Nova vlada: na vodilnih položajih etično povsem neprimerni posamezniki

Predsednik vlade, ki ne zna pojasniti izvora svojega premoženja. Notranji minister, obremenjen s policijsko preiskavo. Član kabineta, ki mu je bila dokazana korupcija.

Ilustracija: Una Rebić

Vodilne položaje v državi morajo zavzemati posamezniki, ki delujejo etično. Tisti, ki so obremenjeni s spornimi posli, sumi kaznivih dejanj ali so jim bila ta dejanja v preteklosti celo dokazana, nimajo na političnih funkcijah kaj iskati. S svojim preteklim delovanjem so namreč dokazali, da želijo lastne interese dosegati na škodo interesov tistih, ki bi jih kot naši predstavniki morali zastopati.

Če se izrazimo milo, so standardi nove vlade precej nizki.

Vlado vodi premier Janez Janša, ki ne zna pojasniti izvora svojega premoženja. Kot predsednik največje opozicijske stranke je bil gonilo vzpostavitve medijev pod okriljem stranke SDS. Medijski sistem SDS ima sporno financiranje, prav tako pa je sporen njihov način poročanja. Problematično je tudi njegovo javno komuniciranje. Janša prek svojih socialnih medijev žali, ponižuje in širi sovraštvo do ranljivih družbenih skupin in ostalih, ki se z njim ne strinjajo.

Za notranjega ministra je Janša predlagal Aleša Hojsa, do zdaj direktorja podjetja NTV24, d. d., ki izdaja televizijo Nova24TV. Televizija je eden izmed že omenjenih strankarskih medijev SDS. Financiranje teh medijev preiskuje policija.

Stranke trenutne koalicije so nato Hojsa izglasovale za ministra. Hojs ima kot notranji minister nadzor nad delovanjem policije.

Strankarski mediji SDS so namenjeni politični propagandi stranke. Kot smo na Pod črto pokazali v seriji preiskovalnih člankov, v ta namen poleg žaljenja in širjenja sovraštva do drugače mislečih uporabljajo tudi lažne novice. V preverjanje, ali je neka novica, ki jo objavijo, resnična ali ne, po besedah Jožeta Biščaka, urednika več strankarskih medijev, ne verjamejo. Financirajo se iz denarja madžarskih podjetnikov, ki so blizu madžarskemu premierju Viktorju Orbánu.

Visoko mesto v vladi zaseda tudi Božo Predalič, nekdanji direktor podjetja NTV24 in še danes član nadzornega sveta strankarske televizije. Prevzel je mesto enega izmed generalnih sekretarjev vlade.

Češnjico na torti pa predstavlja zaposlitev Franca Kanglerja v kabinetu notranjega ministra Hojsa. Nekdanji mariborski župan se je do zdaj znašel v vsaj dvajsetih predkazenskih ali kazenskih postopkih. Dokončno obsojen ni bil nikoli. A to ne pomeni, da je tudi nedolžen. Kot smo pri Pod črto večkrat poudarili, je vrhovno sodišče nedvoumno ugotovilo, da je Kangler pri zaposlitvi svoje strankarske kolegice na občini ravnal koruptivno. Kaznovan ni bil le zato, ker je tožilstvo proti njemu prepozno začelo kazenski pregon.

Kako so lahko takšne osebe prevzele oblast v državi? Stranki SMC in DeSUS sta še do nedavnega zagotavljali, da s stranko SDS pod nobenim pogojem ne gresta v koalicijo. Predstavniki SMC in DeSUS so tudi sami opozarjali na neprimernost Janeza Janše za zasedbo najmočnejšega položaja v državi.

Nato sta stranki SMC in DeSUS obrnili ploščo in s tem neposredno omogočili zasedbo visokih političnih položajev moralno spornim posameznikom. Zakaj sta to storili? Argument predstavnikov obeh strank gre nekako takole: čim prej potrebujemo operativno vlado, nove volitve bi preveč zavlekle sestavo nove vlade in s tem škodile državi, obenem pa ni nujno, da bi spremenile razmerje sil. Tovrstno mnenje sicer zagovarjajo tudi nekatere interesne skupine in posamezniki.

Na tak argument pri Pod črto ne moremo pristati.

Zakaj ne? Zamislite si, da ste lastnik uspešnega podjetja. Ugotovite, da je direktor vaše podjetje z namenom doseganja lastnih koristi oškodoval za 25.000 evrov. Direktorja odpustite in na ta položaj imenujete drugega.

Nato pa ta drugi direktor da odpoved. Javi se vam prvi direktor, ki vas je s svojim delovanjem z namenom doseganja lastnih koristi nekoč že oškodoval za 25.000 evrov. Spet je zainteresiran, da bi prevzel direktorsko mesto v vašem podjetju. Ker je to delo že opravljal, pozna vaše podjetje in ima izkušnje z njegovim vodenjem. Mu boste dali novo priložnost?

Močno dvomimo. A ravno to se je zgodilo s sestavo nove vlade.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Aleš Hojs #Franc Kangler #Janez Janša #Nova24TV

Deli zgodbo 5 komentarjevVeč iz teme: Kriminal

S pomočjo podatkov policije in reportaž s terena analiziramo kriminal v Sloveniji.

76 prispevkov

Vladavina prava: poročilo evropske komisije citira naše ugotovitve o medijih

Poročilo opozarja na neučinkovit kazenski pregon korupcije ter netransparentno lastništvo in financiranje medijev v Sloveniji.

Tema: Kriminal, Mediji
Članek,

Dolg Jureta Jankovića prek Hongkonga plačal hrvaški odvetnik Plišo

Podjetje Big Step iz Hongkonga je leta 2013 plačalo 1,2 milijona evrov dolga Jureta Jankovića. Končni lastnik podjetja je hrvaški …

Tema: Kriminal
Članek,

5 komentarjev

Dejan Kovač 18. 3. 2020, 18.42

"Tisti, ki so obremenjeni s spornimi posli, sumi kaznivih dejanj ali so jim bila ta dejanja v preteklosti celo dokazana, nimajo na političnih funkcijah kaj iskati. "

Sporni posli so definirano subjektivno. Sum kaznivega dejanja je le sum in ne obsodba, do pravnomočne sodbe je posameznik nedolžen.

Če ignoriramo temeljne ideje in pravila pravne države, lahko hitro končamo na podobnih poteh kot ljudje, ki jih opisujete v Vašem članku.

lp

Anže Voh Boštic 18. 3. 2020, 18.52

Spoštovani, z vašim argumentom se ne morem strinjati. Zakaj ne, sem razložil tu: https://podcrto.si/zatiskanje-oci-castnih-mescanov-pred-spornimi-posli-zupana-jankovica/

Janez Bidon 18. 3. 2020, 21.03

Res sramota, kam smo naso drzavo pripeljali. Še vecja sramota pa so posamezniki ki to iz samo njim znanih razlogov podpirajo. V Ustavi v 34. členu lepo pise, da se mora spostovati dostojanstvo državljanov. S takšnimi dejanji je ta Ustavna in človekova pravica hudo krsena. A zal se sovražniki Slovenije tega nočejo zavedati.

Jaro Torkar 20. 3. 2020, 16.02

Po 27. členu Ustave RS je človek nedolžen, dokler mu krivda ni pravnomočno dokazana (domneva nedolžnosti).

Jan Crnkovič 28. 3. 2020, 12.44

Mene moti, da pišete na način:
A to ne pomeni, da je tudi nedolžen.

Objektivno bi bilo dopisati zraven:
Kar pa ne pomeni, da je tudi kriv.

Se lahko strinjamo?
Nekoga vlačiti po sodiščih namreč vzbuja dvom v njegovo nedolžnost, meni je ozadje takih primerov jasno, ampak nekomu ne dovolj informiranemu na takem področju pa to lahko predstavlja odločitev na volitvah. Posledica je stanje, ki bi lahko bilo boljše za vse državljane.

Sicer podpiram vaš način raziskovalnega novinarstva.
Upam, da ste vsi zdravi, avtorji in bralci!
Srečno!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno