Poročilo o raziskavi okuženosti s koronavirusom bo javno v prihodnjih dneh

Ljubljansko medicinsko fakulteto smo vprašali, kdaj bodo objavili podrobnosti o raziskavi okuženosti z novim koronavirusom v Sloveniji. Obljubili so nam, da do ponedeljka, 6. julija.

V začetku maja so predstavniki Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ljubljanske medicinske fakultete predstavili rezultate raziskave o okuženosti prebivalcev Slovenije z novim koronavirusom (SARS-CoV-2). Ugotovili so, da naj bi se do takrat z virusom okužilo med 40.000 in 80.000 prebivalcev.

Ta ocena je temeljila na deležu posameznikov v raziskavi, pri katerih so našli bodisi aktivno okužbo z virusom bodisi prisotnost protiteles na virus. Podrobnosti o raziskavi, na primer o uporabljeni metodologiji in izbiri vzorca, pa takrat niso objavili.

Ob objavi raziskave je v Sloveniji po uradnih podatkih umrlo okoli 100 bolnikov. Glede na število umrlih v Sloveniji je bila ocena okuženih v raziskavi precej visoka. Smrtnost okuženih v Sloveniji naj bi se tako gibala med 0,125 in 0,25 odstotki. Ta smrtnost je bila precej nižja od ugotovitev nekaterih raziskav v drugih državah. Podobni raziskavi v zvezni državi New York in na Češkem sta smrtnost ocenili na okoli pol odstotka.

Že ob objavi rezultatov raziskave so se pojavili nekateri pomisleki o točnosti ugotovitev. Na točnost bi lahko vplivali predvsem lažno pozitivni testi: takšni, ki pokažejo, da je nek posameznik prebolel okužbo z novim koronavirusom, čeprav z njim v resnici ni bil okužen. Veliko število lažno pozitivnih testov bi lahko umetno napihnilo število vseh okuženih s koronavirusom. To pa bi pomenilo, da se je z virusom do začetka maja pri nas v resnici okužilo manj ljudi, kot je ocenila študija.

Ob objavi ugotovitev raziskave je vodja Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo dr. Miroslav Petrovec za Pod črto med drugim povedal, da v objavljenih rezultatih še ni upoštevan učinek morebitnih lažno pozitivnih testov. Napovedal je tudi, da bodo poročilo o raziskavi, ki bo vsebovalo podrobnosti o njeni izvedbi, objavili v roku meseca dni.

To se ni zgodilo. Zato smo se na inštitut ta teden obrnili z vprašanjem, kdaj bodo na voljo podrobnosti o raziskavi. Dr. Petrovec nam je zdaj odgovoril, da bo prvo »obsežno preliminarno poročilo« o raziskavi z okoli 80 stranmi na voljo najkasneje do ponedeljka, 6. julija. Poročilo bo med drugim vsebovalo metodologijo raziskave s »posebnim poudarkom na opisu izbrane populacije [in] izbiri diagnostičnih testov, uporabljenih v raziskavi«. Poročilo bo vsebovalo tudi ugotovitve iz naknadnih testiranj sodelujočih v raziskavi, s katerimi želijo raziskovalci dobiti še bolj točne podatke o okuženosti s koronavirusom.

To poročilo bo že objavljene rezultate raziskave tudi ovrednotilo v luči novih spoznanj, ki v času testiranja sodelujočih v preiskavi konec aprila in v začetku maja še niso bila znana. »Število raziskav kot tudi izsledki, objavljeni v recenzirani znanstveni literaturi, se kopičijo z vsakim novim dnem s predhodno nepredstavljivo hitrostjo in količino, zato smo se vodilni raziskovalci odločili, da bomo znanstveno literaturo skrbno spremljali in skladno z novimi izsledki sproti objavljali posodobljene različice Preliminarnega poročila o Nacionalni raziskavi o razširjenosti COVID-19 v Sloveniji,« je zapisal Petrovec. Drugo preliminarno poročilo Petrovec napoveduje za konec avgusta.

Končno poročilo o raziskavi pa bodo na inštitutu objavili novembra, saj, kot so pojasnili, določene faze raziskave še potekajo.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Koronavirus

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Koronavirus

Analiza stanja in ukrepov za zajezitev širjenja okužbe s koronavirusom (SARS-CoV-2).

14 prispevkov

Covid raziskava: občutno znižanje ocene okuženosti v Sloveniji

Po prvotnih ocenah se je do konca aprila z novim koronavirusom okužilo med 40.000 in 80.000 prebivalcev Slovenije, po reviziji …

Tema: Koronavirus
Članek,

Kaj nam pove raziskava o okuženosti s koronavirusom v Sloveniji

Ocenjujemo, kakšna je smrtnost novega koronavirusa in kakšno obremenitev zdravstvenega sistema bi lahko povzročil.

Tema: Koronavirus
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno