Njegovi zagovorniki so Votinova pred britanskim sodiščem branili s pojasnilom, da je Votinov žrtev politične zarote. Za njegovim pregonom naj bi stal celo sam Igor Sečin, predsednik uprave Rosnefta, Putinov svetovalec in kot vodja tako imenovane frakcije Silovikov eden izmed najmočnejših posameznikov v Rusiji.

Britansko sodišče dokazov za politično zaroto proti Votinovu ni našlo. Vendar je izročitev Votinova Rusiji vseeno zavrnilo. Sodišče je namreč podvomilo, da bo Votiniv v Rusiji deležen poštenega sojenja – to pa zato, ker naj bi ruski preiskovalec v prošnji za izročitev Votinova zapisal napačen podatek, ki naj bi dokazoval krivdo Votinova.

Tako še danes ni jasno, ali je Votinov res goljuf, ki bi lahko prek lastništva bohinjskega hotela tudi pral denar, ali pa je žrtev političnih spletk v Rusiji.

Sporne posle slabe banke preiskujemo z vašo pomočjo. Podprite Pod črto v 2019!

Mižanje odgovornih

Krivdo za to gre iskati tudi pri slabem nadzoru DUTB na področju prodaje terjatev. Kot smo že leta 2016 razkrili pri Pod črto, pri DUTB v času prodaje terjatev do MPM Engineeringa načrtno niso podrobneje preverjali, komu dejansko prodajajo terjatve.

Po poročanju več medijev so v DUTB izvedli notranjo revizijo posla prodaje terjatev do MPM Engineeringa in s tem nakupa bohinjskega hotela. Pri tem naj bi ugotovili sume nepravilnosti in z revizijo seznanili tudi finančno ministrstvo. A finančnega ministrstva ti sumi ne zanimajo. Kot so nam namreč odgovorili v elektronskem sporočilu, se je prodaja terjatev zgodila, še preden je zakonodaja slabi banki naložila podrobnejše preverjanje kupcev terjatev. Zato se s tem, kdo je dejanski kupec Eco hotela Bohinj, tudi na finančnem ministrstvu niso ukvarjali.

Edino upanje za razjasnitev zadeve trenutno predstavlja preiskovalna komisija državnega zbora. To so z namenom podrobne preiskave domnevnih nepravilnosti v delovanju slabe banke januarja letos ustanovili poslanci. Komisija, ki bo imela tudi dostop do dokumentacije v zvezi s poslovanjem DUTB, bi torej edina lahko dala odgovor, kako sporen je pravzaprav zdajšnji lastnik Eco hotela Bohinj.

Preberite celoten članek: Skrivnostni kupec bohinjskega hotela: goljuf ali žrtev ruskega oligarha?

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #DUTB #Eco Hotel Bohinj #slaba banka #Votinov

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Banke

Preiskujemo nepravilnosti in neetičnosti v poslovanju slovenskih bank.

25 prispevkov

Slaba banka: Prodajo Eco hotela Bohinj preiskuje tudi policija

Policija vodi predkazenski postopek v primeru prodaje terjatev do podjetja MPM Engineering, nekdanjega lastnika Eco hotela Bohinj. Ta teden smo …

Tema: Banke
Članek,

Skrivnostni kupec bohinjskega hotela: goljuf ali žrtev ruskega oligarha?

Lastnik Eco Hotela Bohinj je prek slabe banke postal dvaindvajsetletni sin nekdanjega podpredsednika ruskega naftnega giganta Rosneft, osumljenega večmilijonskih goljufij …

Tema: Banke
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno