Pričanje: Bivši direktor Sove Ferš pod krinko OVSE vohunil v Bosni

Drago Ferš je v procesu proti Iztoku Podbregarju zatrdil, da je v nasprotju s pravili OVSE leto in pol vohunil za Sovo. S tem je opravičeval na roko izplačanih 126.000 evrov iz tajnega sklada Sove.

Foto: OSCE Special Monitoring Mission to Ukraine/Flickr

Drago Ferš, ki je Slovensko obveščevalno-varnostno službo (Sova) vodil med oktobrom 1993 in decembrom 1999, je po lastnem pričanju na sodišču nato v letih 2004 in 2005 v Bosni in Hercegovini vohunil za Slovenijo. To naj bi počel pod krinko uslužbenca Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), kar je v nasprotju s pravili o napotitvi v to mednarodno organizacijo. S svojim delovanjem pod krinko je Ferš na sodišču upravičeval izplačila iz tajnega sklada Sove v višini 126.300 evrov, ki mu jih je leta 2004 in 2005 odobril takratni direktor Sove Iztok Podbregar, sedaj dekan Fakultete za organizacijske vede vede Univerze v Mariboru.

Tožilstvo je nekdanjemu direktorju Sove Iztoku Podbregarju očitalo zlorabo uradnega položaja, ker je Sova Dragu Feršu denar za delo v OVSE izplačevala »na roke« iz tajnega sklada. Ker je šlo za uradno napotitev v OVSE, ki jo je potrdila vlada, bi morala Sova s Feršem skleniti pogodbo o delu in od plačila v višini 126.300 evrov v državni proračun odvesti 41.470 evrov prispevkov. Ker  Podbregar tega ni storil in je Ferševo delo plačal iz tajnega sklada, je po mnenju tožilstva s tem oškodoval državni proračun. Izplačila iz tajnega sklada, od katerih se ne odvaja davka in prispevkov od dela, so namreč namenjena le za prikrito obveščevalno dejavnost.

Kot je razvidno iz sodnega spisa, ki smo ga z zahtevo po dostopu do informacij javnega značaja pridobili od ljubljanskega okrajnega sodišča, je Ferš v pričanju pred preiskovalnim sodnikom povedal, da je v Bosni pod krinko OVSE vohunil za Sovo.

V kolikor njegovo pričanje drži, se odpira vprašanje, zakaj je Slovenija tvegala svoj ugled in dopustila vohunjenje Ferša pod krinko OVSE. Obenem je nenavadno, da je v Bosni vohunil prav Ferš, saj so ga Bosanci zaradi njegove nekdanje funkcije direktorja Sove poznali. Vprašanje je še, zakaj Feršu za njegovo uradno delo v OVSE niso plačevali prek pogodbe in od zneska odvedli ustrezne dajatve ter mu denar iz tajnega sklada namenili le za njegovo tajno delovanje. Iz urada vlade za komuniciranje, ki medijem posreduje odgovore v imenu Sove, nam na ta vprašanja niso odgovorili.

Kot je razvidno iz sodnega spisa, je  tožilec Matej Peterca zagovoru Ferša verjel in umaknil obtožbo proti Podbregarju v tej zadevi. V odstopu od kazenskega pregona je namreč zapisal, da je izpoved Ferša o njegovem delu v Bosni “verodostojna in prepričljiva.” .

Drnovšek, indijski zdravilec in CIA

Domnevne nepravilnosti v zvezi s plačili iz tajnega sklada Dragu Feršu niso edine, ki jih je tožilstvo očitalo Iztoku Podbregarju. Kot smo poročali prejšnji teden, je sodišče Podbregarju leta tudi sodilo zaradi spornega nakupa letalske vozovnice za prihod indijskega zdravilca Sadananda Sardeshmukha v Slovenijo v letu 2005. Zdravilec se je takrat srečal s predsednikom države Janezom Drnovškom.

Poročilo o delovanju Sove, ki ga je leta 2007 pripravila vlada, je navajalo, da je Sova vozovnico v vrednosti 915,55 evra plačala iz tajnega sklada.  Podbregar se je pred sodiščem zagovarjal, da je zdravljenje Drnovška v tujini financirala ameriška obveščevalna služba CIA. Slednja naj bi mu naročila rekrutacijo zdravilca za obveščevalne namene. Pri CIA so se po pričanju Podbregarja namreč bali, da bi lahko bila ločina, kateri je pripadal zdravilec, povezana celo z bioterorizmom.

Čeprav na Sovi niso našli nikakršnih pisnih dokumentov, ki bi potrjevali Podbregarjevo zgodbo, je tožilec Matej Peterca Podbregarju verjel in tekom glavne obravnave umaknil obtožbo proti njemu.

Plačevanje Dragu Feršu »na roko«

Del vladnega poročila o delovanju Sove iz leta 2007 je bila tudi ugotovitev, da je Podbregar nekdanjemu direktorju Sove Dragu Feršu za delo v Bosni iz tajnega sklada izplačal dobrih 126.000 evrov. Na podlagi teh ugotovitev je tožilec Peterca Podbregarja obtožil zlorabe uradnega položaja. Podbregar bi moral namreč s Feršem po mnenju tožilstva skleniti pogodbo in od plačila 126.000 evrov odvesti socialne prispevke in davke.

Kot je razvidno iz sodnega spisa, ki smo ga na podcrto.si od ljubljanskega okrožnega sodišča pridobili z zahtevo po dostopu do informacije javnega značaja, je policija decembra 2007 proti Podbregarju v tej zadevi podala kazensko ovadbo. Iz ovadbe je razvidno, da je pobudo za delo Draga Ferša kot uslužbenca OVSE v Bosni leta 2003 dal urad visokega predstavnika (OHR) v tej državi. OHR je mednarodna inštitucija, ki nadzoruje implementacijo mirovnega sporazuma in ima moč sprejemati in razveljavljati zakone v Bosni.

Bosna je imela takrat tri ločene obveščevalne službe, zato njihovo delo ni bilo učinkovito. Reformo obveščevalnih služb, ki bi vse tri bosanske službe združila v eno, je vodila Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi. OHR je predlagal, da bi Slovenija na mesto vodje implementacije in nadzora reforme bosanskih obveščevalnih služb imenovala nekdanjega direktorja Sove Draga Ferša, ki je tako postal sodelavec OVSE.

Ferš je svojo funkcijo v OVSE nato opravljal leto in pol, od januarja 2004 do julija 2005. Slovenska vlada je Ferša v OVSE napotila z uradnimi sklepi. V sklepih je določila tudi, da bodo prek Sove Feršu za njegovo delo v OVSE iz slovenskega proračuna plačali 126.300 evrov. V enem izmed sklepov je vlada zapisala, da naj Sova s Feršem za delo v OVSE sklene ustrezno pogodbo o delu.

Toda, kot je ugotovila policija, je Sova teh 126.300 evrov prelila v svoj tajni sklad, nato pa vsoto v celoti »na roko« izplačala Feršu. Takšna plačila so dovoljena le za tajne sodelavce Sove.

Tožilstvo je Sovo sicer vprašalo, ali je bil Drago Ferš v času svojega delovanja v Bosni tajni sodelavec Sove. Kot sledi iz sodnega spisa, v Sovi na to vprašanje niso odgovorili. Vendar, kot je zapisalo tožilstvo v zahtevi sodišču za razširitev preiskave, molk Sove »za storitev samega kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja niti ni pomemben. Iz uradnih zaznamkov […] izhaja, da so sredstva iz posebnega sklada izplačana na podlagi sklepov Vlade in za poravnavo obveznosti po sklepu Vlade. Izplačila iz posebnega sklada se v takšne namene ne smejo uporabiti.« Ker je torej Ferš v Bosni deloval uradno na podlagi sklepov vlade, ne more biti plačan iz sredstev tajnega sklada.

Ferš: deloval sem v nasprotju s pravili OVSE

Vendar je v sodni preiskavi Drago Ferš preiskovalni sodnici povedal, da je teh 126.300 evrov porabil za operativno delovanje v Bosni – torej za vohunjenje. Po pričanju Ferša je bila zaposlitev v OVSE samo krinka za nabiranje obveščevalnih podatkov. Zaradi njegove pozicije na mestu vodje implementacije reforme obveščevalnih služb v Bosni je imel Ferš po lastnem pojasnilu možnost zbirati »kvalitetne obveščevalne podatke,« kar naj bi po njegovih besedah prepoznala tudi slovenska vlada.

Kot je v pričanju poudaril Ferš, je v Bosni deloval »v izrednem nasprotju s Pravilnikom o obnašanju delavcev OVSE, namreč, ta pravilnik v določenem členu izrecno poudarja, da delavec, ki je napoten na delo v OVSE, ne sme podatkov, do katerih pride pri svojem delu, posredovati lastni državi.«

Kot je povedal Ferš, je o svojem obveščevalnem delu pripravljal redna mesečna poročila in jih pošiljal Sovi. Obenem je po lastnih besedah pridobival tudi vire in ji za informacije plačeval. Ferš naj bi tako po lastnih besedah organiziral »operativno mrežo« informatorjev v Bosni. Kot je povedal v pričanju, naj bi mu navodila za pridobivanje informacij mimo Sove posredovali tudi s slovenskega zunanjega ministrstva. Ministrstvo se sicer v Ferševo delo po njegovih besedah ni želelo vključiti, »ker bi to na določenem področju, če se odkrije dejavnost, predstavljalo probleme za zunanjo politiko.«

Izsek iz pričanja Draga Ferša. Vir: sodni spis ljubljanskega okrožnega tožilstva

Navodila naj bi Feršu dajala tudi vojaška tajna služba. S te službe naj bi mu v času njegovega delovanja v Bosni sporočili, kako obstaja sum, da je bil kandidat za bosanskega veleposlanika v Sloveniji k nam poslan z nalogo formiranja dela pripadnikov skrajne islamske skupine Vehabi. Veleposlanik naj bi po Ferševih besedah pripadal radikalni struji muslimanske politike v Bosni in se menda ukvarjal celo s pranjem denarja. »Ob tem poudarjam, da so te naloge zahtevale ogromno terenskega dela in so tako nastajali tudi veliki stroški, saj drugače ne bi mogli priti do kvalitetnih podatkov iz radikalnih krogov islamske skupnosti,« je na sodišču izpovedal Ferš.

Po lastnih besedah naj bi Ferš v Bosni »spremljal« tudi delovanje tujih obveščevalnih služb v tej državi in dejavnosti predstavnikov evropske skupnosti. Iz urada visokega predstavnika je Ferš po lastnih besedah pridobival še »osebne podatke o članih [bosanske] vlade, osebne podatke vodilnih in vodstvenih predstavnikov obveščevalne službe BIH, pa tudi podatke o telefonskih številkah, o konspirativkah obveščevalne službe BIH, ki so vsi strogo varovani.«

Ključna priča spet Denis Poljak

Kot gre sklepati iz sodnega spisa, je Ferševo zgodbo potrdil takratni vodja mednarodnega sodelovanja v Sovi Denis Poljak. Poljak je bil ista priča, ki je potrdila tudi zagovor Podbregarja v zvezi z nakupom letalske vozovnice za Drnovškovega zdravilca. Kot smo razkrili na podcrto.si, je bil Poljak pozneje odpuščen iz Sove zaradi izdajanja tajnih podatkov in nato leta 2013 tudi obsojen na pogojno zaporno kazen. Poljak je kaznivo dejanje storil s pisanjem anonimk, v katerih je razkril identiteto in delo tajnih sodelavcev Sove v tujini.

Pred preiskovalno sodnico je Poljak potrdil, da je bil v letih 2004 in 2005 v kontaktu z Dragom Feršem kot njegova »veza.« Feršu je po lastnih besedah nudil logistično podporo. Povedal je tudi, da je Drago Ferš skozi svoje uradno delovanje v OVSE »prihajal do vseh mogočih podatkov, ki so bili uporabni tudi za našo službo in državo.«

Tožilec Matej Peterca je na podlagi izpovedi prič o operativnem delu v Bosni marca 2013 odstopil od pregona proti Iztoku Podbregarju z obrazložitvijo, da so izpovedi prič verodostojne in prepričljive.

Na Mateja Peterco smo se že pred več meseci obrnili s prošnjo za komentar sojenja proti Podbregarju. Tega smo od njega skušali dobiti tudi prek ljubljanskega tožilstva. Vendar pa so nam na tožilstvu povedali, da Peterca sojenja ne more komentirati. Dodali so še, da so vsi relevantni podatki razvidni iz sodnega spisa.

Uradne inštitucije molčijo

Z vprašanji smo se obrnili tudi na Sovo in Ministrstvo za zunanje zadeve. Zanimalo nas je, ali je Drago Ferš po njihovem vedenju res tajno deloval v Bosni v času njegovega dela v OVSE. Vprašali smo, zakaj Sova s Feršem ni sklenila pogodbe za njegovo uradno delo v OVSE, čeprav so pogodbo predvidevali že sklepi vlade o napotitvi Ferša v OVSE. Prosili smo tudi za pojasnilo, kaj menijo o tem, da je Ferš po lastnem pričanju deloval v nasprotju z pravili OVSE. In pa, v kolikor je Ferš govoril resnico, zakaj so za tajno delovanje v Bosni angažirali nekdanjega direktorja Sove, za katerega so bosanske tajne službe vedele, kdo je, in bi ga lahko zato nadzorovale ter posledično odkrile njegovo dejavnost.

Z urada vlade za komuniciranje so nam odgovorili, da je Sova relevantne podatke, o katerih sprašujemo, posredovala pristojnim organom, ki so preiskovali primer. Zapisali so še: »Pojasnjujemo, da so podatki o operativnih in mednarodnih aktivnostih agencije tajni, dostop do njih je zaradi varovanja nacionalnovarnostnih interesov države omejen v skladu s predpisi, ki urejajo ravnanje s tajnimi podatki, zato jih agencija ne posreduje v javno objavo in javno ne komentira.«

Z zunanjega ministrstva na naša vprašanja niso odgovorili.

Nerešeni očitki Podbregarju

Na podcrto.si smo decembra lani razkrili tudi domnevno sporno izplačevanje več 10.000 evrov sredstev iz tajnega sklada Sove nekdanjemu direktorju Podbregarju in njegovemu namestniku Boštjanu Šeficu. Po navedbah naših virov je bil denar namenjen tajnim sodelavcem agencije, katerim bi morala Šefic in Podbregar predati ta sredstva.

Toda, kot sta ugotovila poznejša direktor in namestnik Sove Andrej Rupnik in Darko Stare, omenjeni tajni sodelavci v času, ko sta Podbregar in Šefic zanje dvigovala denar, niso več sodelovali z agencijo. Zato obstaja sum, da sta nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar in njegov namestnik Boštjan Šefic ta sredstva zadržala zase.

Višina sredstev, ki naj bi si jih na tak način izplačala Podbregar in Šefic, je po navedbah nekaterih naših virov znašala nekaj 10.000 evrov, po navedbah drugih virov pa celo več 100.000 evrov. Trenutni direktor Sove Zoran Klemenčič je po tem, ko smo ga opozorili na sporna izplačila, odredil notranji nadzor v agenciji. A izsledkov nadzora vlada javnosti noče razkriti.

Šefic in Podbregar sta za podcrto.si zanikala kakršnekoli nepravilnosti pri izplačilih iz tajnega sklada. Podbregar je trenutno dekan Fakultete za organizacijske vede, ki je del mariborske univerze, Šefic pa državni sekretar na notranjem ministrstvu.

Pričanje Draga Ferša

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Denis Poljak #Drago Ferš #Iztok Podbregar #sova

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Nadzor nad delom represivnih organov

Nadzorujemo, ali policija in ostali represivni organu svoje delo opravljajo zakonito in v skladu z etičnimi standardi.

63 prispevkov

Črni fond: Zavod Pod črto zmagal v sodnem sporu s Sovo

Januarja je višje sodišče Zavodu Pod črto pravnomočno dovolilo ponovno objavo člankov o sporni porabi sredstev iz črnega fonda Sove …

Tema: Nadzor nad delom represivnih organov
Sporočilo uredništva,

Primer Marina: pravnomočna izločitev dela dokazov, MNZ uvedel nadzor v policiji

Delovanje policistov pod krinko pri preiskovanju romunskih trgovcev z ljudmi je bilo nezakonito, je pravnomočno odločilo sodišče. Notranje ministrstvo je …

Tema: Nadzor nad delom represivnih organov
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno