Tržna inšpekcija: trgovci izpadov elektrike niso izrabili za višanje cen agregatov

Ugotovitve inšpektorjev zavačajo poročanje medijev, da so trgovci z agregati izkoristili posledice žleda za višanje cen električnih generatorjev. Nepoštene poslovne prakse trgovcem sicer niso tuje.

Tržni inšpektorji pri nobenem izmed 38 pregledanih prodajalcev agregatov niso ugotovili izkoriščanja letošnje naravne nesreče za višanje cen agregatov. S tem so ovrgli poročanja več medijev v zadnjih tednih. Ti so nekaterim trgovcem očitali oportunistično ravnanje ob izpadih električne energije po vsej Sloveniji.

2709055526_a4914b4e25_o
Obi je bil (tokrat) obdolžen po krivici. Foto: itBox24

Po poročanju RTV Slovenija izpred dveh tednov so nekateri trgovci ob izpadih elektrike zaradi žleda ta mesec načrtno zvišali cene agregatov. Nemška družba Obi je domnevno ceno enega izmed modelov agregatov dvignila s 199 evrov na 350 evrov. Zaradi zaznave povišanja cen ob vremenski ujmi je nato prejšnji teden glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić za podcrto.si napovedala celovit pregled prakse prodaje agregatov pri slovenskih trgovcih.

Ugotovitve inšpektorata (pdf), ki so nam jih poslali na našo prošnjo, so jasne  – nepravilnosti pri prodaji agregatov ni bilo. Kot so zapisali, so nadzor prejšnji torek in sredo opravili na celotnem ozemlju Slovenije, razen na območjih, ki so bila v tem času še brez električne energije. Agregate je prodajalo 38 podjetij, pri nobenem izmed njih pa niso ugotovili višanja cen ob ujmi. Kot nam je prejšnji teden povedala Andrejka Grlič, je bila v pregled vključena tudi družba Obi.

Po ugotovitvah inšpektorjev so vsi trgovci cene ohranili na ravni iz leta 2013, v nekaterih primerih pa so jih celo znižali in kupcem ponudili brezplačno dostavo agregata na dom. Morebitno višanje cen bi bila kršitev zakona o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami (ZVPNPP).

Najbolj agresiven je Rutar

Analiza odločb in plačilnih nalogov tržnega inšpektorata, ki smo jo prejšnji teden objavili na podcrto.si, sicer kaže, da trgovci s tehničnim blagom pogosto kršijo tržno zakonodajo. Med septembrom 2010 in septembrom 2013 so glede na evidenco tržnega inšpektorata zakonodajo več kot desetkrat kršila naslednje družbe: Obi (32 odločb oziroma plačilnih nalogov), Bauhaus (17), Baumax (16), Rutar (16), Harvey Norman (13) in Merkur (11).

Trgovcem tudi nepoštene poslovne prakse niso tuje. Izmed omenjenih šestih družb je bila zaradi nepoštenih poslovnih praks v omenjenem obdobju največkrat kaznovan Rutar (deset kršitev), s šestimi kršitvami mu sledi Harvey Norman. Obi so inšpektorji zaradi nepoštenih poslovnih praks kaznovali petkrat, Bauhaus trikrat, Baumax in Merkur pa po dvakrat.

trzna tehnika

odgovor trznega inspektorata (pdf)

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjev