Razvojni center SiEVA: vračanje evropskih sredstev zaradi goljufij

Zaradi goljufij je moral RC SiEVA v državni proračun vrniti 2,2 milijona evrov javnih sredstev.

Ilustracija: Metod Blejec; ozadje: Google Earth, Landsat/Copernicus

Razvojni center SiEVA je v okviru razpisa za ustanovitev razvojnih centrov slovenskega gospodarstva leta 2011 dobil 17,8 milijona evrov javnih subvencij.

Leta 2011 je ministrstvo za gospodarstvo s skupno kar 161 milijoni evrov javnega denarja podprlo ustanovitev sedemnajstih razvojnih centrov. Petinosemdeset odstotkov tega denarja so predstavljala evropska sredstva, preostanek pa denar iz državnega proračuna. Ti centri naj bi postali središča tehnološkega preboja slovenskega gospodarstva. Razvijali naj bi nove produkte, ki bi jih lahko z visokim dobičkom prodali doma in v tujini. S tem bi poskrbeli za nova in dobro plačana delovna mesta in na koncu tudi več davkov v državni blagajni.

V kar desetih izmed sedemnajstih razvojnih centrov so državni revizorji pozneje ugotovili hujše nepravilnosti pri porabi javnega denarja. Eden izmed njih je bil RC SiEVA.

Glavni lastniki RC SiEVA so podjetja Cimos, Kolektor group, Hidria in Mahle Slovenija. Razvojni center se med drugim ukvarja z razvojem delov za napredne motorje z notranjim izgorevanjem, sistemov za električna vozila in sistemov na področju varnosti avtomobila.

Revizorji so leta 2013 ugotovili večmilijonske goljufije pri porabi evropskih sredstev v razvojnem centru SiEVA in razvojnem centru SIMIT. (Podrobnosti o teh goljufijah smo obširneje predstavili v članku o RC SIMIT.)

V goljufije sta bili poleg RC SiEVA in RC SIMIT vpleteni še dve podjetji: njun delni lastnik Cimos in Cimosova hčerinska družba Cimat.

RC SiEVA in RC SIMIT sta tudi z državnimi subvencijami kupila stroje za razvoj novih produktov. Oba razvojna centra bi morala kupiti nove stroje. Namesto tega pa je Cimat obema razvojnima centroma prodal lastne rabljene stroje, ki so jih v podjetju prebarvali, da bi bili videti kot novi. Vrednost kupljenih strojev je v primeru RC SiEVA znašala tri milijone evrov. Od tega je bilo za nakup strojev porabljenih 2,2 milijona evrov javnih sredstev, preostanek pa je predstavljal denar lastnikov razvojnega centra.

Infografika: Metod Blejec; ozadje: Google Earth, Landsat/Copernicus

Zaradi teh goljufij je moral RC SiEVA v državni proračun vrniti 2,2 milijona evrov javnih sredstev. Razvojni center je ta sredstva že vrnil v celoti. Evropska komisija pa je zaradi goljufije Sloveniji prav tako odvzela 2,2 milijona evrov evropskih sredstev za financiranje RC SiEVA.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Evropska sredstva

Nadzorujemo pravilnost in smotrnost porabe milijonov evrov, ki jih Slovenija dobiva iz evropskega proračuna.

47 prispevkov

Hišne preiskave v RC Savinja: že šesti razvojni center s sumom goljufij

Policisti so včeraj hišne preiskave v razvojnem centru Savinja Žalec opravili zaradi suma goljufije s sredstvi EU. Pri Pod črto …

Tema: Evropska sredstva, Kriminal
Članek,

Epizoda 24: izgubljeni milijoni v razvojnih centrih

Lažne študije, prebarvani stroji, goljufije in druge nepravilnosti v razvojnih centrih, ki bi morali postati gonilo tehnološkega napredka v Sloveniji.

Tema: Evropska sredstva, Nadzor nad javnim sektorjem, Podkast
Podcast,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno