Vodovod Malo Ubeljsko

Vodovod Malo Ubeljsko je eden izmed najbolj oporečnih vodovodov v Sloveniji.

Vodovod Malo Ubeljsko v občini Postojna s pitno vodo oskrbuje 54 prebivalcev. A voda ni vedno primerna za uživanje. Monitoring pitne vode namreč že vse od leta 2011 v vodovodni vodi rutinirano potrjuje prisotnost bakterije E. coli. Zadnje merjenje je bilo opravljeno leta 2017.

Bakterija E. coli, ki dokazuje fekalno onesnaženost vode, je zdravju nevarna. Za starejše, otroke in ljudi z oslabljenim imunskim sistemom lahko predstavlja celo smrtno nevarnost. A kljub temu, da je bila bakterija v vodi najdena že leta 2011, upravljavec vodo, katere izvir je pod vplivom površinske vode, uporabnikom po zadnjih znanih podatkih še naprej dovaja brez vsakršne predpriprave oziroma dezinfekcije.

Kakovost oziroma zdravstvena ustreznost vode je zato odvisna predvsem od trenutnih vremenskih razmer, je zdravstveni inšpektor zapisal v odločbi, ki smo jo na Pod črto preko zakona o dostopu do informacij javnega značaja pridobili od zdravstvene inšpekcije. To pomeni, da je voda večinoma neprimerna za uživanje in jo je treba prekuhavati. Stalni ukrep prekuhavanja vode je bil na vodovodu vpeljan že 21. septembra leta 2011.

Ko je zdravstveni inšpektor novembra 2012 obiskal vodovod Malo Ubeljsko, mu je upravljavec vodovoda, takrat je bilo to javno komunalno podjetje Kovod Postojna, d. o. o., zatrdil, da bo do februarja 2014  na vodovodu potekala ustrezna priprava pitne vode, in sicer z napravo za UV-dezinfekcijo vode. Konec leta 2012 so bili načrti in potrebna dokumentacija že v pripravi, je zatrdil upravljavec.

Zdravstveni inšpektor je izdal odločbo, v kateri jim je za vzpostavitev sistema dal še dodaten čas: določil je, da mora upravljavec do konca avgusta 2014 vzpostaviti učinkovit notranji nadzor in dokumentacijo nadzora (načrt HACCP, ki zagotavlja zdravstveno ustreznost vode).

Upravljavec je za zagotavljanje pridobil še dodatno leto, saj je zdravstveni inšpektor vodovod naslednjič obiskal šele oktobra leta 2015. A inšpektor je ob obisku ugotovil, da je na vodovodu še vedno veljaven ukrep prekuhavanja vode, voda pa je še vedno onesnažena s fekalijami. Zato je izdal sklep o dovolitvi izvršbe, v katerem je določil, da ima upravljavec čas za izpolnitev odločbe, v kateri so opisane nepravilnosti iz leta 2012, do marca 2017. V nasprotnem primeru bo primoran plačati 1000 evrov.

A ko je prišel čas za izvršbo, je inšpektor ugotovil, da je javno komunalno podjetje Kovod Postojna, d. o. o., upravljanje vodovoda predalo krajevni skupnosti Veliko Ubeljsko. Ta je sedaj odgovorna za vodovodni sistem.

Ker krajevna skupnost do marca 2017 ni sprejela potrebnih ukrepov, je inšpektor določil, da mora globo v vrednosti 1000 evrov poravnati. Hkrati je zagrozil s ponovno izvršbo v vrednosti 1000 evrov, če vsem uporabnikom ne bodo zagotovili varne pitne vode do konca maja leta 2019.

Trenutni upravljavec vodovoda Malo Ubeljsko, krajevna skupnost Veliko Ubeljsko, se na naša vprašanja o trenutnem stanju vodovoda in prihodnjih načrtih za ureditev situacije ni odzvala.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #e.coli #nevarna voda #varstvo okolja #vodovodi

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Okolje

Kako dobro skrbimo za naše okolje? Sistematično analiziramo okoljska vprašanja v državi.

43 prispevkov

The Problems with Plastics: An Introduction

The team of Pod črto, a Slovenian investigative media outlet, looked at our own plastic footprint and tracked what happens …

Tema: Okolje
Uvodnik,

The Problems with Plastics: €16.5 million of taxpayers’ money to dispose of uncollected waste (Part 1)

The disorderly system of handling packaging waste in Slovenia is creating high additional costs and causing significant environmental damage.

Tema: Okolje
Article,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Zadnje objavljeno