RTV Slovenijo tožbe honorarnih sodelavcev od oktobra lani stale še 140.000 evrov

Med oktobrom lani in julijem letos je zoper RTV Slovenijo zaradi kršenja delovno-pravne zakonodaje tožbo vložilo še 20 sodelavcev. Število vseh tožečih je tako naraslo na 97 sodelavcev.

04Pod_crto_RTV_foto_Mankica_kranjec
Foto: Mankica Kranjec

RTV Slovenija je morala od oktobra lani honorarnim sodelavcem, ki so dobili tožbo na delovnem sodišču, povrniti 86.687 evrov plače, davkov in prispevkov. Še slabih 30.000 evrov so morali izplačati odvetnikom tožečih. V tem obdobju je RTV Slovenija izgubila tri tožbe, dobila pa ni niti ene. S 16 honorarnimi sodelavci pa je sklenila sodno poravnavo. Skupni odvetniški stroški teh poravnav so za RTV Slovenijo znašali 25.000 evrov. Na novo je tožbe zoper RTV Slovenija zaradi kršenja delovno pravne zakonodaje vložilo 20 honorarnih sodelavcev.

Spomnimo, RTV Slovenija pri sodelovanju s honorarnimi sodelavci že leta sistematično krši zakonodajo. Zakon o delovnih razmerjih namreč nalaga, da mora delodajalec honorarnega sodelavca, ki opravlja delo pod enakimi pogoji kot redno zaposleni delavci, zaposliti za nedoločen čas. Honorarni sodelavci na RTV Slovenija pa morajo tako kot redno zaposleni vsak dan hoditi v službo in delati po navodilih in pod nadzorom svojih nadrejenih, obenem pa nimajo pravic do plačane bolniške odsotnosti, dopusta, malice in prevoza na delo.

Razlog za sodelovanje s honorarnimi sodelavci so nižji stroški. Po ugotovitvah sindikata novinarjev Slovenije stane RTV Slovenijo redno zaposleni delavec v povprečju 6000 evrov več na leto kot honorarni sodelavec. Honorarni sodelavci imajo posledično tudi nižja neto izplačila od neto plač zaposlenih z enako izobrazbo in delovnimi nalogami.

Med letoma 2008 in 2014 je RTV Slovenija za pridobitev redne zaposlitve tožilo 77 sodelavcev. Do septembra lani je bilo zaključenih 48 postopkov. V 32 primerih je sodišče ugotovilo nezakonitosti ter RTV Slovenija naložilo zaposlitev sodelavca oziroma povrnitev premalo izplačanih plač za nazaj. Tem sodelavcem je RTV Slovenija do decembra lani izplačala skupno za 466.000 evrov odškodnin. Še slabih 50.000 evrov so morali izplačati odvetnikom tožečih.

Zaradi 20 novih tožb v zadnjih desetih mesecih je skupno število tožečih naraslo na 97. Tistim, zdaj 35 sodelavcem, ki so tožbo dobili, je torej RTV do danes izplačala že več kot 550.000 evrov, odvetnikom tožečih pa še nadaljnjih 75.000 evrov javnega denarja. RTV Slovenijo namreč prek mesečnega prispevka v veliki večini financiramo davkoplačevalci. Če prištejemo še poravnave, je na sodišču proti RTV Slovenija od leta 2008 do konca julija 2015 že uspelo zmagati 51 izmed 97 tožečih sodelavcev. Tožbo jih je izgubilo le 16, ostali so še v postopku.

Tisti, ki se odločijo za tožbo, se nemalokrat soočajo s socialno stisko. Pred dvema tednoma smo poročali o nekdanji honorarni sodelavki Vala 202 Mateji Klarič, ki je tožbo za redno zaposlitev vložila pred dvema letoma – po tem, ko so ji bojda zaradi njenega sindikalnega delovanja na RTV Slovenija prekinili honorarno pogodbo. Zaradi dolgotrajnega postopka in vedno višjih stroškov Mateja Klarič po svojih besedah nima več sredstev za odvetnika, zato denar zanj zbira kar prek množičnega financiranja na platformi Indiegogo.

Po besedah predstavnikov RTV Slovenija s slednjo sodeluje še okoli 270 honorarnih sodelavcev, ki bi morali biti glede na naravo svojega dela po zakonu redno zaposleni. Te sodelavce naj bi zaposlili v roku dveh let. »Enkratna ureditev statusa (zaposlitev, op. a.) vseh stalnih honorarnih sodelavcev bi bila za RTV Slovenija zaenkrat finančno nevzdržna, a preučujemo tudi možnost izvedbe tega scenarija. Postopno urejanje statusa honorarnih sodelavcev v obdobju dveh let je podprto tudi pri socialnih partnerjih, Svetu delavcev in organih upravljanja in nadzora,« so junija letos mediju podcrto.si sporočili z RTV Slovenija.

Nacionalni radio in televizijo so lani sicer obiskali tudi delovni inšpektorji. Kljub ugotovitvi, da RTV Slovenija krši zakon, so ji izdali le opozorilo. Čeprav zakon predpisuje od 3000 do 20.000 evrov kazni za vsakega honorarnega sodelavca, ki bi moral biti glede na naravo svojega dela redno zaposlen.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 1 komentarVeč iz teme: Mediji

Analiziramo stanje in anomalije na slovenskem medijskem trgu.

75 prispevkov

Vladavina prava: poročilo evropske komisije citira naše ugotovitve o medijih

Poročilo opozarja na neučinkovit kazenski pregon korupcije ter netransparentno lastništvo in financiranje medijev v Sloveniji.

Tema: Kriminal, Mediji
Članek,

Nadzorniki: Popovič je zlorabil občinsko glasilo za volilno kampanjo

Nadzorni odbor koprske občine je ugotovil vrsto nepravilnosti pri delovanju občinskega glasila in s tem potrdil ugotovitve preiskave Pod črto …

Tema: Mediji
Članek,

1 komentar

Početak 19. 8. 2015, 23.39

Filli je pionir takšnega zaposlovanja, ki se je sprva razbohotilo prav v koprski filiali. Hecno je, da je njegov nečak dobil pogodbo za nedoločen od šuba.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno