Zemljevid: vsa podjetja, ki svojim zaposlenim ne plačujejo prispevkov

Pripravili smo enostaven pregled podjetij pri nas, ki svojim delavcem ne plačujejo prispevkov za pokojninsko, zdravstveno in ostala zavarovanja iz dela. Preverite, ali je na njem tudi vaš delodajalec.

SONY DSC
Foto: Mauro Quercia

Zaradi še vedno trajajoče gospodarske krize, precej podjetjem primanjkuje denarja. Nekatera izmed njih pa želijo privarčevati tudi tako, da svojim zaposlenim ne plačujejo prispevkov ali celo plač svojim zaposlenim.

Imena teh podjetij na deseti dan vsakega meseca objavi finančna uprava (Furs). Na ta dan objavi podjetja, ki prispevkov ali tudi plač niso izplačala pred tremi meseci. Primer: seznam, ki ga je Furs objavil 10. decembra letos, vsebuje tista podjetja, ki prispevkov ali tudi plač niso plačala septembra letos.

Namen razkritja imen teh podjetij je predvsem preventivne narave, pojasnjujejo na davčni upravi. Tako lahko na primer nekdo, ki išče zaposlitev, preveri, če potencialni delodajalec izplačuje plače oziroma prispevke.

Furs žal ne loči med podjetij, ki svojim delavcem ne izplačujejo ne plač ne prispevkov, in podjetji, ki izplačujejo le plače, prispevkov pa ne. Vsa podjetja na spodnjih zemljevidih tako bodisi ne plačajo prispevkov bodisi niti ne izplačajo plač niti ne plačajo prispevkov.

Posledice neplačevanja prispevkov

Neizplačilo plače ima za zaposlenega očitne posledice. Kaj pa neplačilo prispevkov? Delavec kljub neplačilu prispevkov za zdravstveno zavarovanje, ostane obvezno zdravstveno zavarovan, so nam pojasnili z zavoda za zdravstveno zavarovanje.

Nekoliko drugače pa je pri plačilu prispevkov za pokojninsko zavarovanje. Pokojninska doba delavcu sicer teče tudi v času, ko delodajalec zanj ne plačuje prispevkov, so nam pojasnili na zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Neplačevanje prispevkov pa se lahko pozna pri izračunu višine pokojnine. Kako?

Po zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju se višina pokojnine izračuna na podlagi 24 najugodnejših zaporednih koledarskih let delavca – torej tistih 24 zaporednih let, v katerih je imel delavec najvišjo plačo. Kaj pa se zgodi, če delavcu v nekem letu znotraj tega obdobja niso plačani prispevki za pokojnino?

V kolikor so bili v takem letu prispevki plačani vsaj za šest mesecev, potem se v izračun višine pokojnine v tem letu vzame le teh šest mesecev, za katere je delodajalec delavcu prispevke plačal. Ostali meseci pa se »izbrišejo« iz izračuna. To pomeni, da delavec v tem primeru v nobenem pogledu ni oškodovan.

Delavec pa je lahko oškodovan, če mu delodajalec v nekem koledarskem letu prispevke plača za manj kot šest mesecev. V tem primeru se to leto ne upošteva v izračun pokojninske osnove, temveč se preskoči. V kolikor bi imel torej delavec v tem letu visoko plačo, prispevkov pa mu delodajalec ne bi poravnal, se ta visoka plača ne bi štela v izračun višine pokojnine. V izračun bi tako padlo leto, ki je za delavca manj ugodno, ker je bila takrat njegova plača nižja. S tem pa bi torej delodajalec delavca oškodoval pri višini pokojnine.

Kdo ne plačuje prispevkov?

Na tem mestu objavljamo dva zemljevida podjetij. Na prvem zemljevidu spodaj so označena vsa podjetja z najnovejšega seznama finančne uprave, objavljenega 10. decembra letos. Podjetja na zemljevidu torej niso plačala prispevkov ali tudi plač za september letos. Za prikaz na zemljevidu smo se odločili, ker je tako veliko lažje preveriti, katera podjetja ne plačujejo prispevkov zaposlenim. Teh podjetij, ki so še aktivna, je 5006.

Zemljevid: podjetja, ki septembra niso plačala prispevkov ali tudi plače zaposlenim (zemljevid zaradi varnostnih razlogov trenutno ni viden v brskalniku Internet Explorer)

Opozorilo: ker se googlov zemljevid včasih zmoti pri geokodiranju naslovov, lahko prikazana lokacija neplačnika na zemljevidu nekoliko odstopa od njegovega dejanskega naslova. Točen je naslov, ki je zapisan v oblačku, ki se prikaže, ko kliknete na posamezno oznako na zemljevidu

Na drugem zemljevidu spodaj pa objavljamo 1582 podjetij, ki prispevkov svojim delavcem ne poravnavajo že od maja lani. Sicer nimamo podatkov za vse mesece od maja lani, temveč le za devet mesecev: maj 2013, september 2013, december 2013, januar 2014, februar 2014, junij 2014, julij 2014, avgust 2014, september 2014.

Podjetje se za posamezni mesec neplačanih prispevkov na seznam podjetij, ki prispevkov ne plačujejo, uvrsti le enkrat za posamezni mesec. Hipotetičen primer: podjetje, ki ni prispevkov poravnalo za letošnji maj, se bo znašlo le na avgustovskem seznamu Fursa. V kolikor prispevkov ne bo poravnalo niti do septembra, bodo ti označeni kod davčni dolg. Zato se bo podjetje znašlo na seznamu davčnih neplačnikov in na njem ostalo vse dotlej, dokler prispevki ne bodo poravnani (oziroma bo podjetje šlo v stečaj). Vizualizacijo davčnih neplačnikov pa smo že objavili v torek.

Zemljevid: podjetja, ki niso prispevkov svojim zaposlenih plačala od maja lani (zemljevid zaradi varnostnih razlogov trenutno ni viden v brskalniku Internet Explorer)

Opozorilo: ker se googlov zemljevid včasih zmoti pri geokodiranju naslovov, lahko prikazana lokacija neplačnika na zemljevidu nekoliko odstopa od njegovega dejanskega naslova. Točen je naslov, ki je zapisan v oblačku, ki se prikaže, ko kliknete na posamezno oznako na zemljevidu

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 1 komentarVeč iz teme: Gospodarski razvoj in podjetništvo

H gospodarski blaginji bo pripomogla tako premišljena gospodarska politika in pravno okolje kot tudi uspešno in etično poslovanje podjetij. Na tem mestu spremljamo oboje.

56 prispevkov

Preiskava: zakaj se morate za uspeh na Instagramu sleči

Ugotovitve konzorcija novinarjev kažejo, da Instagramov algoritem uporabnike sili v objavo fotografij v kopalkah ali spodnjemu perilu.

Tema: Gospodarski razvoj in podjetništvo
Članek,

Prekarnost in (ne)prostovoljni podjetniki

Država je v preteklosti podjetništvo spodbujala tudi s subvencijami za odprtje s. p.-jev. Izkazalo se je, da teh sto milijonov …

Tema: Gospodarski razvoj in podjetništvo
Mnenje,

1 komentar

Franc Mihič 3. 5. 2019, 00.14

Neplačani pokojninski prispevki niso problem. V oddaji »Intervju« na RTV SLO, 31. marca, ki jo je vodila novinarka Lidija Hren, je bil gost Marjan Papež, generalni direktor Zpiz-a. . Gost je povedal, da je zelo zadovoljen z doseženimi rezultati dela. Ob vprašanju neplačanih pokojninskih prispevkov pa pravi, da za delavce v delovnem razmerju ni bil in to ni omembe vreden problem. Zaposleni delavci niso oškodovani in po zakonu sicer kaznivo dejanje delodajalcev ni aktualno. To vsak lahko prebere v povzetku na posnetku oddaje v arhivu RTV.
https://4d.rtvslo.si/arhiv/intervju-tv/174605515
Mar res nihče nima zato nižje pokojnine?
Mar ob neplačilu prispevkov za pokojnino res ni aktualno kaznivo dejanje delodajalca?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno