Preverite, ali je voda v vašem vodovodu onesnažena s fekalijami

Objavljamo lanske rezultate meritev pitne vode v vodovodih po Sloveniji. Preverite, ali je vaša voda onesnažena s fekalijami, ki so nevarne za zdravje.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Na svoji zemlji svoj gospodar, se glasi načelo, s katerim se ni prav težko poistovetiti. Vendar pa odgovoren gospodar svoje stvari tudi primerno vzdržuje. To ne velja v primeru slovenskih vodovodov, kjer neodgovorno ravna kar nekaj gospodarjev, torej upravljavcev teh vodovodov.

Predvsem upravljavci manjših vodovodov te slabo vzdržujejo. S fekalijami onesnaženo vodo glede na našo analizo lanskih meritev kakovosti pitne vode pije vsaj 50.000 Slovencev. Zdravstvene posledice pitja takšne vode pa so lahko predvsem za otroke, nosečnice, starejše in kronične bolnike hude.

Dostop do zdrave pitne vode je ključnega pomena za preživetje. Pogosto celo slišimo, da se bo tretja svetovna vojna začela prav zaradi pomanjkanja pitne vode. V  Sloveniji je pitna voda najbolj ogrožena predvsem v krajih, ki so obdani z naravo, ne pa v mestih, kot bi morda pričakovali.

V večjih mestih vodovode praviloma redno vzdržujejo za to usposobljene strokovne službe, na podeželju pa pogosto kar same vaške skupnosti in občine brez ustrezne strokovne podlage. Kot smo razkrili maja lani, se uporabniki manjših vodovodov bojijo dodatnih stroškov, ki bi nastali s strokovnim upravljanjem. Vodovode so v vaseh pogosto zgradili sami, zato po njihovem mnenju ne potrebujejo zunanjega nadzora in pravega vzdrževanja. Nekaj prihranjenih evrov torej odtehta ceno zdravja.

Pitna voda ne sme vsebovati bakterij, virusov, parazitov in njihovih razvojnih oblik v številu, ki lahko predstavlja nevarnost za zdravje ljudi. Pri tem je še posebej nevarna onesnaženost vode s človeškimi in živalskimi fekalijami, saj lahko pride zaradi tega do izbruha nalezljivih bolezni. Fekalno onesnaženost odkrijemo, če je v vodi prisotna bakterija E. coli. Ta bakterija živi v črevesju ljudi in živali in je prisotna v vodi, ki je onesnažena z iztrebki.

Mnogi prebivalci vasi s slabo vzdrževanimi vodovodi se na oporečno vodo lahko do neke mere privadijo. Na to pa se ne morejo vsi zanašati – težave se lahko  pojavijo predvsem pri majhnih otrocih, nosečnicah, starostnikih in kroničnih bolnikih. Težave se lahko pojavijo tudi pri ljudeh, ki so na teh območjih obiskovalci in zato na vodo niso navajeni.

Spodnji zemljevid tako prikazuje, na katerih vodovodih so v okviru projekta monitoring pitne vode lani odkrili bakterijo E.coli, kar pomeni, da je bila voda fekalno onesnažena. Količina najdenih bakterij ni tako pomembna, saj v vodi teh bakterij ne bi smelo biti prisotnih. V kolikor živite na tem področju oziroma ga boste obiskali, je vodo iz pipe pred pitjem dobro prekuhavati.

Zemljevid: Vodovodi s fekalno onesnaženo vodo v Sloveniji

Zaradi ukinitve storitve Google Fusion Tables zemljevid ni več interaktiven. Podatku so dostopni na tej povezavi.

Ko smo primerjali podatke o stanju pitne vode med marcem in oktobrom 2014  z našimi predhodnimi razkritji, smo ugotovili, da do pravega izboljšanja žal ni prišlo. Še več, poročali smo, da so se na vodovodu Vintarjevec v občini Šmartno pri Litiji zaradi stalnih vdorov bakterij že na samem viru vode odločili za stalno dezinfekcijo. Prisotnost bakterij je bila v meritvi z 20. avgusta 2014 vseeno bistveno previsoka. V vzorcu so našli 28 bakterij na 100 ml vode. A to je le en izmed manjših vodovodov, ki je fekalno onesnažen – med 134 vodovodi, kjer so v vzorcih odkrili bakterijo E. coli, je kar 115 takih, kjer je uporabnikov manj kot 500.

Lanske analize tako potrjujejo dejstvo, je predvsem manjšim upravljavcem vodovodov varnost pitne vode drugotnega pomena.

Vse o razlogih za slabo stanje manjših vodovodov v Sloveniji si preberite v članku Analiza: kateri so najbolj zdravstveno oporečni vodovodi v Sloveniji.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 2 komentarjaVeč iz teme: Okolje

Kako dobro skrbimo za naše okolje? Sistematično analiziramo okoljska vprašanja v državi.

48 prispevkov

Epizoda 43 – Poplave v Sloveniji: Selitve z ogroženih območij

V novi epizodi Pod črto podkasta smo šli v Zgornjo Savinjsko dolino. Preverili smo, kakšno je stanje štiri mesece po …

Tema: Okolje, Podkast
Podcast,

Fine particles in the air: Ljubljana among the most polluted European cities

Fine particle pollution causes premature births, illness, and, in Slovenia, more than 800 preventable deaths every year.

Tema: Okolje
Article, Članek,

2 komentarja

gregor 20. 1. 2015, 10.27

pozdravljam tovrstne članke. in prihaja čas, ko diamant ne bo več vreden od vode...

na žalost je teh testiranj premalo in poleg iskanja bakterije E.coli, bi bilo treba vodo redneje preverjati tudi za pesticide. tovrstne zastrupljevalce bi morali predvsem pogosteje iskati v obdobjih, ko brezbrižni lastniki intenzivnega kmetijstva in sadjarstva onesnažujejo s prevečkratno "zaščito" dreves.
na žalost tu vidim, da ni nobenega nadzora. ta sklep prihaja iz dveh izkušenj.
1. primer: voda v mestu Maribor (natančneje okolica Vrbanskega platoja, kjer se začuda vodno zajetje nahaja v neposredni bližini kmetijskih površin). in ni čudno, da smrdi voda po pesticidih ravno takrat, ko začnejo z intenzivnim špricanjem strupov, kateri logično pristanejo tudi v vodi. ljudje, ki živijo v bližini teh nasadov in tega zajetja, lahko spet pričakujejo v aprilu smrdljivo vodo. pa večina se tega niti ne zaveda, saj jih bo že država obvestila, kdaj bodo morali spet prekuhati vodo... na zdravje?

2. primer: drugi konec Slovenije, okolica Brežic, kjer imamo nešteto intenzivnih sadjarjev, ki ji začuda podpira tudi EU in se potem počutijo, da lahko delajo kar hočejo. sosed (dobavitelj, ki ga najdete v veliki večini trgovin in jih opremlja s sadjem, krhlji, kisom, vilijamovkami......) v kraju, kjer živi moja družina, je v lanskem letu v enem dnevu tudi večkrat škropil jablane, nakar jih je zaradi prevelikega odmerka škropiva doletelo, da so cvetovi bili ogroženi. nato jih še moral spirat z izdatnimi količinami vode. to smo vse gledali začudeni vaščani in državljani, ki zaenkrat smo mirni. pride pa tudi ta dan, ko bom(o) za zaščito sebe in svojih članov družine primorani ukrepat. pa ne s svinčnikom.

lep pozdrav!

Anže Voh Boštic 20. 1. 2015, 13.22

Tudi te teme se nameravamo lotiti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno