#PodpriPodČrto: Novinarstvo v javnem interesu, h kakršnemu stremimo

Na Pod črto stremimo k novinarstvu, ki s sistematičnim razkrivanjem nepravilnosti in iskanjem odgovorov na pereča družbena vprašanja, deluje kot "čuvaj demokracije".

BannerKlobukRumen

Kakovostni mediji v demokratični družbi igrajo dvojno vlogo. Prva je razkrivanje nepravilnosti, neetičnih ali celo nezakonitih ravnanj tistih posameznikov, ki zasedajo pozicije moči v družbi.

Druga vloga pa je osmišljanje dogajanja v družbi. Na primer, podajanje odgovorov, zakaj je neka regija v Sloveniji bolj obremenjena z nasilnim kriminalom ali drogami kot druga. Kje so potenciali za gospodarsko rast. Na kakšen način pohitriti sodne postopke na sodiščih. Kako izboljšati zdravstveno oskrbo v državi.

Takšno vrsto t.i. “watchdog” novinarstva želimo s projektom Pod črto vpeljati v slovenski prostor.

Namen projekta je sistematično razkrivati neetična in nezakonita ravnanja posameznikov in inštitucij na podlagi verodostojnih dokumentov in virov. Prav tako pa osmišljati družbeno realnost s članki, ki ne le opozarjajo na pomanjkljivosti, temveč tudi ponujajo odgovore, kako jih odpraviti ali izboljšati.

V dozdajšnjem delovanju smo te cilje dosegali. Na podlagi uradnih podatkov komisije za preprečevanje korupcije smo razgalili župane, ki so občinske posle nezakonito dajali samim sebi, občinskim svetnikom, sorodnikom. Za analizo uradnih evidenc inšpekcije za varno hrano smo razkrili, kateri trgovski centri namenjajo več in kateri manj pozornosti zagotavljanju varnosti hrane na svojih policah.

S podatki zavoda za zdravstveno zavarovanje smo prikazali, kateri deli Slovenije imajo boljšo in kateri slabšo zdravstveno oskrbo na primarni ravni. Ob tem nismo le pokazali, na katerih področjih primanjkuje družinskih zdravnikov, temveč tudi, kako izboljšati zdravstveno oskrbo in kaj počnejo odgovorni za rešitev problematike. Z obdelavo policijskih podatkov smo prikazali, v katerih krajih je največ kriminala zaradi drog in vzroke zanj.

Takšne vsebine želimo za bralce pripravljati tudi v prihodnje. Njihov namen ni le užitek ob branju in razkrivanje tistega, kar želijo odgovorni za nepravilnosti za vsako ceno skriti. Naša želja je tudi zagotavljanje potrebnih informacij za delovanje posameznikov v družbi.

Na primer: če posameznik ve, katere trgovine, pekarne, gostilne prodajajo oporečno hrano ali ne skrbijo za ustrezno raven higiene, potem se jim lahko izogne. Če se posamezniki zavedajo, da je v njihovem kraju na voljo bistveno manj osebnih zdravnikov kot drugje po Sloveniji in so zato deležni slabše zdravstvene oskrbe, lahko z zahtevo po spremembah pritisnejo na lokalno, pa tudi državno oblast in odgovorne. V kolikor bi ostali ti podatki skriti v evidencah inšpekcij ali zavoda za zdravstveno zavarovanje, se posamezniki problema ne bi niti zavedali.

Dolgoročna vizija projekta Pod črto je postati osrednji slovenski medij za objavljanje preiskovalnih člankov, ki opozarjajo na neetično in nezakonito ravnanje posameznikov na visokih položajih, ter analitičnih člankov, ki opozarjajo na širše družbene probleme in podajajo razloge ter, kar je najpomembneje, rešitve zanje.

A to vizijo lahko izpolnimo le s pomočjo vas, bralcev. Članke, ki jih objavljamo, lahko pripravljamo le z vašo podporo. Za oglaševalce so preveč kontroverzni. Za družbo pa so obravnavane vsebine preveč pomembne, da bi dostop do njih pogojevali s plačilom naročnine.

Ob tem nam le široka podpora bralcev zagotavlja tisto raven neodvisnosti, ki jo potrebujemo. Vaša pripravljenost donirati projektu Pod črto pa nam daje vedeti tudi, da so naše vsebine za bralce relevantne in potrebne.

Z donacijami bralcev, ki jih do konca marca zbiramo v kampanji #PodpriPodČrto, želimo ustvariti še več kakovostnih preiskovalnih in analitičnih člankov.

Prispevki, ki jih objavljamo na Pod črto, od avtorja pogosto zahtevajo dolgotrajno in poglobljeno zbiranje ter obdelavo informacij, pridobivanje izjav in izvedbo osebnih intervjujev, ter predvsem natančno in skrbno pisanje.

Na projektu Pod črto trenutno polno delava le dva avtorja, Anže Voh Boštic in Taja Topolovec, z manjšo ekipo zunanjih sodelavcev. Z zbranimi donacijami bi zato rada razširila ekipo rednih sodelavcev. Čeprav nam je v zadnjega pol leta uspelo pripraviti obsežno količino vsebin in podeseteriti število bralcev naših člankov, dolgoročno tako zahtevnega projekta, kot je vzpostavitev osrednjega samostojnega medija za preiskovalno in poglobljeno novinarstvo, ne moreva ustvarjati le dva avtorja. Področij, ki se jih želimo s svojim preiskovalnim delom v prihodnosti lotiti, je ogromno, dolgotrajno poglobljeno preiskovalno delo pa ni zastonj.

Vsebine na podcrto.si so vsem bralcem prosto dostopne. Če želimo še naprej izpolnjevati vlogo medija v javnem interesu, potrebujemo vašo podporo. Do konca marca moramo namreč za nadaljnje delovanje zbrati 15.000 evrov donacij bralcev. Podprite nas.

Hvala.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: O Pod črto

Kaj, kako in zakaj delamo na Pod črto.

51 prispevkov

Marec in april na Pod črto: Prvi Teden preiskovalnega novinarstva, začetek praznovanja 10. obletnice in nove preiskave

Izvedli smo prvi Teden preiskovalnega novinarstva in tako otvorili praznovanje 10. obletnice Pod črto, pripravljali nove preiskave in gostovali v …

Tema: Mesečna poročila, O Pod črto
Sporočilo uredništva,

Pregled leta 2023: Kaj vse smo preiskali z vašo pomočjo?

Pet novih tem, sodelovanje pri mednarodnih preiskavah in nova sistemska sprememba na bolje.

Tema: O Pod črto
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno