Potrditev: Revizorji v Lekarni Ljubljana našli za kar 100 milijonov nepravilnosti

Lekarna Ljubljana je je samo v letu 2011 v nasprotju z zakonom o javnem naročanju kupila za najmanj 101 milijon evrov blaga in storitev, v danes objavljeni reviziji ugotavlja računsko sodišče. Revizija potrjuje naše ugotovitve izpred leta dni.

Lekarna Ljubljana je je samo v letu 2011 v nasprotju z zakonom o javnem naročanju kupila za najmanj 101 milijon evrov blaga in storitev, v danes objavljeni reviziji ugotavlja računsko sodišče. Revizijsko poročilo potrjuje naše pisanje o nepravilnostih izpred leta dni. Takrat smo ugotovili, da Lekarna zdravila v vrednosti več deset milijonov evrov že leta kupuje brez javnih naročil.

Članek navaja potrditev ugotovitev, ki smo jih objavili 23. januarja 2012 v časniku Delo

_MG_8861
Foto: Lekarna Ljubljana

Po ugotovitvah računskega sodišča je Lekarna Ljubljana v letu 2011 kupila za 119,5 milijona evrov blaga in storitev. Kar za 101,4 milijona evrov, torej 85 odstotkov vseh nakupov, pa je izvedla mimo zakona o javnem naročanju.

Javni zavodi, kot je Lekarna Ljubljana, morajo blago in storitve v vrednosti nad 20.000 evrov po zakonu kupovati z javnim razpisom, v katerem vsem zainteresiranim podjetjem omogočijo potegovanje za posel. S tem zagotovijo večjo konkurenčnost med ponudniki in posledično nižje cene. Zaradi nabav mimo javnih razpisov bi lahko prišlo do oškodovanja javnih financ, nam je že lani pojasnilo računsko sodišče.

Mimo zakona nabavljali pohištvo, računalniške storitve, čiščenje…

Lekarna Ljubljana je tako mimo javnega naročila nabavila za 100.8 milijona evrov zdravil, zdravstvenih pripomočkov in ostalega blaga za prodajo. Obenem je Telekomu Slovenije plačal 61.000 evrov za telekomunikacijske storitve, vendar tudi Telekom za ponudnika teh storitev ni bil izbran na javnem razpisu. Mimo javnega naročanja je kupovala tudi oglase in tiskanje embalaže v skupni vrednosti 125.000 evrov. Pri kupovanju storitev čiščenja, vzdrževanja računalniške opreme, poštnih storitev in pohištva pa so revizorji ugotovili za 495.000 evrov nepravilnosti.

Revizorji so ugotovili še nepravilnosti pri napredovanju zaposlenih in nepavilnosti v bilancah Lekarne. Zaradi obsega nepravilnosti je računsko sodišče Lekarni izreklo negativno mnenje. Ta mora v 90 dneh sodišču predložiti odzivno poročilo s popravljalnimi ukrepi.

Revizijsko poročilo ni prva kritika poslovanja Lekarne pod vodstvom Marka Jakliča, ki je zavod vodil od februarja 2008 do marca 2013. Na nepravilnosti je opozorilo že lansko poročilo ministrstva za zdravje o upravnem nadzoru, zaradi objave katerega je župan Zoran Janković zdravstvenemu ministru Tomažu Gantarjev celo grozil s tožbo.

Po ugotovitvah poročila so bili prihodki Lekarne v letih 2007, 2008, 2009 in 2010 iz naslova prodaje zdravil na recept višji, kot jo izkazujejo v bilancah letnih poročil, prihodki iz tržnih dejavnosti pa nižji. Domnevno prikrojene bilance so Lekarni omogočile, da je v proračun ljubljanske občine nakazala za okoli 22 milijonov evrov več, kot bi smela. Prihodke od prodaje zdravil, ki jih sofinancira zdravstvena blagajna, lekarne po zakonu namreč ne smejo prenakazovati v proračune občin. Ljubljanska občina je sicer lastnica Lekarne Ljubljana.

Lekarno Ljubljana zaradi očitanih nepravilnosti preiskujeta tudi policija in protikorupcijska komisija.

Protikorupcijska komisija pozdravlja ugotovitve računskega sodišča

V sodelovanju z računskim sodiščem je nepravilnosti v Lekarni Ljubljana preiskovala tudi komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Šlo je za precedenčni primer sodelovanja obeh inštitucij. Zato smo tudi KPK povprašali, do kakšnih ugotovitev so prišli.

Odgovorili so nam, da je KPK vodila vodila več postopkov, v katerih je zaradi suma kršitve različnih določb Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK) obravnavala Lekarno Ljubljana in njene poslovodne osebe. V teh postopkih je komisija pridobila več podatkov, ki so vsebovali sume kršitev iz pristojnosti računskega sodišča. Zato je temu odstopila svoje ugotovitve. »Tudi v tej luči – in v luči še tekočih postopkov na komisiji v povezavi z Lekarno Ljubljana in njenim bivšim poslovodstvom – komisija zaključek revizije in ugotovitve Računskega sodišča pozdravlja,« so zapisali v odgovoru.

 

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Nadzor nad javnim sektorjem

Kako dobro delujejo javna uprava in državna podjetja, ki jih plačujemo davkoplačevalci oziroma so odgovorni državljanom? Nadzorujemo zaposlovanje, učinkovitost in korupcijo v javnem sektorju.

92 prispevkov

Epizoda 27 – Skrita cena: kolo za 3 evre, oglasi za 22 let

Se sprašujete, zakaj je v Ljubljani vse več oglasov? V tokratni epizodi podkasta vas vabimo na kolesarjenje. Na kolesarski turi …

Tema: Nadzor nad javnim sektorjem, Podkast
Podcast,

Skrita cena izposoje koles v Ljubljani: oglasni plakati na vsakem koraku

Kako je ljubljanska občina v zameno za sistem BicikeLJ dovolila dodatne oglasne površine v z reklamami zasičenem mestu.

Tema: Nadzor nad javnim sektorjem
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno