Poletje na Pod črto: 9 let Pod črto, poplave v Sloveniji in priprava novih preiskav za jesen

Avgusta je minilo 9 let od ustanovitve Zavoda Pod črto. Objavili smo dva nova članka o poplavah, pridobivali in analizirali podatke za jesenske preiskave ter izvedli razpis za zaposlitev. 

Letos praznujemo deveti rojstni dan Pod črto, prvega neprofitnega medija za preiskovalno novinarstvo v Sloveniji. 

Leta 2014 ste prve bralke in bralci ter podjetja in podjetniki z donacijo podprli zagon našega dela. Hvaležni smo za vso vašo dosedanjo podporo, ki nam omogoča pripravo poglobljenih novinarskih preiskav.

Hvala vsem, ki ste z nami že vseh devet let, in dobrodošli vsi tisti, ki ste se nam pridružili pred kratkim, veseli smo, da ste v naši družbi!

Letos poleti smo z vašo pomočjo objavili dva nova članka o zagotavljanju pomoči ob poplavah, ki so avgusta prizadele Slovenijo. Pridobivali in analizirali smo podatke za naše jesenske preiskave in se o delu s podatki tudi izobraževali. 

Zaradi načrtovanih sprememb v ekipi smo izvedli razpis za zaposlitev nove vodje pisarne in financ, imenovali pa smo tudi novo članico sveta zavoda.

Devet let od ustanovitve Zavoda Pod črto 

Z vašo pomočjo smo avgusta 2014 uradno ustanovili Zavod Pod črto. In z vašo pomočjo ter podporo vseh, ki ste se pridružili v tem času, smo tu za vas tudi devet let kasneje.

Že devet let se osredotočamo na preiskovanje vzrokov in ozadij perečih družbenih problemov ter s svojimi preiskavami izvajamo pritisk na odgovorne za razrešitev problemov. Pa naj gre za probleme korupcije, zlorabe javnih sredstev, delovanje zdravstva, socialo ali okoljsko problematiko.

Posebej ponosni smo, da naše novinarsko delo s preiskovanjem in opozarjanjem na nepravilnosti ustvarja spremembe na bolje, ki se jih je v devetih letih dela nabralo res veliko. Vse to pa ne bi bilo mogoče brez vas in vaše podpore.

Naše delovanje ste bralke in bralci do sedaj podprli skupno z več kot 169.000 evri donacij. Od začetka delovanja je naše delo z donacijo podprlo več kot 62 podjetij, za delovanje Pod črto pa smo pridobili tudi 22 projektnih sofinanciranj. 

Zelo bomo veseli, če boste ob praznovanju 9. obletnice delovanja z donacijo podprli naše delo. Brez vas ne bi bilo mogoče.

Tema: Poplave v Sloveniji 

Ob poplavah, ki so v začetku letošnjega avgusta prizadele Slovenijo, smo na Pod črto začeli novo temo.

Mežica, Črna na Koroškem. Posledice poplav. Foto: Anže Malovrh/STA.

Takoj po poplavah je primanjkovalo informacij o potrebah na terenu. Čeprav aktualno poročanje sicer ni nekaj, s čimer se pogosto ukvarjamo, smo se tako kot ob začetku epidemije koronavirusa pri Pod črto odzvali na potrebe po preverjenih informacijah: 

Za vse bralce in bralke, ki bi želeli in ste imeli možnost pomagati prizadetim v poplavah, smo v našem prispevku takoj začeli zbirati informacije o potrebni finančni in materialni pomoči ter o pozivih za prostovoljce na terenu. Pripravili smo tudi navodila za nakazovanje finančne pomoči iz tujine, saj ste se na nas obrnili s to prošnjo.

Do sredine septembra smo objavo redno (najprej dnevno in potem tedensko) posodabljali glede na aktualne potrebe, od sredine septembra naprej pa jo bomo ažurirali glede na nove informacije.

Fotografija je bila posneta 10. 8. 2023. Foto: Neja Berger.

Potrebe smo preverili tudi na terenu. Obiskali smo zbirni center materialnih donacij v Ljubljani, govorili pa smo tudi z gasilci, civilno zaščito in predstavniki humanitarnih organizacij. Naši sogovorniki in sogovornice so v prispevku opozorili predvsem na to, da se materialne potrebe in potrebe po prostovoljni pomoči na terenu sicer dnevno spreminjajo, da pa bodo ljudje na poplavljenih območjih še dolgo potrebovali pomoč, saj bo osnovna sanacija po poplavah namreč trajala vsaj eno leto.

Vabljeni k branju članka: 

Priprava novih preiskav in pridobivanje podatkov 

Med poletjem smo pridobivali podatke za nove preiskave, tako da smo veliko časa namenili uradnim postopkom pridobivanja informacij po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja in zapletom, ki so s tem povezani.

Pridobivali in analizirali smo tudi podatke za več preiskav, ki bomo jih samostojno ali v sodelovanju z Evropsko mrežo za podatkovno novinarstvo (EDJNet) objavili jeseni.

Gostovanja in izobraževanja

Odgovorna urednica Pod črto Taja Topolovec je avgusta na povabilo Michaela Montgomeryja, novinarja in producenta podkasta Reveal, sodelovala na delavnici o preiskovalnem podkastu na Poletni šoli preiskovalnega novinarstva v organizaciji Balkanske mreže za preiskovalno novinarstvo (BIRN). Udeleženkam in udeleženkam letošnje poletne šole je predstavila, kako delamo Pod črto podkast in na kakšen način se lotiti priprave epizod in serij o preiskovalnih temah.

Poleti pa se je naša ekipa tudi dodatno izobraževala o delu s podatki in podatkovnimi bazami. Članici naše ekipe sta se julija udeležili izobraževanja o ustvarjanje podatkovnih preiskovalnih zgodb  v izvedbi Centra za preiskovalno novinarstvo (TCIJ).

Mednarodni razpisi: Pridobljen nov projekt, namenjen razvoju Pod črto

Na mednarodnem razpisu je bil za sofinanciranje izbran naš projekt The Bottom Line: Innovation, community and sustainability of investigative journalism. 

Gre za prvi razpis, ki ga je v okviru svojega programa Democracy Central razpisala organizacija Prague Civil Society Centre, sredstva za razpis pa je prispeval USAID. Program je namenjen krepitvi neodvisnih novinarskih organizacij v Sloveniji, Romuniji, na Poljskem in Madžarskem. Izmed 48 prijavljenih je bilo za financiranje izbranih 17 organizacij iz omenjenih 4 držav. 

Projekt The Bottom Line bo potekal med 1. septembrom 2023 in 31. avgustom 2024 ter bo osredotočen na krepitev medijskega modela Pod črto in sodelovanja z občinstvi. Več informacij o razpisu je na povezavi.

(Projektna sredstva bomo prejeli v več obrokih in jih bomo ob prejemu dodali v finančno poročilo za tekoči mesec in na stran Pod črto podpirate.)

Rast naše organizacije

Naša organizacija raste in se razvija, zato smo to poletje zaradi načrtovane prerazporeditve vodje pisarne Nine Hlebec na drugo delovno mesto med poletjem izvedli razpis za delovno mesto vodja pisarne in financ. Prejeli smo več kot 30 zelo kakovostnih prijav. Kandidati in kandidatke so bili obveščeni o izidu razpisa, nova zaposlena pa se bo naši ekipi pridružila oktobra.

Spremenila se je tudi sestava sveta zavoda. Svetu zavoda Pod črto se je julija kot predstavnica zainteresirane javnosti pridružila dr. Nina Cvar. Dobrodošla! Člani sveta Zavoda Pod črto so tako: Aljaž Vindiš, dr. Nina Cvar, Ana Gabrovec in Nina Hlebec.

Finančno poročilo za julij in avgust 2023

Zahvaljujemo se vsem, ki ste nas to poletje podprli z donacijo.

Bralke in bralci ste nam julija in avgusta skupno namenili 991 EUR donacij. Naše delo v letu 2023 ste do sedaj podprli z donacijami v skupni višini 9.384,83 EUR. Hvala!

Zahvaljujemo se tudi vsem podjetjem in podjetnikom, ki ste z donacijami podprli naše delo v letu 2023.

S svojo podporo že devet let omogočate preiskovanje in spremljanje pomembnih družbenih tem. 

Več podatkov o prejetih donacijah in naših donatorjih najdete na strani Pod črto podpirate.

Prilivi in odlivi: julij 2023

Donacije bralk in bralcev: 474 EUR

Stroški dela: 12.591,39 EUR

Provizije, davek, administracija, storitve in drugo: 842,29 EUR

Prilivi in odlivi: avgust 2023

Donacije bralk in bralcev: 517 EUR

Stroški dela: 14.004,53 EUR

Provizije, davek, administracija, storitve in drugo: 1.605,59 EUR

Hvala vsem, ki ste to poletje spremljali in podpirali naše delo! 

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #mesečno poročilo

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

92 prispevkov

Marec in april na Pod črto: Prvi Teden preiskovalnega novinarstva, začetek praznovanja 10. obletnice in nove preiskave

Izvedli smo prvi Teden preiskovalnega novinarstva in tako otvorili praznovanje 10. obletnice Pod črto, pripravljali nove preiskave in gostovali v …

Tema: Mesečna poročila, O Pod črto
Sporočilo uredništva,

Začetek leta na Pod črto: Spremembe omejitev onesnaženosti zraka na ravni EU, popoplavna obnova in mednarodne preiskave

Za vas smo pripravili pregled našega dela v januarju in februarju. Hvala vsem, ki ste že podprli delovanje Pod črto …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno