Vodovod Sela

Vodovod Sela je eden izmed najbolj oporečnih vodovodov v Sloveniji.

Vodovod Sela v občini Sežana po podatkih monitoringa pitne vode oskrbuje natanko 50 stanovalcev. 50 ljudi je meja, ki jo mora doseči vodovod, da je predmet nacionalne skrbi. Z vodovodi, ki oskrbujejo manj kot 50 ljudi, se zdravstvena inšpekcija ne ukvarja, prav tako vode iz vodovodov ne vzorči monitoring pitne vode.

A odgovorni so v elektronskem sporočilu zdravstvenemu inšpektorju Alešu Farkašu zagotovili, da vodovod Sela z vodo oskrbuje manj kot 50 ljudi, pove Aleš Farkaš. Ali je vodovod primerno vzdrževan in upravljan, zato zdravstvena inšpekcija ni preverila nikoli. To se bo zaradi novih podatkov spremenilo, zagotovi Farkaš.

Je pa zaradi podatkov, da vodovod oskrbuje natanko 50 uporabnikov, vodo iz vodovoda Sela vzorčil monitoring pitne vode. Ta vzorčenje vode opravlja brezplačno. Rezultati preskusa, ki ga je opravil Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), dokazujejo, da je voda zdravstveno neustrezna: med letoma 2013 in 2017 je bila v vodi vsaj enkrat letno prisotna bakterija E. coli. Bakterija, ki dokazuje, da je voda fekalno onesnažena, je nevarna za zdravje ljudi, še posebej pa za otroke, za starejše in za tiste, ki imajo oslabljen imunski sistem. Za njih lahko okužba z bakterijo predstavlja celo smrtno nevarnost.

Izvajalci monitoringa pitne vode ugotavljajo tudi, da je vodovodna voda pod vplivom površinske vode, do pip pa se dovaja brez vsakršne predpriprave, kot je recimo dezinfekcija. Zato lahko sklepamo, da priprava vode in upravljanje z vodovodom ni ustrezno.

Mateja Grzetič Žerjal z občine Sežana sporoča, da je vodovod Sela zasebni vodovod in občina z njim ne upravlja. Vseeno je na tem območju predvidena izgradnja nove vodovodne infrastrukture, s katero bo upravljal izvajalec javne službe, kar naj bi območju zagotovilo čisto pitno vodo. Do kdaj, ne pove.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #e.coli #nevarna voda #varstvo okolja #vodovodi

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Okolje

Kako dobro skrbimo za naše okolje? Sistematično analiziramo okoljska vprašanja v državi.

43 prispevkov

The Problems with Plastics: An Introduction

The team of Pod črto, a Slovenian investigative media outlet, looked at our own plastic footprint and tracked what happens …

Tema: Okolje
Uvodnik,

The Problems with Plastics: €16.5 million of taxpayers’ money to dispose of uncollected waste (Part 1)

The disorderly system of handling packaging waste in Slovenia is creating high additional costs and causing significant environmental damage.

Tema: Okolje
Article,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Zadnje objavljeno