Mesečno poročilo o delovanju podcrto.si (julij & avgust 2015)

V poletnih mesecih smo se pretežno ukvarjali z informacijsko tehnologijo: preiskali smo ugasnitev Supervizorja, nezakonito oddajanje IT poslov ministrstva za delo in opozorili na državno zapostavljanje informacijske družbe.

PodCrtoBeleynicaSocial

V juliju in avgustu smo konsolidirali finančno poslovanje tako, da smo na račun dobili nakazanih dovolj sredstev za delovanje portala do konca leta. Od ministrstva za kulturo smo prejeli 14.784 evrov iz javnega razpisa za sofinanciranje vsebin podcrto.si ter donacije fizičnih in pravnih oseb.

Celotno finančno poročilo delovanja v juliju in avgustu je dostopno v spodnji tabeli:

tabela finance podcto.si jul avg 2015

Od fizičnih oseb nam je več kot 100 evrov v posameznem mesecu doniral Jure Čuhalev, od podjetij pa nas je z donacijo ponovno podprla Intera. Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti pa je podporo našemu delu izkazal s sponzorstvom v višini 600 evrov.

Vsa prejeta sredstva v zadnjih dveh mesecih pomenijo, da ima Zavod Pod črto na svojih računih dovolj sredstev za delovanje do konca leta.

Kar zadeva vsebine, odzivi državnih inštitucij v juliju in avgustu na naše članke spet kažejo, da naše delo ima učinke. Matej Kovačič se je v članku Kako sta informacijska pooblaščenka Prelesnik in predsednik KPK Štefanec ugasnila Supervizor spraševal, kako je mogoče, da bo prenos Supervizorja na strežnike ministrstva za javno upravo trajal več mesecev. Par dni po objavi članka je Supervizor pričel znova delovati – na strežnikih ministrstva za javno upravo. Torej: vse se da, če se hoče, ob primernem opozarjanju medijev na nesmiselne izgovore.

Po naši pritožbi informacijskemu pooblaščencu je slednji finančni upravi odredil razkritje podjetij, ki so bila lani in letos pravnomočno kaznovana zaradi zaposlovanja na črno. Finančna uprava se je namreč temu razkritju upirala. Po odreditvi razkritja nam je finančna uprava le posredovala podatke o zaposlovalcih na črno. Objavili smo jih v članku Koga je finančna uprava kaznovala zaradi zaposlovanja na črno in zakaj to nima učinka.

Prvi premik pa smo dosegli tudi pri nelegalnem oglaševanju cigaret. Kot smo že večkrat poročali, naši bencinski servisi, trafike in večji trgovci redno nezakonito vabijo k nakupu tobačnih izdelkov. Tržna inšpekcija jih sicer kaznuje, a so kazni v primerjavi z dobički od prodaje cigaret prenizke. Ministrstvo za zdravje je zaradi kršitev zdaj napovedalo strožjo protitobačno zakonodajo.

Veliko pozornosti sta bila deležna članka o podeljevanju milijonskih IT poslov ministrstva za delo mimo javnih razpisov. Slednje podjetjema Comland in Rais posle oddaja neposredno, čeprav je računsko sodišče že leta 2013 opozorilo na nezakonitost takega početja. Comlandu pa ministrstvo posle daje celo z lažnimi utemeljitvami.

Razkrili smo še dva primera zapravljanja denarja: službena potovanja koprskega župana Borisa Popoviča, ki je v času svojih mandatov zanje zapravil več kot 100.000 evrov, učinki potovanj pa so vprašljivi; in nesmiselno tožbo onkološkega inštituta za sredstva, ki mu ne pripadajo, za katero je inštitut zapravil 190.000 evrov – in izgubil.

Nismo pa se ukvarjali le z nepravilnostmi, temveč smo bili tudi konstruktivno kritični. Gostujoči pisec Aleš Špetič, sicer glasnik digitalnih tehnologij, je opozoril na državno zapostavljanje informacijske družbe. Strokovnjak za informacijsko varnost Matej Kovačič pa je opisal pomanjkljivosti državne strategije kriptologije.

V jesenskih mesecih bomo nadaljevali z razkrivanjem nepravilnosti in analizami problemov v družbi. A brez vaše pomoči ne bo šlo. Zato nas podprite z donacijo.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 2 komentarjaVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

92 prispevkov

Marec in april na Pod črto: Prvi Teden preiskovalnega novinarstva, začetek praznovanja 10. obletnice in nove preiskave

Izvedli smo prvi Teden preiskovalnega novinarstva in tako otvorili praznovanje 10. obletnice Pod črto, pripravljali nove preiskave in gostovali v …

Tema: Mesečna poročila, O Pod črto
Sporočilo uredništva,

Začetek leta na Pod črto: Spremembe omejitev onesnaženosti zraka na ravni EU, popoplavna obnova in mednarodne preiskave

Za vas smo pripravili pregled našega dela v januarju in februarju. Hvala vsem, ki ste že podprli delovanje Pod črto …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

2 komentarja

Wega 17. 9. 2015, 09.48

Morda sem spregledal ampak imam občutek, da pogovora z bivšo pooblaščenko Musarjevo niste speljali do konca.

Anže Voh Boštic 17. 9. 2015, 10.54

Ja, res je, odziv Musarjeve glede Supervizorja je bil pokroviteljski zato ga nismo objavili. Si ga pa lahko preberete na http://www.info-hisa.si/supervizor-je-potreben-a-zaradi-neobstojece-pravne-podlage-se-je-zal-sprevrgel-v-farso/ . Je pa škoda, da je ton prispevka Pric Musarjeve neprimeren, saj v tekstu izpostavlja nekaj relevantnih pomislekov. Pri podcrto.si sicer z veseljem objavimo mnenja strokovnjakov, kar NPM za svoje področje nedvomno je - a prispevki morajo biti argumentirani, ne smejo biti žaljivi/pokroviteljski, in morajo obenem nakazati, kaj je treba spremeniti, oziroma mora biti slednje glavni namen prispevka.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno