Vodovod Čohi

Vodovod Čohi je eden izmed najbolj oporečnih vodovodov v Sloveniji.

Vodovod Čohi v občini Ajdovščina, ki z vodo oskrbuje 80 stanovalcev, je zdravju nevaren že od leta 2009. Vse do zadnjega monitoringa pitne vode septembra 2017 je bila v vodi redno najdena prisotnost E. coli, bakterije, ki v najboljšem primeru povzroča črevesne nevšečnosti. V najslabšem – za otroke, starejše in ljudi z oslabljenim imunskim sistemom – pa je okužba lahko celo smrtno nevarna.

Upravljavec vodovodnega sistema vodo, ki je pod vplivom površinskih voda, kljub znanim rezultatov mikrobioloških analiz do pip uporabnikov dovaja brez vsakršne predpriprave. Upravljavka vodovoda v Čohih je občina Ajdovščina, četudi ima vodovod status zasebnega vodovoda.

Občina se je odgovornosti do vodovoda sicer poskušala izogniti. Konec junija 2016 je namreč svet občine Ajdovščina sprejel Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o oskrbi s pitno vodo, ki določa, da »dokler za posamezen zasebni vodovod, s katerim se zagotavlja lastna oskrba s pitno vodo, upravljalec kot izvajalec javne službe ni določen, občina ne prevzema obveznosti upravljavca iz Pravilnika o pitni vodi, pač pa morajo izvajati vse obveznosti iz omenjenega predpisa lastniki zasebnega vodovoda«. Zato naj ne bi bilo pravne podlage za plačevanje glob, ki jih izdaja zdravstvena inšpekcija.

Inšpekcija je sicer presodila, da je občina Ajdovščina kljub spremenjenemu odloku še vedno zavezanka za izpolnitev obveznosti, ki so ji bile odrejene, saj je nosilka vodnega dovoljenja za vodovod Čohi. Zato se ne more mimo zakonskih določil odpovedati odgovornosti upravljavca.

Do tistega trenutka – do septembra 2016 – je občina za neprimerno upravljanje zasebnega vodovoda Lokavec, ki oskrbuje zaselke Čohi, Brod in Slokarji, dobila že za 2.950 evrov glob.

Prvič je inšpekcija ugotovila, da upravljavec vodovoda Čohi nima vzpostavljenega notranjega nadzora nad vodovodom, zaradi česar voda ni vedno zdravstveno neoporečna, že marca 2009. Mesec kasneje, aprila, je občini Ajdovščina izdala odločbo, v kateri zahteva, da se na vodovodu vzpostavi ustrezen nadzor. Ker se to ni zgodilo, je občini izdala štiri globe: prvo julija 2013, drugo septembra 2014, tretjo septembra 2015 in četrto septembra 2016.

Pred zadnjim obiskom inšpekcije, aprila 2016, je občina na zahtevo krajanov zaselkov Čohi, Brod in Slokarji izvedla zbor krajanov, na katerem so glasovali, ali so za izgradnjo javnega vodovoda ali ne. Krajani Čohov so investicijo potrdili, medtem ko so jo krajani drugih dveh zaselkov zavrnili.

Občina je začela z izgradnjo vodovoda. Po pojasnilih Eda Pelicona, predstavnika za stike z javnostjo iz Občine Ajdovščina, je občina investirala v infrastrukturo iz drugega vodnega zajetja, zajetja Hubelj, na katerega se bodo lahko povezali krajani iz vseh treh zaselkov, ki so si prej delili vodno zajetje Lokavec. Krajani zaselka Čohi naj bi v tem trenutku dobivali nove hišne priključke, zato naj bi bila njihova voda v kratkem neoporečna. Novo vodovodno infrastrukturo je v celoti financirala občina, investicija pa je znašala več kot milijon evrov.

Staro vodovodno napeljavo so krajani Čohov sicer lahko obdržali in tako vodo iz vaškega zajetja uporabljajo za zalivanje vrta in podobno, še doda Edo Pelicon.

Po besedah odgovornih so v zaselku Čohi krajani torej dobili čisto vodo: ker so se bili krajani nezdravi vodi pripravljeni odreči, predvsem pa zaradi občine, ki je investirala v novo infrastrukturo vodovoda. Uradne podatke o tem bodo sicer dali šele rezultati monitoringa pitne vode.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #e.coli #nevarna voda #varstvo okolja #vodovodi

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Okolje

Kako dobro skrbimo za naše okolje? Sistematično analiziramo okoljska vprašanja v državi.

48 prispevkov

Epizoda 43 – Poplave v Sloveniji: Selitve z ogroženih območij

V novi epizodi Pod črto podkasta smo šli v Zgornjo Savinjsko dolino. Preverili smo, kakšno je stanje štiri mesece po …

Tema: Okolje, Podkast
Podcast,

Fine particles in the air: Ljubljana among the most polluted European cities

Fine particle pollution causes premature births, illness, and, in Slovenia, more than 800 preventable deaths every year.

Tema: Okolje
Article, Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno