Epizoda 39: Zakaj imamo v Sloveniji težave s kupi neprevzete odpadne embalaže? (2. del)

V drugem delu se odpravimo na odlagališče odpadkov in razkrivamo težave v sistemu ravnanja z odpadno embalažo v Sloveniji.

V prejšnji epizodi smo analizirali svoj štirinajstdnevni “plastični odtis”, ki smo ga na koncu epizode oddali na odpad. In prav na poti tja se januarja letos pričenja tokratna epizoda podkasta o problemih s plastiko.

Od dveh desetletij, odkar je v Sloveniji v veljavi sistem proizvajalčeve razširjene odgovornosti na področju ravnanja z odpadno embalažo, se problem kopičenja neprevzete odpadne embalaže pri izvajalcih javnih služb ponavlja vsaj zadnjih 10 let.

Razkrivamo, zakaj do tega prihaja in kakšne so posledice za davkoplačevalce in okolje.

Vabljeni k poslušanju podkasta:

Play

Na obisk odpada se odpravita  sodelavki Pod črto Neja Berger in Hana Radilovič, govorili pa smo tudi z Jožetom Gregoričem iz VOKA Snaga, mag. Tanjo Bolte z Direktorata za okolje na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, in Jako Kranjcem iz Ekologov brez meja.

 

Ta epizoda Pod črto podkasta je nastala kot del teme Problemi s plastiko, ki smo jo pripravili v okviru sodelovanja z Evropsko mrežo za podatkovno novinarstvo. Če želite podpreti naše delovanje v 2023, nas lahko z donacijo po svojih zmožnostih podprete TUKAJ. Hvala!

 

Pri pripravi podkasta smo sodelovali: Neja Berger in Hana Radilovič s snemanjem na terenu in pripravo scenarija, montiral je Lucijan Prelog, za zvokovno obdelavo in zvočno podobo je poskrbel Milan Fras, za oblikovno podobo pa Metod Blejec.

Voditeljica in izvršna producentka Pod črto podkasta je Taja Topolovec.

Zahvaljujemo se vsem našim sogovornicam in sogovornikom, ki ste sodelovali v tej epizodi.

 

Povezane vsebine:

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Ekologi brez meja #Jaka Kranjc #Jože Gregorič #ministrstvo za okolje podnebje in energijo #okolje #podkast #problemi s plastiko #Tanja Bolte #VOKA Snaga

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Okolje

Kako dobro skrbimo za naše okolje? Sistematično analiziramo okoljska vprašanja v državi.

48 prispevkov

Epizoda 43 – Poplave v Sloveniji: Selitve z ogroženih območij

V novi epizodi Pod črto podkasta smo šli v Zgornjo Savinjsko dolino. Preverili smo, kakšno je stanje štiri mesece po …

Tema: Okolje, Podkast
Podcast,

Fine particles in the air: Ljubljana among the most polluted European cities

Fine particle pollution causes premature births, illness, and, in Slovenia, more than 800 preventable deaths every year.

Tema: Okolje
Article, Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno