Podatkovna zbirka: Katere trgovske verige in distributerji so lani prodajali oporečna živila

V letu 2014 so inšpektorji za varno hrano oporečna živila po štirikrat našli v Eurospinu in Leclercu, trikrat pa še v Drogerie Marktu.

rotten apple
mbeo

Kateri trgovci so morali lani zaradi oporečnosti umikati hrano s polic svojih trgovin? Od uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin smo z zahtevo po dostopu do informacije javnega značaja pridobili podatke o odpoklicih živil za leto 2014.

Pridobljeni podatki so dostopni v tabeli: google docs  excel

Po podatkih iz tabele so inšpektorji oporečna živila največkrat odkrili pri trgovcu Eurospin in Leclerc (Družba Rudnidis – Leclerc Ljubljana – oziroma Maridis – Leclerc Maribor).

Eurospin je živila trikrat umikal zaradi prisotnosti alergenov v živilu, ki niso bili označeni na embalaži živila, enkrat pa zaradi vodikovega peroksida v sladici. Sporna živila so bila v vseh štirih primerih pekovski izdelki.

Neoznačeni alergeni na embalaži so bili najpogostejši vzrok za odpoklic živil, saj je inšpekcija zaradi tega razloga živila umikala v 16 izmed 33 primerov v letu 2014. »Alergeni so stalnica, odkar jih spremljamo, in sicer v najrazličnejših žitnih izdelkih. Lahko gre za moke, kjer je problem gluten, kekse, kjer so alergeni problematični v smislu mlečnih beljakovin (uporabljajo čokolado, ki ni deklarirana) … Običajno so alergeni posledica navzkrižne kontaminacije pri proizvodnji. Prej so delali živilo, ki je vsebovalo alergen, nato pa proizvodne linije niso dobro počistili, zato se je ta prenesel tudi v drug izdelek,« je za časnik Delo, v sodelovanju s katerim smo raziskali umik živil v letu 2014, povedala inšpektorica za varno hrano Nadja Škrk.

Kakšno pa je zdravstveno tveganje pri živilih, ki vsebujejo alergene, a ti niso označeni na deklaraciji izdelka? Pri povprečnem potrošniku in takšnem, ki ima minimalni odziv na majhne količine alergena, se ne bo zgodilo nič, pri zelo občutljivih, ki jih ni veliko, pa lahko pride do hude alergijske reakcije,« je povedala Nadja Škrk.

Kot smo pisali oktobra lani, Eurospin vodi tudi po številu dobljenih odločb inšpektorjev za varno hrano in višini skupne kazni glede na promet podjetja med leti 2011 in 2013. Že takrat smo Eurospin povprašali, kako skrbi za varnost svojih živil. Povedali so nam, da so za globe inšpektorjev razlog predvsem slabi prevodi na njihovih deklaracijah. »Poudariti moramo, da smo del Holdinga, ki v Italiji in Sloveniji plasira za več kot 4.000,000.000 evrov trgovskega blaga in ne bi mogel poslovati brez zahtevnih zakonskih in internih pogojev/procedur Službe za kakovost živil, katere naloga je, da sledi živilom od izvora, torej proizvajalca, preko predelovalca in ostalih dobaviteljev vse do polic trgovin.  Torej, še naprej bomo brezkompromisno sledili zahtevam Službe za kakovost živil in slovenskim potrošnikom zagotavljali povsem varno hrano, kot vedno doslej,« so še zapisali v odgovoru.

V Leclercu so inšpektorji živila odpoklicali, ker so vsebovala bakterijo E. coli (sir iz surovega kravjega mleka), rakotvorni aflotoksin (suhe fige), steklo (suhe klobase) in tujek (jajčna krema s kokosom).

Tudi Leclerc smo že oktobra prosili za pojasnila, kako nadzorujejo varnost živil, ki jih prodajajo. Odgovorili so nam, da ne dajejo izjav za novinarje.

Predvsem prisotnost E. coli in ostalih mikroorganizmov v živilu je lahko nevarna za zdravje. A teh najdejo inšpektorji zelo malo. Poleg Leclerca so lani inšpektorji mikroorganizme našli še v mesnem narezku ljubljanske salame, ki so ga distribuirale Mesnine dežele Kranjske.

Pri sicer zelo rakotvornih mikotoksinih, med katere spada tudi aflatoksin, nevarnost za potrošnika ni tako velika. Po pojasnilu Nadje Škrk so namreč količine najdenih toksinov izjemno nizke. Mikotoksine proizvajajo plesni na živilih.

Tudi zdravstvena tveganja pri najdenih tujkih so nizka. »Pri mešalniku se na primer odkruši del kovine. Če ga detektor kovin ne zazna, ta pride v živilo, kjer ga običajno najdejo potrošniki, ki obvestijo nosilca živilske dejavnosti ali inšpekcijo. Če se stvar potrdi, gre iz prodaje celoten lot. Tveganje za zdravje potrošnikov pa je spet zelo majhno, ker gre običajno za majhen košček. Ni zagotovila, da je tujek tudi v drugih delih lota, vendar se mora ta v celoti umakniti,« je povedala Nadja Škrk.

Po trikrat so inšpektorji oporečna živila našli še v trgovinah Drogerie Markt (vsakič je šlo za prisotnost neoznačenega alergena volčji bob v živilu) in podjetju Steel Plast, d.o.o. (dvakrat so v živilih našli mikrotoksine in enkrat alergene).

Podatki o umaknjenih živilih so dostopni tudi v razdelku podatkovne zbirke.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Objava podatkovnih zbirk

Objavljamo vse zbirke podatkov, ki smo jih pridobili tekom našega dela.

23 prispevkov

Podatkovna zbirka: podatki o segrevanju evropskih mest

Objavljamo podatke o dvigu temperatur v evropskih mestih med 20. in 21. stoletjem.

Tema: Objava podatkovnih zbirk
Sporočilo uredništva,

Podatkovna zbirka: objavljamo podatke o jamstveni shemi

Pri Pod črto objavljamo podatke o posojilih in poroštvih v okviru državne jamstvene sheme, ki smo jih pridobili od finančnega …

Tema: Objava podatkovnih zbirk
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno