Prihodnost portala podcrto.si

Portal ponovno deluje. A brez podpore vas, dragi bralci, nam ne bo uspelo.

Spletni portal podcrto.si je decembra lani ponovno začel, resda precej sporadično, objavljati zgodbe o nepravilnostih v naši ljubi deželi pod Alpami. Razloga za vnovičen zagon portala sta bila dva: prvi je bil odstop vodstva komisije za preprečevanje korupcije, s katero je od oktobra dalje sodeloval edini avtor člankov na portalu. Z odstopom senata komisije se je prekinilo tudi delovno razmerje avtorja portala podcrto.si. No, avtor je malo pohitel in dal odpoved decembra, ta gesta pa je bila povezana z drugim razlogom za ponoven zagon portala, namreč objava člankov o temah, ki niso mogle čakati: objava davčnih neplačnikov, ki služijo z državnimi posli, na Supervizorju, nadaljevanje zgodbe o dostopu do informacij javnega značaja, nezakonito pridobivanje podatkov policije o bralcih spletnih portalov, sporno ukinjanje laboratorija za nadzor nad kakovostjo zdravil. Avtor mora ob tem povedati še, da  s komisijo za preprečevanje korupcije do sredine februarja letos z namenom dokončanja dela na konkretnih primerih pogodbeno še sodeluje. O teh dveh primerih – sistemskemu mnenju v zdravstvu in klientelizmu pri zaposlovanju v javni upravi – zaradi ohranjanja nepristranskosti pri poročanju spletni portal podcrto.si seveda ni pisal.

Bolj kot preteklost pa vas, dragi bralci, verjetno zanima prihodnost portala. Ob prvem zagonu portala junija lani je avtor delovanje portala vsaj v začetnem obdobju želel financirati s prodajo člankov uveljavljenim slovenskim medijem. To se žal ni obneslo. Zato je avtor po dolgoročni opciji – poskušati  portal zagnati kot samostojen medij – primoran poseči že zdaj.

Toda – lahko portal deluje samostojno? To je na koncu vedno odvisno od vas, bralcev. Trenutna kriza tiskanih medijev povsod po svetu dokazuje, da so resni tiskani in elektronski mediji, ki se ukvarjajo s poglobljenimi vsebinam in hkrati nimajo strogo nišne vsebine, le stežka profitna dejavnost. Zato nameravamo ustanoviti neprofitno organizacijo v obliki zavoda, pod okrilje katerega se bo preselil portal podcrto.si. Hkrati je nujen cilj za ponoven zagon portala pridobitev začetnega kapitala ali bolje rečeno donacij, ki bodo omogočile delovanje portala v obdobju okoli leta dni. V kolikor nam bo uspelo zbrati sredstva, bo v tem obdobju cilj delovanja portala objava najmanj treh kakovostnih člankov na teden.

Končni cilj pa je ustvariti portal, ki se bo večinoma financiral z donacijami bralcev. Vsebine portala bodo za vse brezplačne, a obenem avtor portala računa na podporo tistih bralcev, ki članke na portalu redno berejo in se jim zdi medij, kot je podcrto.si, v slovenskem prostoru potreben in pomemben. Obenem lahko takšen način financiranja zagotovi največjo možno mero neodvisnosti portala.

S trenutnim obsegom objav avtor portala seveda težko zahteva podporo od svojih bralcev, zato bodo podrobnosti o tem sledile v prihodnjih tednih ali mesecih. Že zdaj pa lahko povemo, da bo portal bralcem za podporo poleg omenjenih treh člankov na teden nudil tudi popolno finančno transparentnost delovanja portala. Vsak mesec bomo namreč objavili finančno poročilo, ko bo izkazovalo stanje na računu portala, koliko donacij je pridobil portal, kdo je doniral sredstva za portal (poimensko bodo navedena vsa podjetja, ki bodo podprla portal podcrto.si), v primeru, da bo vsota donacij v posameznem mesecu višja od stroškov delovanja portala, pa tudi informacijo, kako bo presežek denarja porabljen oziroma prerazporejen.

Proaktivno transparentnost začenjamo z objavo poslovnega načrta, ki podrobneje opisuje vizijo portala podcrto.si. Veseli bomo vsakega vašega mnenja o načrtu – pošljete nam ga lahko na info@podcrto.si, ga napišete v komentar pod člankom ali ga z nami delite na facebooku.

Ker začenja avtor portala z današnjim dnem tudi pridobivati vse potrebne vire za delovanje portala, pa želi tale zapis izkoristiti tudi za prošnjo za pomoč pri dveh zadevah, ki bosta odločilni za uspeh ali propad portala. Namreč, od danes dalje iščemo donatorje, ki bi bili pripravljeni z začetno investicijo pripomoči k zbiranju zagonskih sredstev za portal, in ljudi, ki bi bili pripravljeni sodelovati pri ustvarjanju portala podcrto.si.

Kar zadeva donatorje, iščemo podjetja ali premožnejše posameznike, ki vidijo potencial v vsebinah, ki jih podaja portal. In ki se strinjajo z mnenjem avtorja tega zapisa, da potrebujemo medij, ki se bo poglobljeno ukvarjal s temeljnimi problemi, pa tudi vprašanji v naši družbi.

Glede sodelovanja pri ustvarjanju portala pa želimo stopiti v stik z radovednim ljudmi, ki jih zanima dogajanje v družbi, predvsem vzroki za družbene pojave na vseh področjih, njihove posledice, in iskanje rešitev za tiste posledice, ki negativno vplivajo na družbo. Nujen pogoj pa je tudi pogum, kajti preiskovalno novinarstva brez poguma ne obstaja. Cilj sodelovanja ni brezplačno ustvarjanje vsebin za portal, temveč pošteno plačano redno sodelovanje s portalom. Slednje je sicer odvisno od uspešnosti realizacije prejšnje točke, torej zbiranja donacij, zato vam ne moremo zaenkrat obljubiti ničesar. Bi pa bili zelo veseli, da bi se nam na info@podcrto.si javil vsakdo, ki ga zanima sodelovanje. Ali pa posredoval link do tega zapisa morebitnim prijateljem in znancem, ki bi jih zanimalo ustvarjanje novinarskih vsebin, ki jih ponuja portal.

Nadaljnje informacije o razvoju projekta podcrto.si pričakujte v nekaj tednih. V vmesnem času pa pripravljamo še nekaj zanimivih zgodb.

poslovni načrt

podcrto2

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Splošno

80 prispevkov

Fini delci v zraku: V Sloveniji bomo morali onesnaženost znižati za dve tretjini

Onesnaženje s finimi delci povzroča prezgodnja rojstva, bolezni in v Sloveniji več kot 800 preprečljivih smrti letno.

Tema: Okolje, Splošno
Članek,

Floods in Slovenia: How to help those affected

How you can help those affected by the current flooding in Slovenia. (Latest update: 15 August 2023, 10:30) …

Tema: Splošno
Article,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno