Težave z izplačili socialne pomoči bo preiskovalo računsko sodišče

Centri za socialno delo so na pomanjkljive načrte za nadgradnjo informacijskega sistema opozarjali že leta 2010.

Ljubljana – Cilj revizije je izrek mnenja o uspešnosti in učinkovitosti uvedbe in odločanja o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, podrobnejših pojasnil, kaj točno bodo preverjali, pa na računskem sodišču ne morejo dati. Neuradno smo izvedeli, da bodo pod drobnogled vzeli aplikacijo ISCSD2, ki povzroča težave z izplačili socialne pomoči.

Prvič objavljeno 6. marca 2013 v časniku Delo

Foto: Računsko sodišče
Foto: Računsko sodišče

O zamudah pri izplačilih socialne pomoči tistim, ki so zanjo zaprosili decembra lani in letos, smo že obširno poročali. Zamude so nastale zaradi nedelovanja računalniške aplikacije ISCSD2 za izdajo odločb o dodelitvi socialne pomoči. Vedno več je indicev, da aplikacija ni bila dovolj dobro načrtovana, da so jo prepozno sprogramirali in da je pred uporabo niso dovolj testirali. Sporna je tudi dodelitev posla za nadgradnjo aplikacije, vrednega več kot milijon evrov.

Posel sta podjetji Comland in Rais dobili brez javnega razpisa z uradno obrazložitvijo, da imata avtorske pravice nad obstoječo programsko kodo aplikacije ISCSD (podjetji sta nadgradnje aplikacije izvajali že prej). A z ministrstva za delo so nam nato sporočili, da so avtorske pravice v njihovi lasti. Če to drži, so z oddajo posla brez razpisa najverjetneje kršili zakon o javnem naročanju. Vse hujše so tudi razmere na centrih za socialno delo, saj socialni delavci tožijo zaradi pritiskov nanje, ki jih menda izvaja ministrstvo. Zaradi nedelovanja aplikacije namreč že nekaj časa delajo čez delovni čas in ob koncih tedna.

Na težave opozarjali že leta 2010

Na naše vprašanje, ali bodo na ministrstvu za delo preverjali sporne posle, je direktor direktorata za socialne zadeve Davor Dominkuš 20. februarja odgovoril, da za to ne vidi potrebe. A le dan zatem je računsko sodišče sklenilo, da bo revidiralo uspešnosti in učinkovitosti uvedbe in odločanja o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Sklep je postal pravnomočen in s tem tudi javen v začetku tega meseca, revidirali pa bodo tako ministrstvo za delo kot tudi skupnost centrov za socialno delo (SCSD). Kaj točno bodo revidirali, nam še niso mogli povedati, saj še niso stopili v stik z revidirancema.

Sekretarka SCSD Darja Kuzmanič Korva pa je za Delo povedala, da so z računskega sodišča dobili sklep, da bo sodišče preverjalo tako načrtovanje kot tudi izvedbo in vpeljavo aplikacije ISCSD2. Poudarila je, da so sami že leta 2010 ministrstvo opozarjali na pomanjkljivosti načrtov za novo aplikacijo in da bi lahko pri njenem uvajanju nastale hude težave. Zato so predlagali, da bi vlada omogočila nekajmesečno hkratno delovanje tako stare kot nove aplikacije, da ne bi bilo zastojev, a niso bili uslišani. Opozorili so tudi, da bi bilo treba novo aplikacijo zaradi njene kompleksnosti testirati najmanj tri do štiri mesece, kar se nato ni zgodilo. Zamude so nastale zaradi nedelovanja računalniške aplikacije.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Nadzor nad javnim sektorjem

Kako dobro delujejo javna uprava in državna podjetja, ki jih plačujemo davkoplačevalci oziroma so odgovorni državljanom? Nadzorujemo zaposlovanje, učinkovitost in korupcijo v javnem sektorju.

92 prispevkov

Epizoda 27 – Skrita cena: kolo za 3 evre, oglasi za 22 let

Se sprašujete, zakaj je v Ljubljani vse več oglasov? V tokratni epizodi podkasta vas vabimo na kolesarjenje. Na kolesarski turi …

Tema: Nadzor nad javnim sektorjem, Podkast
Podcast,

Skrita cena izposoje koles v Ljubljani: oglasni plakati na vsakem koraku

Kako je ljubljanska občina v zameno za sistem BicikeLJ dovolila dodatne oglasne površine v z reklamami zasičenem mestu.

Tema: Nadzor nad javnim sektorjem
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno