Naše delo šteje: RTV Slovenija končno pričela zaposlovati honorarne sodelavce

Pri podcrto.si smo kot edini medij sistematično opozarjali na izkoriščanje honorarnih sodelavcev v medijih za opravljanje dela redno zaposlenih. Zdaj se kažejo učinki: RTV Slovenija je zaposlila 150 sodelavcev, do konca leta jih bo še sto.

04Pod_crto_RTV_foto_Mankica_kranjec-1
Foto: Mankica Kranjec

RTV Slovenija je s 1. januarjem letos že zaposlila 150 honorarnih sodelavcev, do konca leta pa jih bo skupno zaposlila 250, so nam ta teden odgovorili iz javnega zavoda. Z zaposlitvami RTV Slovenija končuje večletno sistematično nezakonito izkoriščanje teh sodelavcev za opravljanje dela redno zaposlenih novinarjev in ostalega osebja.

Zakonodaja določa, da mora delodajalec osebo, ki delo opravlja pod pogoji redno zaposlenega (stalna prisotnost na delovnem mestu, delo po navodilih delodajalca …), redno zaposliti. Slovenski mediji pa za takšno obliko dela najemajo cenejše honorarne sodelavce.

Kot je pokazala decembra 2014 objavljena preiskava podcrto.si o zaposlovanju honorarnih sodelavcev na RTV Slovenija, en honorarni sodelavec javni zavod na letni ravni v povprečju stane okoli 6000 evrov manj kot redno zaposleni delavec.

Honorarni sodelavci na RTV tako za enako delo prejemajo bistveno nižja neto izplačila od plač redno zaposlenih. Prav tako nimajo zagotovljene plačane bolniške dobe, dopusta in vseh ostalih ugodnosti, ki jih uživajo njihovi redno zaposleni kolegi. Obenem pa honorarni sodelavci opravljajo enako zahtevno in količinsko primerljivo delo kot redno zaposleni.

Z zaposlitvijo 250 sodelavcev bo RTV Slovenija izpolnila dogovor med njimi, novinarskim sindikatom in ministrstvom za kulturo, po katerem bi morali do konca 2016 redno zaposliti vse honorarne sodelavce, ki izpolnjujejo pogoje za to. »Vodstvo RTV Slovenija že nekaj let izvaja proces urejevanja statusa dolgoletnih stalnih pogodbenih sodelavcev s postopnim zaposlovanjem, saj se na RTV Slovenija zavedamo, da način sodelovanja, ki je obstajal vrsto let, ni bil ustrezen,« so na vprašanje podcrto.si, zakaj so se končno odločili za odpravo nezakonitosti, odgovorili na RTV Slovenija.

V reševanje razmer pa so javni radio in televizijo najverjetneje prisilili tudi visoki stroški tožb honorarnih sodelavcev, ki bi morali biti redno zaposleni. Med letom 2008 in avgustom lani so jih odškodnine sodelavcev stale več kot 600.000 evrov. Tistim, ki so tožbo dobili, je morala RTV Slovenija za nazaj poravnati premalo izplačane plače in prispevke iz dela.

Na izkoriščanje honorarnih sodelavcev v javnem zavodu že več kot leto dni opozarjamo tudi na podcrto.si. Decembra 2014 smo objavili analizo izkoriščanja sodelavcev na RTV Slovenija, v kateri smo opisali tudi pritiske nekaterih nadrejenih na sodelavce, ki se uprejo nezakonitemu izkoriščanju. Nekateri uredniki so takim honorarnim sodelavcem načrtno zmanjševali obseg dela in s tem višino mesečnega honorarja. V šahu so jih držali tudi z zelo kratkimi, tri- ali šestmesečnimi pogodbami o sodelovanju, in nato grozili, da jim pogodb ne bodo podaljšali. Ena od honorarnih sodelavk, ki se je odločila za tožbo, je morala sredstva za odvetnika zbirati celo na platformi za množično financiranje.

O izkoriščanju drugi mediji praktično niso poročali – najverjetneje tudi zato, ker tudi sami izkoriščajo cenejše honorarne sodelavce za opravljanje dela redno zaposlenih. Časopisna hiša Delo, s katero redno sodeluje nekaj deset honorarnih sodelavcev, je lani poleti tem sodelavcem pričela celo zaračunavati uporabo službenega računalnika. Za to morajo sodelavci po novem plačevati 30,50 evra na mesec.

Glavna inšpektorica za delo, Nataša Trček, je že januarja lani za podcrto.si napovedala sistematičen nadzor nad delom honorarnih sodelavcev v večjih slovenskih medijih, ki so ga inšpektorji novembra nato tudi izvedli. Ugotovitve nadzora še niso bile javno predstavljene; akcija inšpektorjev pa bi lahko tudi ostale medijske hiše prisilila k spoštovanju delovno-pravne zakonodaje, ki jim nalaga zaposlitev honorarnih sodelavcev, s katerimi redno sodelujejo.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mediji

Analiziramo stanje in anomalije na slovenskem medijskem trgu.

75 prispevkov

Vladavina prava: poročilo evropske komisije citira naše ugotovitve o medijih

Poročilo opozarja na neučinkovit kazenski pregon korupcije ter netransparentno lastništvo in financiranje medijev v Sloveniji.

Tema: Kriminal, Mediji
Članek,

Nadzorniki: Popovič je zlorabil občinsko glasilo za volilno kampanjo

Nadzorni odbor koprske občine je ugotovil vrsto nepravilnosti pri delovanju občinskega glasila in s tem potrdil ugotovitve preiskave Pod črto …

Tema: Mediji
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno