December na Pod črto: naša preiskava podlaga za poročilo Sveta Evrope

Decembra smo objavili infografiko in podkast o medijskem imperiju Martina Odlazka. Poročilo Sveta Evrope o medijih navaja tudi preiskave Pod črto.

Slovenija ni vzpostavila učinkovitih mehanizmov za preprečevanje koncentracije medijskega lastništva. Javni denar pa pogosto konča v medijih, ki ne spoštujejo novinarskih standardov. To sta dve izmed ugotovitev poročila Sveta Evrope o stanju medijev v Sloveniji, ki temeljijo tudi na preiskavah Pod črto o medijskem lastništvu v Sloveniji.

V dve leti trajajoči preiskavi smo razkrili politično pristransko poročanje občinskih medijev, skrivanje lastništva revije Mladina, zlorabo medijev stranke SDS za obračunavanje s političnimi nasprotniki, pritiske na novinarje v slovenskih dnevnih časopisih in domnevno nezakonito kopičenje medijev Martina Odlazka.

Podkast in infografika o medijskem imperiju Martina Odlazka

Novembra smo objavili dva članka o medijih Marina Odlazka. Odlazek si je v zadnjih letih zgradil mrežo časopisov, revij, radijskih postaj in televizije, ki predstavljajo velik del slovenskega medijskega prostora. Zakon takšno združevanje medijev pod nadzorom ene osebe prepoveduje. A Odlazek se z različnimi lastniškimi obvodi izogiba sankcijam.

Decembra pa smo objavili infografiko vseh medijih pod nazorom Odlazka. V njej smo prikazali kompleksno mrežo več kot 60 medijev, ki jih Odlazek nadzoruje prek več deset podjetij in posameznikov:

Infografika: Mediji Martina Odlazka

Medija Martina Odlazka: Sklop RGL. Celotna infografika.

Za tiste, ki raje poslušate, kot berete, pa smo pripravili tudi podkast o medijih Martina Odlazka:

Epizoda 25: medijska hobotnica Martina Odlazka

Ilustracije Matija Medved, oblikovanje in fotografija Metod Blejec

Decembra smo sodelovali tudi na spletnem dogodku z Mirovnim inštitutom in Društvom novinarjev Slovenije. Predstavili smo ugotovitve naše dvoletne preiskave o medijskem lastništvu.

Prav tako smo za vas pripravili pregled naših najpomembnejših tem leta.

Finančno poročilo za december 2020

Decembra poteka naša že tradicionalna letna #PodpriPodCrto kampanja v kateri zbiramo sredstva za delovanje medija v prihajajočem letu. Naša želja je z vašo pomočjo zbrati skupno 200.000 evrov, v kampanjo pa prištevamo vse prihodke za leto 2021 – se pravi vaše donacije in tudi že prejeta projektna sredstva za leto 2021. Kako nam gre in kako blizu cilju smo že, lahko preverite tukaj.

Pretekli mesec smo prejeli tudi donacije prek petih donatorskih pogodb – nekatere donacije so še za leto 2020, druge za 2021. Pridružil se nam je nov donator in sicer Zavod Culturemaker.

Ob tej priložnosti bi se radi zahvalili tudi vsem donatorjem, ki ste delovanje Pod črto podpirali v letu 2020. Seznam donatorjev, ki so naše delo podpirali v 2020, najdete tukaj.

Donacije bralcev: 4766 EUR

Donacije po donacijskih pogodbah: 10950 EUR

Projektna sredstva: 49.812 EUR (Prejeli smo prvo nakazilo za projekt, ki ga podpira fundacija Civitates. Projekt Pod črto z naslovom Serving Communities bo potekal v obdobju od 1.1.2021 do 31.12.2023 in bo osredotočen na krepitev Pod črto produkcijskega in organizacijskega modela, s poudarkom na delu z občinstvi in prenosu znanj v mednarodnem okolju.  Več informacij o razpisu in prejemnikih je na voljo na naslednji povezavi: https://civitates-eu.org/independent-public-interest-journalism/grantees/) in 2.992 USD (Prejeta projekta sredstva za projekt Impact Storytelling: creating greater impact of watchdog organizations in Slovenia through stories. S podporo NGO Small Grants programa Veleposlaništva ZDA bomo v obdobju od 1.11.2020 do 31.8.2021 pripravili novo, nadgrajeno sezono Pod črto podkasta. Projekt bo sofinanciran v višini 9000 ameriških dolarjev.)

Stroški dela: 8040,43 EUR

Provizije, davek, administracija in ostalo: 776.93 EUR

Hvala, ker podpirate preiskovalno novinarstvo.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #mesečno poročilo

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

90 prispevkov

November in december na Pod črto: Štiri nove teme in začetek kampanje #PodpriPodČrto

Hvala vsem, ki ste bili v preteklem letu z nami. Za vas smo pripravili pregled, kaj vse smo objavili z …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

Jesen na Pod črto: Šest let Pod črto podkasta, nova tema o onesnaženosti zraka in širitev ekipe

Septembra in oktobra smo pripravljali novo okoljsko temo, praznovali obletnice, šli na mednarodno konferenco in razširili ekipo.

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno