April in maj na Pod črto: Mednarodna sodelovanja in objave, nove preiskave v delu in izobraževanja

Aprila in maja smo pri Pod črto zbirali podatke za nove preiskave, objavili prevode naših preiskav, pripravili novo predstavitev našega dela ter se izobraževali.

Fotografija: Nina Hlebec

Po objavi serije Problemi s plastiko in mednarodnih sodelovanjih, ki so ekipo Pod črto zaposlovala v marcu, smo se aprila in maja lotili zbiranja in analize podatkov za nove preiskave. Objavili smo angleški prevod celotne teme o  problemih z odpadno plastično embalažo.

Izvedli smo tudi razpis za zaposlitev in se organizirali več internih izobraževanj, da bo naše delo v prihodnosti še boljše.

V vikend branju s Pod črto vsak teden zberemo zanimive vsebine, ki vam jih priporočamo v branje, ogled in poslušanje. Še niste naročeni? Svoj izvod NAROČITE TUKAJ>>.

Mednarodna sodelovanja in objave ter delo na novih preiskavah

Fotografija: Lidija Pavlovčič

Maja smo na naši spletni strani objavili angleške prevode člankov iz preiskovalne serije o problemih s plastiko. Uvodnik in oba članka iz serije o problemih s plastiko v angleškem jeziku najdete spodaj:

Naši članki so v prevodu objavljeni tudi na spletni strani Evropske mreže za podatkovno novinarstvo (EDJNet) v okviru mednarodne preiskave Broken plastic promises.

Zbirali smo podatke in snemali intervjuje za nov podkast o poklicnih boleznih, ki smo ga objavili v začetku junija. Prav tako pa smo zbirali podatke za večjo mednarodno preiskavo o volilni abstinenci v Evropi, ki jo v okviru partnerstva v mreži EDJNet za to jesen pripravljamo v sodelovanju s portugalskim medijem Divergente.

Z zbiranjem podatkov smo sodelovali tudi pri člankih o spremembah na področju dela.

Preiskavo o delu lahko v angleškem jeziku preberete na spletni strani Evropske mreže za preiskovalno novinarstvo.

Aprila pa je bila v obliki dosjeja objavljena še v tiskani in spletni verziji francoskega medija Alternative Economiques, s katerim sodelujemo v okviru partnerstva EDJNet. 

Vmes pa zbiramo in analiziramo podatke tudi pri več novih preiskavah, ki jih bomo objavili v tem letu. 

Odgovor na tožbo in nova brošura o učinkih našega dela

V začetku maja smo ob delu na novih vsebinah pripravili tudi odgovor na tožbo, v kateri smo se kot stranski udeleženec znašli zaradi oddaje zahtevka za dostop do informacij javnega značaja. Gre za podatke, povezane z okoljem, za katere smo zaprosili že lani.

Kot veste, pri Pod črto redno spremljamo razvoj tem, ki smo jih preiskali. Konec maja smo tako za mednarodne fundacije, ki podpirajo preiskovalno novinarstvo, in partnerske organizacije iz drugih držav pripravili kratek pregled našega dela in sprememb na bolje. Brošuro si lahko ogledate ali prenesete TUKAJ>>.

Izobraževanje o delu z viri in podatkovnih preiskavah ter izvedba razpisa za zaposlitev

Maja smo v ekipi Pod črto uspešno izvedli poglobljeno izobraževanje o delu z viri in tehnikah intervjuvanja. Izobraževanje sta za nas pripravila priznana preiskovalna novinarja Mark Lee Hunter in Luuk Sengers, soavtorja preiskovalne metode SBI (Story-based Inquiry), o kateri smo se izobraževali lani poleti.

Udeležili smo se tudi dvodelnega izobraževanja v izvedbi Centra za preiskovalno novinarstvo (TCIJ). Prvi del izobraževanja je bil osredotočen na ustvarjanje preiskovalnih zgodb iz podatkov, drugi del pa na poglobljeno delo s podatki v preiskovalnem novinarstvu.

Aprila smo na Pod črto objavili in izvedli razpis za zaposlitev analitičnega in podatkovnega novinarja oziroma novinarke. Od kandidatov in kandidatk, ki so se prijavili na razpis, žal nihče ni ustrezal razpisnim pogojem za zaposlitev. O rezultatih razpisa so bili vsi kandidati in kandidatke obveščeni.

Rezultati projektnega medijskega razpisa ministrstva za kulturo

Aprila so nas z ministrstva za kulturo obvestili, da je bil naš projekt Z dejstvi podprto: Preiskovalno novinarstvo na Pod črto na letošnjem rednem letnem projektnem razpisu za sofinanciranje programskih vsebin medijev izbran v sofinanciranje. Petčlanska komisija je ocenila našo prijavo in nam dodelila 40.000 evrov sofinanciranja projekta v skupni vrednosti 80.000 evrov. Projekt bomo izvedli do konca letošnjega leta. (Ko projektna sredstva prejmemo, jih bomo dodali v finančno poročilo za tekoči mesec in na stran Projekt podpirate.)

Finančno poročilo za april in maj

Preiskovalno delo na Pod črto ne bi bilo mogoče brez vaše podpore. Zahvaljujemo se vsem, ki ste nas aprila in maja podprli z donacijo.

Bralke in bralci ste nam aprila in maja namenili 1.563,00 EUR donacij. Naše delo v letu 2023 ste do sedaj podprli z donacijami v skupni višini 7.901,83 EUR. Hvala!

Naše delo v letu 2023 ste podprla tudi podjetja, in sicer s skupnim zneskom 33.400 EUR za delovanje Pod črto v letu 2023.

Hvala vsem za podporo! S svojimi donacijami že deveto leto omogočate delovanje Pod črto, prvega neodvisnega in neprofitnega medija za preiskovalno novinarstvo v Sloveniji.

Več podatkov o  prejetih donacijah in naših donatorjih najdete na strani Projekt podpirate.

Prilivi in odlivi: april 2023

Donacije bralk in bralcev: 1.109,00 EUR

Stroški dela: 18.536,03 EUR

Provizije, davek, administracija, storitve in drugo: 1.307,14 EUR

Prilivi in odlivi: maj 2023

Donacije bralk in bralcev: 454 EUR

Projektna sredstva: 4.352,75 EUR (prvi del nakazila za projekt Evropske mreže za podatkovno novinarstvo, ki ga sofinancira Evropska komisija)

Stroški dela: 12.403,84 EUR

Provizije, davek, administracija, storitve in drugo: 2.075,54 EUR

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #mesečno poročilo

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

92 prispevkov

Marec in april na Pod črto: Prvi Teden preiskovalnega novinarstva, začetek praznovanja 10. obletnice in nove preiskave

Izvedli smo prvi Teden preiskovalnega novinarstva in tako otvorili praznovanje 10. obletnice Pod črto, pripravljali nove preiskave in gostovali v …

Tema: Mesečna poročila, O Pod črto
Sporočilo uredništva,

Začetek leta na Pod črto: Spremembe omejitev onesnaženosti zraka na ravni EU, popoplavna obnova in mednarodne preiskave

Za vas smo pripravili pregled našega dela v januarju in februarju. Hvala vsem, ki ste že podprli delovanje Pod črto …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno