Ministrstvo za zdravje napoveduje strožje omejitve oglaševanja cigaret

Bencinski servisi, trafike in trgovine sistematično kršijo zakonske omejitve oglaševanja cigaret. Zato na ministrstvu napovedujejo strožjo protitobačno zakonodajo.

Foto: SuperFantastic
Foto: SuperFantastic

Petrol je med oktobrom 2010 in septembrom 2014 zaradi nezakonitega oglaševanja cigaret in ostalih tobačnih izdelkov dobil 119 odločb tržnega inšpektorata. Tobačna Ljubljana, ki upravlja s Trafikami 3dva, jih je dobila 57. OMV Slovenija 53. Mercator 31.

Številke so jasne. Kot smo razkrili na podcrto.si, slovenski bencinski servisi, trafike in trgovci sistematično kršijo protitobačno zakonodajo. Čeprav lahko po zakonu o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov (ZOUTI), trgovine, ki prodajajo tobačne izdelke, te oglašujejo le z logotipi znamk izdelkov, se prodajalne tega ne držijo. Cigarete želijo namreč narediti čim bolj vabljive: z izpostavljanjem škatlic cigaret na prodajnih pultih, v svetlečih okvirjih, ali pa z oglaševanjem znamk, ki v Sloveniji še niso registrirane.

odlocbe krsitev tobacne zakonodaje
Vir: tržni inšpektorat, lastni preračuni

Namen je jasen. Če želi tobačna industrija preživeti in cveteti, mora privabljati vedno nove kadilce. Ker jih večina začne kaditi pred polnoletnostjo, so najstniki njena primarna tarča. Najstniki so obenem najbolj odzivni na lične in izpostavljene škatlice cigaret, njihove žive barve, lep dizajn. Več študij dokazuje, da oglaševanje tobaka spodbuja kajenje pri najstnikih. Račun za prodajalce in distributerje cigaret ne pušča dvomov: dobički od prodaje tobačnih izdelkov so višji od 2000 evrov kazni, ki jih zaradi njihovega nezakonitega oglaševanja izreče inšpekcija.

Posledice so prav tako jasne. Kadi okoli četrtina Slovencev. Zaradi bolezni, ki so posledica kajenja, bo umrla polovica vseh kadilcev. V Sloveniji to pomeni 10 prebivalcev na dan, četrtina od teh že pred dopolnjenim 60. letom starosti.

Zaradi sistematičnega kršenja zakonodaje je po mnenju tržnega inšpektorata edina možnost, ki državi še ostane v boju proti nezakonitem oglaševanju, popolna prepoved oglaševanja tobaka in tobačnih izdelkov. Ta priložnost se ponuja zdaj. Slovenija mora namreč do 20. maja 2016 v zakonodajo prenesti evropsko direktivo, namenjeno omejevanju kajenja.

Evropska direktiva na področju oglaševanja cigaret zapoveduje velika slikovna opozorila o nevarnosti kajenja na škatlicah tobačnih izdelkov. A direktiva tudi določa, da lahko države članice sprejmejo strožje ukrepe pri omejevanju kajenja.

Nevladne organizacije podobno kot tržna inšpekcija predlagajo uvedbo popolne prepovedi oglaševanja tobaka in tobačnih izdelkov v Sloveniji, uvedbo predpisane embalaže za prodajo tobačnih izdelkov brez dizajnerskih logotipov znamk (tako imenovani »plain packaging«) in umik tobačnih izdelkov z vidnih prodajnih polic na nevidna mesta, na primer v predale pod prodajnim pultom ali v zaprte omare.

Enotna embalaža cigaret v Avstraliji. Foto: Wikipedia
Enotna embalaža cigaret v Avstraliji. Foto: Wikipedia

Pa bo ministrstvo za zdravje njihove predloge upoštevalo?

»Ministrstvo za zdravje je seznanjeno s podatki Tržnega inšpektorata Republike Slovenije o kršitvah določb Zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov, ki se nanašajo na oglaševanje tobaka in tobačnih izdelkov. Glede na visoko število ugotovljenih kršitev in dejstvo, da se te kljub izrečenim kaznim pri velikem številu prodajalcev tobačnih izdelkov ponavljajo, bo novi predlog zakona področje oglaševanja tobaka in tobačnih izdelkov uredil strožje in jasneje kot sedaj veljavni zakon,« so nam odgovorili z ministrstva.

Kakšna točno bo ta strožja ureditev, nam ministrstvo ni izdalo. Nekoliko bolj konkreten odgovor so nam dali le glede uvedbe enotne embalaže: po njihovih pojasnilih si je Slovenija »že v postopku sprejemanja direktive prizadevala za uvedbo čim strožjih javno zdravstvenih ukrepov, med katerimi je bila tudi uvedba enotne embalaže za tobačne izdelke. Tudi pri pripravi novega predloga zakona Ministrstvo za zdravje preučuje vse ukrepe, ki bodo zagotavljali visoko stopnjo varovanja javnega zdravja pri nas«.

Spremembe ZOUTI bodo po napovedih ministrstva javnosti predstavljene jeseni.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 1 komentarVeč iz teme: Inšpekcijski vpisniki

Na podlagi vpisnikov inšpekcij sistematično ugotavljamo, katera podjetja in javne službe so najhujši kršitelji slovenske zakonodaje.

37 prispevkov

Electa in Damijan Janković osumljena utaje 244.000 evrov davka

Damijan Janković naj bi kot direktor Electe inženiringa davek utajil s fiktivnim računom in napačnim obračunavanjem davka na dodano vrednost.

Tema: Inšpekcijski vpisniki
Članek,

Na Mali Sevi ob Bužekijanu nasedel tudi Taxgroup bratov Šešok

Taxgroup je leta 2007 ob zloglasni kmetiji Bužekijan na nenavaden način za kar 566.000 evrov kupil 12.700 kvadratnih metrov kmetijskih …

Tema: Inšpekcijski vpisniki
Članek,

1 komentar

Joužek 15. 10. 2015, 00.43

Odličen članek in dosti bolj pomembna tema, kot si mislimo. Upajmo, da bo vendarle zdaj nek napredek.
Pravzaprav je shizofreno, da smo ljudje in država tako tolerantni do prodaje tega najsmrtonosnejšega izdelka v zgodovini človeške civilizacije - in to celo mladoletnim. Prodaja in kršitve so vsepovsod - pred šolami, celo v UKC Ljubljana, pred OI Ljubljana. To je noro. Kot da bi stalna propaganda dosegla, da pade vse, kar je še tako očitno (daleč prvi vzrok preprečljive umrljivosti in obolevanja)- v kolektivno slepo pego.

Veliko uspeha pri raziskovalnem novinarstvu še naprej!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno