Zemljevid: katera podjetja državi nočejo plačati davkov

Pripravili smo enostaven pregled podjetij pri nas, ki državi dolgujejo plačilo davkov ali prispevkov. Preverite, ali je na njem tudi vaš delodajalec.

Foto: MIgracionTOtal !Don't Fav' And Run!
Zaradi krize gradbeništva se je med davčnimi dolžniki znašlo precej gradbenih podjetij. Foto: MIgracionTOtal !Don’t Fav’ And Run!

Nekdanja davčna, zdaj Finančna uprava Republike Slovenije (Furs), že od marca lani vsak mesec objavi seznam podjetij, ki državi ne plačujejo davkov. To niso podjetja, ki davka zaradi »utemeljenih oziroma objektivnih razlogov« niso zmogla plačati. Teh namreč Furs ne uvrsti na seznam, obenem pa lahko podjetja v tem primeru zaprosijo za odpis, delni odpis, odlog ali obročno plačevanje davka.

Furs torej objavi le imena podjetij, ki se izogibajo plačilu davka. Poleg tega so na seznamu tudi podjetja, ki se izogibajo plačilu carinskih dajatev.

Finančna uprava seznam objavi 10. dan v posameznem mesecu, seznam pa vsebuje vsa podjetja, ki so na 25. dan v prejšnjem mesecu davke državi dolgovala vsaj 90 dni. Torej: seznam, objavljen 10. decembra letos, vsebuje vsa podjetja, ki so 25. novembra državi davke dolgovala vsaj 90 dni.

Spletna stran Fursa davčne dolžnike objavi v bralcu precej neprijazni obliki. Zato smo na Pod črto vsa podjetja prikazali na zemljevidu, ki omogoča enostavno preverjanje davčnih dolžnikov glede na lokacijo podjetja.

Ob tem naj opozorimo, da vsebuje zemljevid le dolžnike, ki so pravne osebe (d.o.o-je, delniške družbe …), ne pa tudi samostojnih podjetnikov. V kolikor bi vključili tudi slednje, bi postal zemljevid preobsežen. Že vseh pravnih oseb, ki so novembra državi dolgovala davke, je namreč 3440.

Zemljevid vseh podjetij, ki so dne 25. novembra državi davke dolgovala že vsaj tri mesece (zemljevid zaradi varnostnih razlogov trenutno ni viden v brskalniku Internet Explorer)

Opozorilo: ker se googlov zemljevid včasih zmoti pri geokodiranju naslovov, lahko prikazana lokacija neplačnika na zemljevidu nekoliko odstopa od njegovega dejanskega naslova. Točen je naslov, ki je zapisan v oblačku, ki se prikaže, ko kliknete na posamezno oznako na zemljevidu

Dvanajst podjetij je državi novembra dolgovalo več kot milijon evrov davkov. Med njimi najdemo znana imena, kot so Electa naložbe v lasti sinov Zorana Jankovića, Javor Pivka, Litostroj Jeklo, in CPM investicije (hčerinsko podjetje propadlega gradbinca CPM).

Zanimivo pa je, da več kot 1600 podjetij davkov državi ne plačuje že vse od januarja lani, a kljub temu še kar poslujejo. Vsa ta  podjetja so prikazana na spodnjem zemljevidu.

Zemljevid podjetij, ki državi davke dolgujejo že dve leti (zemljevid zaradi varnostnih razlogov trenutno ni viden v brskalniku Internet Explorer)

Opozorilo: ker se googlov zemljevid včasih zmoti pri geokodiranju naslovov, lahko prikazana lokacija neplačnika na zemljevidu nekoliko odstopa od njegovega dejanskega naslova. Točen je naslov, ki je zapisan v oblačku, ki se prikaže, ko kliknete na posamezno oznako na zemljevidu

Ob tem se postavlja vprašanje, zakaj Furs za te dolgotrajne davčne dolžnike ne predlaga stečajev. Finančni upravi namreč zakonodaja omogoča, da neplačniku najprej do poplačila davkov blokira račun. V kolikor podjetje tega v 60 dneh ne stori, lahko Furs predlaga stečaj podjetja.

Na Furs smo se že pred časom obrnili z vprašanjem, zakaj tudi za dolgotrajne davčne dolžnike ne predlagajo stečajev. Nekaterim dacarji niti ne blokirajo računov. »Pri davčnih dolžnikih, kjer ne izvajamo davčne izvršbe na denarna sredstva in ne blokiramo TRR, izvajamo druge oblike davčne izvršbe, na primer na denarne terjatve dolžnika, rubež premičnega premoženja, vrednostne papirje in podobno,« so nam takrat odgovorili z davkarije. Glede predlaganja stečajev pa so s takratne davčne uprave sporočili, da nezmožnost plačila davkov ni edino merilo, na podlagi katerega presojajo, ali bodo za neko podjetje predlagali stečaj. Odločajo se namreč od primera do primera posebej. A kot kaže, tudi kronično neplačevanje davkov ni dovolj, da bi Furs podjetje kaznoval s stečajem.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 1 komentarVeč iz teme: Gospodarski razvoj in podjetništvo

H gospodarski blaginji bo pripomogla tako premišljena gospodarska politika in pravno okolje kot tudi uspešno in etično poslovanje podjetij. Na tem mestu spremljamo oboje.

56 prispevkov

Preiskava: zakaj se morate za uspeh na Instagramu sleči

Ugotovitve konzorcija novinarjev kažejo, da Instagramov algoritem uporabnike sili v objavo fotografij v kopalkah ali spodnjemu perilu.

Tema: Gospodarski razvoj in podjetništvo
Članek,

Prekarnost in (ne)prostovoljni podjetniki

Država je v preteklosti podjetništvo spodbujala tudi s subvencijami za odprtje s. p.-jev. Izkazalo se je, da teh sto milijonov …

Tema: Gospodarski razvoj in podjetništvo
Mnenje,

1 komentar

Jeremija Grand 24. 12. 2014, 12.37

Včasih smo imeli SDK, pa je vse štimalo. Sedaj pa naj peterle plačuje, ki je SDK ukinil! Je že vedel zakaj: da se lahko RKC koplje v denarju!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno