Epizoda 39: Zakaj imamo v Sloveniji težave s kupi neprevzete odpadne embalaže? (2. del)

V drugem delu se odpravimo na odlagališče odpadkov in razkrivamo težave v sistemu ravnanja z odpadno embalažo v Sloveniji.

V prejšnji epizodi smo analizirali svoj štirinajstdnevni “plastični odtis”, ki smo ga na koncu epizode oddali na odpad. In prav na poti tja se januarja letos pričenja tokratna epizoda podkasta o problemih s plastiko.

Od dveh desetletij, odkar je v Sloveniji v veljavi sistem proizvajalčeve razširjene odgovornosti na področju ravnanja z odpadno embalažo, se problem kopičenja neprevzete odpadne embalaže pri izvajalcih javnih služb ponavlja vsaj zadnjih 10 let.

Razkrivamo, zakaj do tega prihaja in kakšne so posledice za davkoplačevalce in okolje.

Vabljeni k poslušanju podkasta:

Play

Na obisk odpada se odpravita  sodelavki Pod črto Neja Berger in Hana Radilovič, govorili pa smo tudi z Jožetom Gregoričem iz VOKA Snaga, mag. Tanjo Bolte z Direktorata za okolje na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, in Jako Kranjcem iz Ekologov brez meja.

 

Ta epizoda Pod črto podkasta je nastala kot del teme Problemi s plastiko, ki smo jo pripravili v okviru sodelovanja z Evropsko mrežo za podatkovno novinarstvo. Če želite podpreti naše delovanje v 2023, nas lahko z donacijo po svojih zmožnostih podprete TUKAJ. Hvala!

 

Pri pripravi podkasta smo sodelovali: Neja Berger in Hana Radilovič s snemanjem na terenu in pripravo scenarija, montiral je Lucijan Prelog, za zvokovno obdelavo in zvočno podobo je poskrbel Milan Fras, za oblikovno podobo pa Metod Blejec.

Voditeljica in izvršna producentka Pod črto podkasta je Taja Topolovec.

Zahvaljujemo se vsem našim sogovornicam in sogovornikom, ki ste sodelovali v tej epizodi.

 

Povezane vsebine:

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Ekologi brez meja #Jaka Kranjc #Jože Gregorič #ministrstvo za okolje podnebje in energijo #okolje #podkast #problemi s plastiko #Tanja Bolte #VOKA Snaga

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Okolje

Kako dobro skrbimo za naše okolje? Sistematično analiziramo okoljska vprašanja v državi.

43 prispevkov

The Problems with Plastics: An Introduction

The team of Pod črto, a Slovenian investigative media outlet, looked at our own plastic footprint and tracked what happens …

Tema: Okolje
Uvodnik,

The Problems with Plastics: €16.5 million of taxpayers’ money to dispose of uncollected waste (Part 1)

The disorderly system of handling packaging waste in Slovenia is creating high additional costs and causing significant environmental damage.

Tema: Okolje
Article,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Zadnje objavljeno