Šef urada vlade za komuniciranje: pogojevanje izjav novinarjem z avtorizacijami ni dopustno

Direktor urada vlade za komuniciranje je komentiral prakso PR predstavnice zdravstvenega ministrstva, ki je pogovor novinarja z zaposleno na ministrstvu pogojevala s pregledom in odobritvijo njenih izjav v članku še pred njegovo objavo.

cenzura
Po mnenju uredništva podcrto.si pomeni pogojevanje pogovorov z avtorizacijo de facto cenzuro. Zaradi odklonitve predhodne avtorizacije nam ministrstvo o problematiki, ki jo preiskujemo, ni hoteli  posredovalo potrebnih informacij v zahtevani obliki. Definicija cenzure vključuje tako omejevanje dostopa do informacij, pomembnih za javnost, kot tudi naknadne zahteve po pregledovanju in popravljanju besedila.Foto: Marco Bernardini

Pogojevanje pogovorov novinarjev z javnimi uslužbenci in političnimi funkcionarji z vnaprejšnjo odobritvijo citatov in povzetkov v članku (avtorizacijo) še pred njegovo objavo je za direktorja urada vlade za komuniciranje (UKOM) Boštjana Lajovica nedopustno. »To je absolutno preživeta praksa, če je bila sploh kdaj uveljavljena,« je povedal za podcrto.si.

Boštjana Lajovica smo za komentar kot vodjo urada, ki skrbi za celovitost komunikacije med vlado, ministri in javnostjo, zaprosili po tem, ko smo bili na podcrto.si pred dvema tednoma žrtev takega pogojevanja pogovora z eno izmed direktoric direktoratov na zdravstvenem ministrstvu.

Majda Hostnik, predstavnica za odnose z javnostjo v kabinetu ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, je namreč uredniku portala podcrto.si odpovedala že dogovorjen pogovor z direktorico direktorata za javno zdravje Mojco Gobec. Na podcrto.si namreč nismo pristali na pogoj avtorizacije delov članka z povzetimi ali citiranimi izjavami Mojce Gobec o anomaliji v slovenskem zdravstvu, ki jo preiskujemo.

Boštjan Lajovic. Foto: UKOM
Boštjan Lajovic. Foto: UKOM

Portal podcrto.si v skladu s svojim kodeksom delovanja izjav oziroma delov člankov pred objavo ne posreduje v avtorizacijo nikomur. S tem bi namreč tiste, katerim so bile izjave pred objavo poslane v odobritev, postavili v privilegiran položaj glede na ostale osebe, citirane v članku. Obenem se s predhodnim posredovanjem izjav novinar izpostavlja pritisku tistega, ki mu je izjavo dal. Slednji bi lahko namreč objavo članka poskusil preprečiti z grožnjami ali kakšnim drugačnim izražanjem nestrinjanja z zapisanim.

Predstavnica za odnose z javnostjo Majda Hostnik je ob odpovedi že dogovorjenega pogovora uredniku portala podcrto.si povedala, da bo za uradno mnenje o zahtevi po avtorizaciji zaprosila še šefa UKOM Lajovica.

»UKOM ne podpira formalno zapovedane avtorizacije, ki je po dosegljivih podatkih ne uporablja noben od organov državne uprave. Avtorizacija je smiselna in upravičena, ko skušamo z njo izboljšati kakovost besedila, vedno pa gre za dogovor z novinarjem oziroma medijsko hišo,« je bil uraden odziv Lajovica.

Lajovica smo zaprosili za natančnejšo razlago stališča UKOM. Kot nam je pojasnil, ne podpira nikakršnih pogojevanj pogovorov in ostalega dajanja informacij državnih organov z avtorizacijo. Takšno pogojevanje je slabo tudi za ugled državnega organa. Za avtorizacijo izjav pred objavo se lahko organ in novinar sicer medsebojno dogovorita, a se morata s tem oba strinjati.

Pripravo vsebin z donacijami omogočate bralci. Do konca marca zbiramo sredstva za naslednjih šest mesecev delovanja. Podprite nas.

Še bolj oster od Lajovica je Marko Milosavljević, profesor katedre za novinarstvo na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani, ki smo ga ob objavi prvega članka o pogojevanju avtorizacije povprašali za mnenje.

»Ta pogojevanja [po avtorizaciji] so profesionalno gledano nedopustna, saj potrebe po avtorizaciji nimamo zapisane ne v zakonu o medijih, ne v zakonu o Radioteleviziji Slovenija, ne v zakonu o Avdiovizualnih medijskih storitvah. Tudi v kodeksu društva novinarjev Slovenije je ni. In tudi vi (portal podcrto.si, op. a.) je nimate zapisane v internem kodeksu. To pogojevanje je na nek način merjenje moči – ko pride do javnih institucij, je tovrstno pogojevanje še toliko bolj sporno, saj gre za nosilce javnih funkcij.«

Predstavnica za odnose z javnostjo zdravstvenega ministrstva Majda Hostnik je po pridobljenem mnenju UKOM spremenila svoje stališče in nam ta teden uredila nov termin pogovora v živo z direktorico direktorata Mojco Gobec brez pogojevanja z avtorizacijo njenih izjav.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 2 komentarjaVeč iz teme: Mediji

Analiziramo stanje in anomalije na slovenskem medijskem trgu.

75 prispevkov

Vladavina prava: poročilo evropske komisije citira naše ugotovitve o medijih

Poročilo opozarja na neučinkovit kazenski pregon korupcije ter netransparentno lastništvo in financiranje medijev v Sloveniji.

Tema: Kriminal, Mediji
Članek,

Nadzorniki: Popovič je zlorabil občinsko glasilo za volilno kampanjo

Nadzorni odbor koprske občine je ugotovil vrsto nepravilnosti pri delovanju občinskega glasila in s tem potrdil ugotovitve preiskave Pod črto …

Tema: Mediji
Članek,

2 komentarja

Andrej 11. 3. 2015, 11.16

Zadeva ni tako enoznačna. Vsak, ki je kdaj dajal izjave novinarjem, je verjetno že doživel, da:
- je bila izjava zapisana z drugačnim pomenom kot je bil izrečen (namerno ali ne)
- je bila oskubljena do nerazpoznavnosti
Včasih pa je celo zlorabljena za manipulacijo (primer Masten, oddaja Tarča).
To nima zveze s podcrto.si, ampak na splošno je previdnost dajalcev izjav vsekakor na mestu.

Jernej 6. 5. 2015, 14.57

Delno se strinjam z Andrejem. Tisti, ki smo soočeni z medijsko pozornostjo, res nemalokrat opazimo da je novinarstvo na tako nizkem nivoju, da bi skoraj v večini primerov morali biti teksti pred objavo avtorizirani. Zadeve se sicer dajo za nazaj popraviti le delno, saj se ponavadi medij za napako opraviči in objavi popravek. Vendar nepopravljiva škoda je takrat že storjena.
V primeru pravega raziskovalnega novinarja ali širše novinarstva, ta bojazen odpade. Kakor pa ste že sami (podčrto.si) pisali v prispevku, v Sloveniji raziskovalnega novinarstva praktično ni. Gre za kreiranje javnega mnenja in copy-paste novinarstvo oz. prepisovanje člankov.
Za enkrat vas še podpiram pri vašem delu, prosim ne nas razočarati.

Računamo na vas!!

Jernej

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno